Generalnie moim zdaniem lepiej by było komputer dać sobie gdzieś gdzie będziesz miał stanowisko operatorskie i kabelkiem ethernetowym przejść tylko do skrzyni sterowniczej.
Dodatkowo lepiej rozdzielić włączanie komputera od włączania maszyny - czasami przecież trzeba uruchomić tylko sam komputer.
Do komputera będziesz potrzebował podłączyć mysz, klawiaturę, pendrive, może wędkę. Lepiej wyprowadzić jakiego huba blisko pod ręką - USB w skrzyni sterowniczej może narobić problemów.
Oczywiście nie jest powiedziane, że takie rozwiązanie jak zastosowales na pewno przysporzy problemów.
Kontroler Ethernet dla LinuxCNC - nowa wersja, wstepne testy, opinie
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 44
- Kontakt:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Re: Kontroler Ethernet dla LinuxCNC - nowa wersja, wstepne testy, opinie
Wydaje mi się, że upchnięcie komputera miedzy zasilacz impulsowy a zasilacze krokowców powoduje wysokie prawdopodobieństwo kłopotów, a USB to w ogóle tam będzie iskrzyć 

Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 25
Już coś myślę nad zmianą i przeniesienie malinki do osobnej puszki za monitor który docelowo jest na ramieniu .
(A taka ładna podstawę wydrukowałem- żeby wszystko się zmieściło ,
)
(A taka ładna podstawę wydrukowałem- żeby wszystko się zmieściło ,
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
Witam
dobrze koledzy radzą , lepiej od razu robić dobrze niż 2 razy ,
ja 2 razy musiałem poprawiać, a i tak się sporadycznie zawiesza usb
źródła to falownik i stycznik, styczniki potrafią nawet błysnąć kontrolką na ledzie
najlepszy pomysł to izolacja skrętką od szafy jak drzasiek90 pisze i krótkie i dobre kable usb
i obudowa metalowa to lepszy pomysł niż plastik przynajmniej na sterownik czy to PC czy malina
czyli z szafy zabierasz maline i zasilacz maliny,
dobrze koledzy radzą , lepiej od razu robić dobrze niż 2 razy ,
ja 2 razy musiałem poprawiać, a i tak się sporadycznie zawiesza usb
źródła to falownik i stycznik, styczniki potrafią nawet błysnąć kontrolką na ledzie
najlepszy pomysł to izolacja skrętką od szafy jak drzasiek90 pisze i krótkie i dobre kable usb
i obudowa metalowa to lepszy pomysł niż plastik przynajmniej na sterownik czy to PC czy malina
czyli z szafy zabierasz maline i zasilacz maliny,
-
Panowie nagadaliście mi o zakłóceniach - (a już kiedyś walczyłem przez kilka dni )
I zastanawiam się czy, zamówić przewody USB ekranowane - może polecicie jakieś ? ,
czy ?
zrobić samemu przewód wykorzystując np. przewód sterowniczy LIYCY z oplotem ekranowym lub dedykowany z ekranem ?
I zastanawiam się czy, zamówić przewody USB ekranowane - może polecicie jakieś ? ,
czy ?
zrobić samemu przewód wykorzystując np. przewód sterowniczy LIYCY z oplotem ekranowym lub dedykowany z ekranem ?
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 44
- Kontakt:
Ale do czego ten przewód? Jeśli komputer wyciągniesz ze skrzyni sterowniczej to USB nie będzie już zamknięte w pobliżu ewentualnych zakłóceń (falownik, sterowniki silnikowy).
O jakim konkretnie przewodzie mówisz, jaki długi, do czego i którędy będzie prowadzony?
Przede wszystkim skrzynie i okablowanie trzeba wykonać zgodnie ze sztuką.
Przewody od falownika zamknąć kablem ekranowanym, są nawet dedykowane do tego kable.
Kable do silników również.
Pamiętać że oplot łączymy do masy tylko z jednej strony, tak aby przez oplot nie płynął żaden prąd zasilający.
O jakim konkretnie przewodzie mówisz, jaki długi, do czego i którędy będzie prowadzony?
Przede wszystkim skrzynie i okablowanie trzeba wykonać zgodnie ze sztuką.
Przewody od falownika zamknąć kablem ekranowanym, są nawet dedykowane do tego kable.
Kable do silników również.
Pamiętać że oplot łączymy do masy tylko z jednej strony, tak aby przez oplot nie płynął żaden prąd zasilający.
-
Tak to wszystko wiem , szafa też nie pierwsza która zrobiłem , ale zaczęliście o zakłóceniach na usb i chyba za mocno się zakręciłem, przewody USB to tylko zasilania +5V do logiki