poStaremu pisze:Postawiłem wysokościomierz na łożu i podjechałem listwą pod ostrze żeby upewnić się, że jedna strona płytki nie atakuje jako pierwsza. (foto)
Pozwoliłem sobie powiększyć Twoje zdjęcie, bo coś mi nie pasuje. Poprowadziłem na nim dwie cienkie linie po obu stronach - od rogu płytki do dolnej krawędzi listwy, i po porównaniu wygląda jakby pionowa oś listwy była nieco przekoszona w stosunku do osi samej płytki.
(zamieszczam zdjęcie, aby uzyskać powiększenie należy → "Otwórz obraz w nowej karcie", i powiększyć by było widać linie).

Nie wiem jak owe linie mają się dokładnie do osi skrawania, bo na zdjęciu nie ma się do czego odnieść, pokazują tylko geometrię czoła samej listwy, ale (może to wrażenie subiektywne) "na oko" mam wrażenie jakby prawy(patrząc na zdjęcie) dół listwy wyprzedzał wierzchołek płytki.
Dodane 1 godzina 32 minuty 23 sekundy:
Jeśli nic nie trze to sprawdź kolego czy sanki poprzeczne nie są przekoszone, może idą skosem w materiał.
Liniał najpierw mocuje się poziomo miedzy szczękami, i ustawia tak by oba końce obracając dawały ten sam odczyt nieruchomego czujnika(jest wtedy idealnie prostopadły do osi wrzeciona), a potem za pomocą sanek poprzecznych przejeżdżamy czujnikiem wzdłuż niego mierząc odchyłkę ruchu sanek od ustawionej wcześniej płaszczyzny poprzecznej liniału do osi. Norma 0,02/150mm.
(na filmie od 2:53min)
podobny sposób, ta sama metoda,
Można też sprawdzić planując większą powierzchnię