Pisał, że to nie zaśmieca tematu tylko uzupełnia więc uzupełniam.

Do tego pieca co robiłem ze spiralami grzejnymi (podobny do linku Romana) trwałość obliczeniowa to ok 50-80 wypałów przy 1350°C.
Dla mojego klienta to nie był problem bo to 3 -5 lat jego produkcji a grzałki kosztowały ok 200PLN (3x3kW) nawinięte na wymiar jak pisałem. Obniżenie temperatury o 50°C powinno znacznie poprawić trwałość. Poprzednio miał słabsze grzałki tj z większym obciążeniem cieplnym powierzchni. Dodatkowo da się takie grzałki zespawać tj przepalenia ale to inny temat bo to kłopotliwe a przegrzany Kanthal jest kruchy.
W tej konstrukcji grzałki nie były w kanałach w cegle ceramicznej i nie było nawlekania. Były zawieszone na prętach ceramicznych przechodzących przez izolację z wełny i zakotwionych w cegłach. Wymiana to pestka a izolacja termiczna jak z linku do elektrody Tuxcnc dużo, dużo lepsza.
W tej instrukcji z linku RomanJ4 brakuje mi izolacji-uszczelnienia drzwi-komora. Nie wiem też dlaczego czujnik temperatury musi być akurat w drzwiczkach. Lepiej na "plecach" umieścić i zapomnieć. I sterowanie niepotrzebnie skomplikowane.
Mój piec był do wypalania porcelany.
Do hartowania byłby kłopotliwy ze względu na trwałość grzałek i tu wyższość silitu.
Napisałem to nie dla polemiki ale do uzupełnienia naprawdę ciekawej instrukcji budowy pieca.