TOS SV18 na CNC - szybka/prosta przeróbka - jaka dokładność?

Dyskusje dotyczące budowy amatorskich tokarek CNC lub modernizacji maszyn konwencjonalnych.
Awatar użytkownika

senio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 9

Re: TOS SV18 na CNC - szybka/prosta przeróbka - jaka dokładność?

Post napisał: senio » 05 kwie 2025, 12:09

jasiu... pisze:
05 kwie 2025, 11:58
W sumie zaletą sterowania jest możliwość zaokrąglania fazek.
Jak rączki do korbek wprawne, to fazkę po takim planowaniu robisz jaką tylko chcesz. Poza tym są inne materiały jak stal. Często pracuję w poliamidach. Do fazek używam kawałek zaostrzonego brzeszczotu z piły taśmowej. Sekunda i po temacie.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 14
Kontakt:

Post napisał: kamar » 05 kwie 2025, 12:17

IMPULS3 pisze:
05 kwie 2025, 11:59
Tylko nie mów tego Kamarowi. :P
A mów co chcesz. Dla mnie tęsknota czy też przekonanie, że są roboty dla których warto trzymać manualną,
wynika z dwóch rzeczy :
1. kiepska przeróbka, nie obudowana subami.
2. kiepski operator co to nie wie co ma i jak to wykorzystać.
Ewentualnie oba czynniki na raz :)

Awatar użytkownika

senio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: senio » 05 kwie 2025, 12:31

kamar pisze:
05 kwie 2025, 12:17
Dla mnie tęsknota czy też przekonanie, że są roboty dla których warto trzymać manualną,
wynika z dwóch rzeczy :
1. kiepska przeróbka, nie obudowana subami.
2. kiepski operator co to nie wie co ma i jak to wykorzystać.
Ewentualnie oba czynniki na raz :)
Masz rację w swojej rzeczywistości — tyle że świat jest trochę szerszy niż jedna perspektywa. Nie każdy potrzebuje dokładnie tego samego co Ty — i to nie znaczy, że robi coś źle czy czegoś nie potrafi.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10

Post napisał: IMPULS3 » 05 kwie 2025, 12:36

kamar pisze:1. kiepska przeróbka, nie obudowana subami.

O tym pisalem wcześniej że musi być oprogramowanie zrobione pod siebie a nie słuchanie się kogoś kto powie że tylko tak. I dlatego te moje suby (wklejałem je w tmacie subów w Linuxie) które służą do wykańczania na raz i robienia od razu wszelkich promieni czy fazek były dla mnie wisienką na torcie. Bez nich miałem troche niedosyt i nie do końca było wygodne korzystanie z maszyny.
kamar pisze:2. kiepski operator co to nie wie co ma i jak to wykorzystać.

To co powiesz o naszym forumowiczu AdamieFX ? :)
kamar pisze:Ewentualnie oba czynniki na raz :)

Myślę ze jest pewne niezrozumienie pomiędzy nami. Ja się wywodzę z maszyn z korbkami a tego się nie zapomina tak jak jazdy na rowerze.
I maszyna z komputerkiem jest też fajna, ale skoro mam 2 pod komputerem a trzecią mam z korbkami to po pierwsze nic by mi nie dało przerobienie kolejnej bo na 3 na raz robił nie będę, a dwa ze pomimo moim zdaniem komfortowego dla mnie oprogramowania maszyn to ta ręczna jest super uzupełnieniem a nie rywalem dla maszyn CNC. Dla mnie to wspólnota maszyn a nie rywalizacja. :P

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 05 kwie 2025, 12:48

IMPULS3 pisze:
05 kwie 2025, 12:36
nic by mi nie dało przerobienie kolejnej bo na 3 na raz robił nie będę,
A dlaczego nie ? :) Przypomnieć filmik ? U mnie w weekendy to standard. A jak jest robota na drutówki to i więcej.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10

Post napisał: IMPULS3 » 05 kwie 2025, 12:51

kamar pisze:A dlaczego nie ?

