Możliwość cofnięcia
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 11
Możliwość cofnięcia
Może mi ktoś podpowie. Czy w LinuxCNC jest możliwe zrobienie tak aby na sygnał zewnętrzny wykonać krok w tył lub w przód?
Bo z tego co się orientuję to LinuxCNC opiera się na czasie rzeczywistym i wykonuje ruchy względem dynamiki skrawania. A mi bardziej potrzebne sterowanie tą dynamiką zewnętrznym sygnałem.
Bo z tego co się orientuję to LinuxCNC opiera się na czasie rzeczywistym i wykonuje ruchy względem dynamiki skrawania. A mi bardziej potrzebne sterowanie tą dynamiką zewnętrznym sygnałem.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
Re: Możliwość cofnięcia
Pytanie jest skrajnie głupie, a reszta to totalny bełkot...strikexp pisze: ↑21 kwie 2025, 14:59Może mi ktoś podpowie. Czy w LinuxCNC jest możliwe zrobienie tak aby na sygnał zewnętrzny wykonać krok w tył lub w przód?
Istotą g-kodu jest podanie następnej pozycji, bo obecna jest znana.
W drugą stronę nie da rady.
Natomiast w wielu sterowaniach jest możliwość wykonywania programu po jednym kroku, ale tylko w przód.
Nie wiem co kombinujesz (pewnie znowu coś bez sensu), ale może wystarczy Ci M66?
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Witam
napisz dokładniej co chcesz zrobić ?
szukasz coś w stylu reverse feed ?
czy po prostu chcesz sterować prędkośćią w zależności od czegoś?
napisz dokładniej co chcesz zrobić ?
szukasz coś w stylu reverse feed ?
czy po prostu chcesz sterować prędkośćią w zależności od czegoś?
-
Jak najbardziej można wykonać krok w tył, ale oczywiście nie w samym g-codzie.
Tuxcnc oczywiście nie zrozumiał o co pytasz, więc wyjaśniam że pytanie było o LinuxCNC.
LinuxCNC to cały system, który wczytuje g-kod. A gdy go wczyta, to może sobie utworzyć tablicę pozycji na każdą linijkę kodu. I tym sposobem jeździć do przodu i do tyłu.
Tuxcnc oczywiście nie zrozumiał o co pytasz, więc wyjaśniam że pytanie było o LinuxCNC.
LinuxCNC to cały system, który wczytuje g-kod. A gdy go wczyta, to może sobie utworzyć tablicę pozycji na każdą linijkę kodu. I tym sposobem jeździć do przodu i do tyłu.
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 11
Jak celnie zgadł Steryd, w EDM/WEDM jest konieczne zewnętrzne sterowanie ruchem elektrodą. Głównie chodzi o cofniecie się o jeden krok, ale i posuw może być kompletnie sterowany zewnętrznie.
Tak więc chciałem się podpytać jak to wygląda w LinuxCNC. Czy dwoma sygnałami wchodzącymi można sterować ruchem przód/tył. Ale po ścieżce którą on ma określoną. Bo w sumie takimi sygnałami mogę przejść całą ścieżkę cięcie WEDM, oby LinuxCNC pilnował jedynie po jakich współrzędnych X-Y się porusza.
Tak więc chciałem się podpytać jak to wygląda w LinuxCNC. Czy dwoma sygnałami wchodzącymi można sterować ruchem przód/tył. Ale po ścieżce którą on ma określoną. Bo w sumie takimi sygnałami mogę przejść całą ścieżkę cięcie WEDM, oby LinuxCNC pilnował jedynie po jakich współrzędnych X-Y się porusza.
-
- Posty w temacie: 1
W Machu!!! W Machu tak możesz!!!
Zewnętrzny sygnał zatrzyma a inny uruchomi rewers. I oczywiście trzeci zewnętrzny po zatrzymaniu ponownie do przodu.
W Machu można więcej!!!.

Zewnętrzny sygnał zatrzyma a inny uruchomi rewers. I oczywiście trzeci zewnętrzny po zatrzymaniu ponownie do przodu.
W Machu można więcej!!!.

-
Pytanie było o wykonanie KROKU w tył, a to nie to samo.
Dodane 1 minuta 34 sekundy:
Kiedyś to widziałem, ale jak pisałem powyżej, to nie jest wykonanie kroku w tył.