Chyba masz jakiś skansen, bo na nowoczesnych komputerach wstaje kilkadziesiąt sekund...
TOS SV18 na CNC - szybka/prosta przeróbka - jaka dokładność?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 10
Re: TOS SV18 na CNC - szybka/prosta przeróbka - jaka dokładność?
tuxcnc pisze: bo na nowoczesnych komputerach wstaje kilkadziesiąt sekund...
I w ciągu tych kiludziesieciu sekund zdąże zrobić tę prostą czynność na zwykłej maszynie.
Ale nie o to chodzi kto zaoszczedzi kilka minut w ciągu dnia bo to nie ma znaczenia. Chodzi o to co komu jest potrzebne. To tak jakbys miał wyprostować gwóżdz i miał do tego użyć Linuxa albo młotka. No ja wolę do tej czynności młotek.

-
- Posty w temacie: 8
Uruchamiasz LinuxCNC, zerujesz zetkę, dosuwasz materiał do noża, zaciskasz detal, uruchamiasz posiadany program (bo to przecież typowa robota), tokarka robi trzy przejścia (bardzo grubo, grubo, gotowo), wyjmujesz detal.
Jest szansa, że korbami będzie dłużej...
Ja też mam jedną tokarkę manualną i czasem coś na niej robię, ale co innego mieć manualną maszynę, a co innego do CNC dorabiać korby...
-
kamar pisze:I mus trzymać sierp tatowy na kombajnie bo jak wykosić koło miedzy
No jak ktoś hoduje królika to nawet sierp wskazany bo kombajnem trudniej kosić miedzę.

tuxcnc pisze:Uruchamiasz LinuxCNC, zerujesz zetkę, dosuwasz materiał do noża, zaciskasz detal, uruchamiasz posiadany program
Mam Linuxa w 2 tokarkach wiec wiem cokolwiek jak działa. Ale nie czas się liczy ale wygoda której potrzebujemy w danej chwili. Ktoś chce komputer nie widzę problemu, ktoś chce korbek też dobrze. Ja jak pisałem wcześniej, jedną tokarkę z korbkami sobie pozostawię bez przeróbek bo takiej też potrzebuję.
Swoją drogą to nasz kolega AdamFX też zdaje się używa ręcznej tokarki a przecież on dobrze sobie radzi z oprogramowaniem więc....

-
- Posty w temacie: 8
A wystarczy czytać posty na które się odpowiada:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 5
IMPULS3 pisze: Chodzi o to co komu jest potrzebne.
Oczywiście. Ja przez chwilę miałem korbki, zostawiłem je po przeczytaniu jakieś debaty na forum, mówię sobie czemu nie, zapewne się przydadzą...po kilku tygodniach wywaliłem. To jeszcze gdy pierwszą maszynkę miałem na trapezach, przy śrubach kulowych sobie tego nie wyobrażam, za to w pracy mamy zostawione kilka manuali, używane są po naprawach, np. spawaniu jakiś skomplikowanych elementów, pomierzenie tego zabrałoby dużo więcej czasu niż "zabielenie" na maszynie manualnej. Tych maszyn żaden automat czy cnc nie zastąpi.
Także nie ma co debatować, kolega chce korbki, niech je zostawi. Zdemontować zawsze można, ale dla mnie albo full cnc, albo maszyna manualna.
Krak.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 9
Często mam wrażenie, że im bardziej komputer / system „nowoczesny”, tym więcej czasu potrzebuje, by dojść do siebie po uruchomieniu

A jak całą klatkę królików to i kosę przeprosi

-
- Posty w temacie: 3
W sumie zaletą sterowania jest możliwość zaokrąglania fazek. Dajesz przy wejściu na fazkę promień R=0,5 i przy zejściu z fazki promień R =0,5. Nie ważne, że na rysunku nie ma. Ważne, że na takiej fazce palucha nie rozwalisz. To samo dotyczy zaokrąglania wszystkich innych przejść. Masz elegancko wykonany element, zgodzie z uwagą na rysunku "ostre krawędzie zatępić". Ja bardzo często tak robiłem.
A bez CNC? Pewnie, że można papierkiem każdy kancik przyokrąglić. Ale czy będzie tak elegancko? Może ten argument trafi?
A bez CNC? Pewnie, że można papierkiem każdy kancik przyokrąglić. Ale czy będzie tak elegancko? Może ten argument trafi?
-
cawboy pisze: ale dla mnie albo full cnc, albo maszyna manualna.
Dla mnie też, a najlepiej jeśli są obie.
senio pisze:A jak całą klatkę królików to i kosę przeprosi
Tylko nie mów tego Kamarowi.