Klasyka problemów - drgania

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC
Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 9

Re: Klasyka problemów - drgania

Post napisał: RomanJ4 » 24 lip 2025, 21:01

poStaremu pisze:Postawiłem wysokościomierz na łożu i podjechałem listwą pod ostrze żeby upewnić się, że jedna strona płytki nie atakuje jako pierwsza. (foto)

Pozwoliłem sobie powiększyć Twoje zdjęcie, bo coś mi nie pasuje. Poprowadziłem na nim dwie cienkie linie po obu stronach - od rogu płytki do dolnej krawędzi listwy, i po porównaniu wygląda jakby pionowa oś listwy była nieco przekoszona w stosunku do osi samej płytki.
(zamieszczam zdjęcie, aby uzyskać powiększenie należy → "Otwórz obraz w nowej karcie", i powiększyć by było widać linie).
Obrazek
Nie wiem jak owe linie mają się dokładnie do osi skrawania, bo na zdjęciu nie ma się do czego odnieść, pokazują tylko geometrię czoła samej listwy, ale (może to wrażenie subiektywne) "na oko" mam wrażenie jakby prawy(patrząc na zdjęcie) dół listwy wyprzedzał wierzchołek płytki.

Dodane 1 godzina 32 minuty 23 sekundy:
Jeśli nic nie trze to sprawdź kolego czy sanki poprzeczne nie są przekoszone, może idą skosem w materiał.
Liniał najpierw mocuje się poziomo miedzy szczękami, i ustawia tak by oba końce obracając dawały ten sam odczyt nieruchomego czujnika(jest wtedy idealnie prostopadły do osi wrzeciona), a potem za pomocą sanek poprzecznych przejeżdżamy czujnikiem wzdłuż niego mierząc odchyłkę ruchu sanek od ustawionej wcześniej płaszczyzny poprzecznej liniału do osi. Norma 0,02/150mm.
(na filmie od 2:53min)

podobny sposób, ta sama metoda,

Można też sprawdzić planując większą powierzchnię
Ostatnio zmieniony 24 lip 2025, 21:06 przez RomanJ4, łącznie zmieniany 1 raz.

pozdrawiam,
Roman

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: WZÓR » 24 lip 2025, 21:04

RomanJ4 pisze:
24 lip 2025, 21:01
poStaremu pisze:Postawiłem wysokościomierz na łożu i podjechałem listwą pod ostrze żeby upewnić się, że jedna strona płytki nie atakuje jako pierwsza. (foto)

Pozwoliłem sobie powiększyć Twoje zdjęcie, bo coś mi nie pasuje. Poprowadziłem na nim dwie cienkie linie po obu stronach - od rogu płytki do dolnej krawędzi listwy, i po porównaniu wygląda jakby pionowa oś listwy była nieco przekoszona w stosunku do osi samej płytki.
.....
Coś w tym musi być .
Skoro ....
Listwa jest mitshubishi, blok mocujący iscara.
Mariusz
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

Autor tematu
poStaremu
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 11

Post napisał: poStaremu » 24 lip 2025, 21:55

Cześć Roman. Na 3 stronie wrzuciłem zdjęcia na których widać jak wyglądają pomocnicze kąty przyłożenia, na suporcie postawiłem kątownik i dosunąłem do ostrza z jednej i kolejno drugiej strony - czy ten test jest miarodajny? nie wiem..

Co prawda to nie liniał, ale powinno wystarczyć.
https://www.youtube.com/shorts/SmhwWwRJYcM

Dodane 8 minuty 4 sekundy:
RomanJ4 pisze:wygląda jakby pionowa oś listwy była nieco przekoszona w stosunku do osi samej płytki.

płytka była już zużyta i możliwe, że opory skrawania przesuneły ją w jednym kierunku. Co nie zmienia faktu, że zużycie płytki wyłącznie z jednej strony nie jest prawidłowym zużyciem.. Jutro zalewam chłodziwo i ponawiam testy z nową płytką.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7

Post napisał: IMPULS3 » 24 lip 2025, 22:12

poStaremu pisze:płytka była już zużyta i możliwe, że opory skrawania przesuneły ją w jednym kierunku. Co nie zmienia faktu, że zużycie płytki wyłącznie z jednej strony nie jest prawidłowym zużyciem.. Jutro zalewam chłodziwo i ponawiam testy z nową płytką.

Pisalem o tym wcześniej, nierówne zużycie płytki nie jest niczym szczególnym a nawet jest typowym zjawiskiem. I jeśli już coś testujesz to musisz to robić nowymi ostrzami bo inaczej mnożysz sam sobie problemy o których my nie wiemy a przez to diagnozowanie jest bardzo trudne.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 24 lip 2025, 23:11

poStaremu pisze:Na 3 stronie wrzuciłem zdjęcia na których widać jak wyglądają pomocnicze kąty przyłożenia, na suporcie postawiłem kątownik i dosunąłem do ostrza z jednej i kolejno drugiej strony - czy ten test jest miarodajny? nie wiem..

