Uniwersalna baza.
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 13
Re: Uniwersalna baza.
Aktualizacja tematu.
Coś dziwnego zaobserwowałem przy wgrywaniu zdjęć. Jeśli chę zgrać je bezpośrednio z telefonu to albo mam informacje że za duży plik, albo coś się zawiesza i nawet nie chce mi się czekac czy kiedyś się odwiesi. Ale jak zgrywam z aparatu na komputer to duży plik przechodzi bez problemu i trwa to tylko chwilkę... Hmmmm.
Coś dziwnego zaobserwowałem przy wgrywaniu zdjęć. Jeśli chę zgrać je bezpośrednio z telefonu to albo mam informacje że za duży plik, albo coś się zawiesza i nawet nie chce mi się czekac czy kiedyś się odwiesi. Ale jak zgrywam z aparatu na komputer to duży plik przechodzi bez problemu i trwa to tylko chwilkę... Hmmmm.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
No to solidny suport krzyżowy już widzę. Co to ma kiedyś robić ? I czemu nie widać jakiegoś projektu 3d ?
Chyba już czas na CAD/CAM-y ?
Chyba już czas na CAD/CAM-y ?
-
kamar pisze:Co to ma kiedyś robić ?
Tak jak wskazuje tytuł-czyli do wszystkiego, na początku ożenię na tym dłutownicę a póżniej zapewne będzie tokarko-frezarką albo czymś innym w zależności co będzie potrzebne w danej chwili.
kamar pisze:Chyba już czas na CAD/CAM-y ?
Aż sie czerwony zrobiłem bo tak by już należało, ale trochę nie mam czasu aby przysiaść ale też i nie mam motywacji. Ale zrobię to.

A sam projekt to robię z tego co jest więc wszystko wychodzi na bieżąco i nie ma znaczenia czy 3 centymetry więcej czy mniej, można by powiedzieć że to taki projekt ze złomu.

Ostatnio zmieniony 24 maja 2025, 14:26 przez IMPULS3, łącznie zmieniany 1 raz.
-
kamar pisze:Bez stresu bo dla siebie, wiele przeróbek i poprawek
Zgadza się, ale mam suby i to takie prymitywnie proste że napisałem sobie np. wiercenie pojedyńczego otworu gdzie podaje X i Y i się wierci wiec zamiast te współrzędne pisać w camie to piszę bezpośrednio przy frezarce i to mi wystarcza.
-
- Kontakt:
Nie pogadamy

Tylko nie mów , że nie potrzebujesz bo nie wiesz co tracisz. Co dają suby to chyba wiem niezgorzej

-
kamar pisze: Mając model detalu nic nie wpisujesz, zaznaczasz tylko co chcesz wykonać.
Tylko najpierw musiałbym wszystkie blach dobrze pomierzyć bo to tzw. przydasie, a jak mam daną blachę przy frezarce i ją sfrezuję to od razu przy tej samej frezarce wywiercę otwór bo wiem jakie wymiary już ma blacha. To projekt robiony na bieżąco.

-
- Kontakt:
Drobny przykład przyjemności pracy na modelu 
Do zrobienia dwa wałki ze stożkowym czopem pod zgarniacz kleju.
Robota niby prosta ale dość dokładna i upierdliwa a ja leniwy.
Pozostałe czopy wytoczone subem ale stożkowego się bałem.
Kilka kliknięć w CAM-ie i mamy :

Do zrobienia dwa wałki ze stożkowym czopem pod zgarniacz kleju.

Robota niby prosta ale dość dokładna i upierdliwa a ja leniwy.
Pozostałe czopy wytoczone subem ale stożkowego się bałem.
Kilka kliknięć w CAM-ie i mamy :
-
kamar pisze:Drobny przykład przyjemności pracy na modelu
Ja to wszystko rozumem, sęk w tym że to co robię to na bieżąco przy maszynach a i to coś jeszcze zmieniam po drodze.
Moze gdybym robił drugą taką samą to mialoby sens lub odgórnie miałbym spełnić jakieś założenia. A to jest utylizacja wszelkich rzeczy które leżą i czekają nie wiadomo na co.
Nawet stół ma sfrezowanie po skosie bo taki był kawałek blach 60mm, wiec szkoda mi było go wyrównywać aby był prawidlowy prostokąt wiec jest takie coś. Nie wiem jaki jest kąt tego, po prostu wołałem mieć lekko szerszy stół...