Bo jedną mam w innym pomieszczeniu wiec biegał nie będę. Potrzebuję i korbek-to silniejsze niz narkotyk. :P

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 05 kwie 2025, 13:41

cawboy pisze:
05 kwie 2025, 11:52
mamy zostawione kilka manuali, używane są po naprawach, np. spawaniu jakiś skomplikowanych elementów, pomierzenie tego zabrałoby dużo więcej czasu niż "zabielenie" na maszynie manualnej. Tych maszyn żaden automat czy cnc nie zastąpi.
Tu się kłania punkt 1. Co za różnica czy kręcisz korbką czy z klawiatury. Jak się trafi klient z bębnem od Jelcza, to naprawdę nie trzeba rysować modelu i robić kodów, żeby go przetoczyć.

Awatar użytkownika

senio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: senio » 05 kwie 2025, 13:54

IMPULS3 pisze:
05 kwie 2025, 12:36
O tym pisalem wcześniej że musi być oprogramowanie zrobione pod siebie a nie słuchanie się kogoś kto powie że tylko tak.
Z całym szacunkiem do Ciebie do Kamara i do innych którzy przyczynili się w rozwój działu z Linixcnc, a mam tego szacunku naprawdę ogrom za to co wnieśliście w temacie linuxcnc, subów i ogólnie całokształtu. Kamar pomógł i udostępnił mnie i wielu innym najwięcej. Tego mu nikt nie odbierze. Jak zaczynałem z 10 lat temu to był dobry czas na start w LinuxCNC będąc zielonym jak szczypiorek na wiosnę w tym temacie. To forum wtedy żyło i coś się działo. Dzięki temu wielu skorzystało i sobie działają "po swojemu". Oprogramowanie w suby o których wspominacie jest na full praktycznie. Wystarczy poszukać, ewentualnie przysiąść i pod siebie dostosować czego nie ma, czy napisać jeśli potrzeba. Czego totalnie nie ma, czy się nie da z tej czy innej przyczyny, można w CAM-ie narysopwać i też zero stresu. Sporadycznie z CAM-a korzystam jeśli chodzi o tokarkę. Ale po tylu latach jednak czegoś człowiek się nauczył i ogarnia pod siebie i swoje potrzeby zagadnienie, aby było sprawnie i dobrze. Więc wjazdy na ambicję niczego nie zmienią.

Proponuję skończyć tą drętwą dyskusję. To do niczego nie doprowadzi. Ja nikogo nie przekonam w pewnych kwestiach i nikt mnie nie przekona do moich racji. Po prostu nie da się kijem rzeki zawrócić i nic z tego nie będzie poza bajtami zawieszonymi w próżni.
Ostatnio zmieniony 05 kwie 2025, 14:07 przez senio, łącznie zmieniany 1 raz.

cawboy
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 5

Post napisał: cawboy » 05 kwie 2025, 14:04

kamar pisze:klient z bębnem od Jelcza, to naprawdę nie trzeba rysować modelu i robić kodów, żeby go przetoczyć

Oczywiście...jak się robi bębny do Jelcza, niestety jak to w życiu bywa, bywają "trochę" bardziej skomplikowane elementy, do których dorobienie odpowiedniego narzędzia często trwa kilkukrotnie dłużej niż obróbka bębna.
Sorry, kamar, firma zarabia grube bańki i raczej pytać Cię nie będą jak dalszą produkcję robić.
Krak.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 05 kwie 2025, 14:19

Ja tylko niewinnie zapytałem jaka jest różnica w dojechaniu do materiału i ew. toczenie kręcąc korbkami a dojazdem
strzałkami z klawiatury. Chyba tylko taka, że strzałkami zrobię to równo i z zamierzoną prędkością. Milionowe przeroby niewiele tu zmienią.

Dodane 6 minuty 3 sekundy:
cawboy pisze:
05 kwie 2025, 14:04
i raczej pytać Cię nie będą jak dalszą produkcję robić.
A wielu pyta od lat i sobie chwalą. I ja z tego żyję :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Amatorska Tokarka CNC”