Chińskie DRO

Dyskusje na temat popularnych małych tokarek hobbystycznych.

marviz
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 5

Re: Chińskie DRO

Post napisał: marviz » 22 kwie 2025, 11:08

Ja właśnie zastanawiam się nawet nad wersją 5 osiową bo...
Nieużywane osie i tak można wyłączyć i się nie wyświetlają po prostu a zawsze jest opcja na podłączenie chociażby enkodera obrotowego na przykład do jakiejś przystawki kątowej albo obrotnicy czy tam podzelnicy. Jedynie szkoda że nie można zamówić tej wersji z sondą 3D ale też i z tachometrem i RS232 łącznie, te ostatnie 3 opcje nie koegzystują i trzeba wybrać jeden. Szukam to DRO już trochę i to chyba najlepsza opcja obecnie względem ceny.

No na Z to chyba lepiej jednak tą optykę mimo wszystko, magnetyczne z tego co czytałem mają dużo większy error niż chociażby tanie optyki z chin
Magnetic Scales

-Consider magnetic scales only if you know for a fact that glass scales won't work. I.e. there are space constraints on your machine, or you need to use high pressure flood coolant near the scales.
-There are no magnetic scales that provide read 1um resolution. Best one (Newall and Mitutoyo) are 10um scales at best. Different resolutions are done in the software for legacy/compatibility reasons.
-For no-Chines scales 5um models are the recommended choice for mills and lathes; do not use magnetic scales on a surface grinder unless your DRO supports error correction maps.
-For Chinese scales 1um models have better resolution, since they use finer encoder tape. Real worlds resolution is about 20um at best. 5um scales are VERY bad.
Także według testów TouchDRO magnetyczne pchać się nie warto chyba że nie ma się naprawdę wyjścia.

https://www.hobby-machinist.com/threads ... on.112730/

Tagi:

Bronsonboss
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4

Post napisał: Bronsonboss » 22 kwie 2025, 14:13

jak zamawiałem to były tylko 2 3 i 4 osiowe z 3d.. a czujnik obrotów był w komplecie tak jak i sonda..

Wiem że lepiej optyczne... ale w Optimum w ori były pseudomagnetyczne i nie chcę za bardzo ingerować w maszynę.. więc zamawiałem magnetyczne taśmy i głowice

marviz
Posty w temacie: 5

Post napisał: marviz » 22 kwie 2025, 16:56

To masz wersję z sondą 3D i odczytem RPM razem? Na stronie Aikron'a jak wybiorę 3D Touch jako opcję to już RPM jest niedostępna za to u chińczyka YH-800 przy 4 osiach mogę 3D i RPM ale teraz pytanie, czy ten czujnik RPM po prostu zabiera jedno wejście i dlatego jest tylko 4 ...

EDIT---

Racja, każda dodatkowa opcja zmniejsza liczbę wejść, więc nie ma 5 osi z opcją dodatkową a wszystkie 3 ograniczają odczyty do max 3, i tak nieźle.

Bronsonboss

Post napisał: Bronsonboss » 23 kwie 2025, 11:50

tu kupowałem:
DRO 4 axis 3D RPM

i faktycznie mi to RPM w opisie umkneło.. ale w kartoniku był czujnik i magnesiki, sonda 3D, DRO i ramię do montażu

Astralny Byt
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Astralny Byt » 23 kwie 2025, 21:19

oco chodzi z tymi chinskimi dro .I dlaczego w tym temacie dochodzi do rozmów o sondach itp

Dodane 1 minuta 14 sekundy:
temat o pomiarach za posrednictewem listw pomiarowych chinskich i tyle .

Dodane 1 minuta 32 sekundy:
Inne tematy to do innego watku np sady pomiarowe .Poprostu nie mieszajcie tego

Dodane 1 godzina 35 minuty 40 sekundy:
O co tu chodzi z tymi Chinskimi linialami ?
Spierdol robote drogą bo se kupiles Chinskie linialy i nie płacz .

pitsky

Post napisał: pitsky » 24 kwie 2025, 07:29

Terapia się nie powiodła? Zmienić ośrodek albo towar.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Tokarka Nutool 550, Zuch, OUS, TSA, TSB, Mini Lathe i inne małe tokarki”