O ile powierzchnia szufladki jest równoległa do osi wrzeciona. A wystarczy parę dyszek skosu by kątownik pokazał co innego...
Chyba już bardziej miarodajne byłoby przystawić do powierzchni krążka splanowanego w uchwycie.
poStaremu pisze:Co prawda to nie liniał, ale powinno wystarczyć.
Czyli ruch sanek jest prostopadły do osi wrzeciona/toczenia. I tak powinno być.
Na filmie zauważyłem, że w czasie przecinania spycha płytkę w kierunku konika, o czym świadczy łapanie wióra przy wycofywaniu noża z naciętego rowka. Coś musi spychać,. Możesz sobie też sprawdzić na dobrze zaszlifowanym przecinaku z lutowaną płytką (kąty przyłożenia mogą być nieco większe niż w listwie)
Obrazek
W teorii wystarczy że kąty α'1, α'2, K'r1, K'r2 będą miały wartość 1-2°, ale w praktyce amatorskiego ręcznego szlifowania zazwyczaj mają więcej, 2-3°, nawet do 5°. Oczywiście im większy on jest tym słabszy jest przekrój w tym miejscu.
Kąt głównej powierzchni przyłożenia α może mieć więcej, w zależności od szczególnych potrzeb nawet do 30°, ale podobnie jak wyżej - im będzie on większy, tym mniejszy będzie przekrój i wytrzymałość na złamanie ostrza w newralgicznym miejscu.
... Kąt natarcia najlepiej jak ma dodatnią wartością γ około 15°, lepiej po nich spływa wiór zwijając się często grzecznie w rolkę.
Smarowanie/chłodzenie bardzo pomaga.
https://pfmrc.eu/topic/60403-frezowanie ... y-romanj4/
Jeśli tym będzie szło dobrze, to wina listwy.

Dodane 28 minuty 47 sekundy:
do poczytania https://web.mae.ufl.edu/designlab/Advan ... 0Lathe.htm

Dodane 3 minuty 48 sekundy:
pozdrawiam,
Roman

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: WZÓR » 25 lip 2025, 10:05

poStaremu pisze:
24 lip 2025, 21:55
Cześć Roman. Na 3 stronie wrzuciłem zdjęcia na których widać jak wyglądają pomocnicze kąty przyłożenia, na suporcie postawiłem kątownik i dosunąłem do ostrza z jednej i kolejno drugiej strony - czy ten test jest miarodajny? nie wiem..

Co prawda to nie liniał, ale powinno wystarczyć.

Dodane 8 minuty 4 sekundy:
RomanJ4 pisze:wygląda jakby pionowa oś listwy była nieco przekoszona w stosunku do osi samej płytki.

płytka była już zużyta i możliwe, że opory skrawania przesuneły ją w jednym kierunku. Co nie zmienia faktu, że zużycie płytki wyłącznie z jednej strony nie jest prawidłowym zużyciem.. Jutro zalewam chłodziwo i ponawiam testy z nową płytką.
Próbowałeś przecinać materiał przecinakiem ze stali szybkotnącej ?
Ciekawe jakie ( czy w ogóle) drgania w trakcie jego pracy występują.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

Autor tematu
poStaremu
Posty w temacie: 11

Post napisał: poStaremu » 25 lip 2025, 22:19

Problem rozwiązany! Przyczyną był... brak prostopadłości narzędzia względem osi.
I tak wiem, pisałem że to sprawdzałem ale tak zafiksowałem się w przekonaniu, że jest to dobrze że aż wyparłem prawdopodobieństwo że może jednak nie. Drugie zdjęcie pierwszego posta, strona nr1, czujnik przyłożony do bocznej krawędzi listwy - przecież bok listwy nie jest równoległy względem bocznej płaszczyzny płytki - jest to tak oczywiste, że aż sam nie mogę w swoją głupotę uwierzyć.

Podziękowania dla wszystkich którzy zaangażowali się w pomoc :o

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 25 lip 2025, 23:07

Najważniejsze, że znalazłeś przyczynę.. :D
A przy okazji posprawdzałeś kilka rzeczy... :wink:
pozdrawiam,
Roman

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: pukury » 25 lip 2025, 23:23

Hej.
No i teraz możesz zająć się produkcją sprężyn do zegarów - patrząc na ostatnią fotkę :mrgreen:
pzd.
Mane Tekel Fares

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 26 lip 2025, 00:14

Albo sylwestrowych serpentyn... :mrgreen:
pozdrawiam,
Roman