Jak rączki do korbek wprawne, to fazkę po takim planowaniu robisz jaką tylko chcesz. Poza tym są inne materiały jak stal. Często pracuję w poliamidach. Do fazek używam kawałek zaostrzonego brzeszczotu z piły taśmowej. Sekunda i po temacie.
TOS SV18 na CNC - szybka/prosta przeróbka - jaka dokładność?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 9
Re: TOS SV18 na CNC - szybka/prosta przeróbka - jaka dokładność?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 14
- Kontakt:
A mów co chcesz. Dla mnie tęsknota czy też przekonanie, że są roboty dla których warto trzymać manualną,
wynika z dwóch rzeczy :
1. kiepska przeróbka, nie obudowana subami.
2. kiepski operator co to nie wie co ma i jak to wykorzystać.
Ewentualnie oba czynniki na raz

-
Masz rację w swojej rzeczywistości — tyle że świat jest trochę szerszy niż jedna perspektywa. Nie każdy potrzebuje dokładnie tego samego co Ty — i to nie znaczy, że robi coś źle czy czegoś nie potrafi.
-
- Posty w temacie: 10
kamar pisze:1. kiepska przeróbka, nie obudowana subami.
O tym pisalem wcześniej że musi być oprogramowanie zrobione pod siebie a nie słuchanie się kogoś kto powie że tylko tak. I dlatego te moje suby (wklejałem je w tmacie subów w Linuxie) które służą do wykańczania na raz i robienia od razu wszelkich promieni czy fazek były dla mnie wisienką na torcie. Bez nich miałem troche niedosyt i nie do końca było wygodne korzystanie z maszyny.
kamar pisze:2. kiepski operator co to nie wie co ma i jak to wykorzystać.
To co powiesz o naszym forumowiczu AdamieFX ?

kamar pisze:Ewentualnie oba czynniki na raz
Myślę ze jest pewne niezrozumienie pomiędzy nami. Ja się wywodzę z maszyn z korbkami a tego się nie zapomina tak jak jazdy na rowerze.
I maszyna z komputerkiem jest też fajna, ale skoro mam 2 pod komputerem a trzecią mam z korbkami to po pierwsze nic by mi nie dało przerobienie kolejnej bo na 3 na raz robił nie będę, a dwa ze pomimo moim zdaniem komfortowego dla mnie oprogramowania maszyn to ta ręczna jest super uzupełnieniem a nie rywalem dla maszyn CNC. Dla mnie to wspólnota maszyn a nie rywalizacja.

-
- Posty w temacie: 10
kamar pisze:A dlaczego nie ?
Bo jedną mam w innym pomieszczeniu wiec biegał nie będę. Potrzebuję i korbek-to silniejsze niz narkotyk.

-
- Kontakt:
Tu się kłania punkt 1. Co za różnica czy kręcisz korbką czy z klawiatury. Jak się trafi klient z bębnem od Jelcza, to naprawdę nie trzeba rysować modelu i robić kodów, żeby go przetoczyć.
-
Z całym szacunkiem do Ciebie do Kamara i do innych którzy przyczynili się w rozwój działu z Linixcnc, a mam tego szacunku naprawdę ogrom za to co wnieśliście w temacie linuxcnc, subów i ogólnie całokształtu. Kamar pomógł i udostępnił mnie i wielu innym najwięcej. Tego mu nikt nie odbierze. Jak zaczynałem z 10 lat temu to był dobry czas na start w LinuxCNC będąc zielonym jak szczypiorek na wiosnę w tym temacie. To forum wtedy żyło i coś się działo. Dzięki temu wielu skorzystało i sobie działają "po swojemu". Oprogramowanie w suby o których wspominacie jest na full praktycznie. Wystarczy poszukać, ewentualnie przysiąść i pod siebie dostosować czego nie ma, czy napisać jeśli potrzeba. Czego totalnie nie ma, czy się nie da z tej czy innej przyczyny, można w CAM-ie narysopwać i też zero stresu. Sporadycznie z CAM-a korzystam jeśli chodzi o tokarkę. Ale po tylu latach jednak czegoś człowiek się nauczył i ogarnia pod siebie i swoje potrzeby zagadnienie, aby było sprawnie i dobrze. Więc wjazdy na ambicję niczego nie zmienią.
Proponuję skończyć tą drętwą dyskusję. To do niczego nie doprowadzi. Ja nikogo nie przekonam w pewnych kwestiach i nikt mnie nie przekona do moich racji. Po prostu nie da się kijem rzeki zawrócić i nic z tego nie będzie poza bajtami zawieszonymi w próżni.
Ostatnio zmieniony 05 kwie 2025, 14:07 przez senio, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 5
kamar pisze:klient z bębnem od Jelcza, to naprawdę nie trzeba rysować modelu i robić kodów, żeby go przetoczyć
Oczywiście...jak się robi bębny do Jelcza, niestety jak to w życiu bywa, bywają "trochę" bardziej skomplikowane elementy, do których dorobienie odpowiedniego narzędzia często trwa kilkukrotnie dłużej niż obróbka bębna.
Sorry, kamar, firma zarabia grube bańki i raczej pytać Cię nie będą jak dalszą produkcję robić.
Krak.
-
- Kontakt:
Ja tylko niewinnie zapytałem jaka jest różnica w dojechaniu do materiału i ew. toczenie kręcąc korbkami a dojazdem
strzałkami z klawiatury. Chyba tylko taka, że strzałkami zrobię to równo i z zamierzoną prędkością. Milionowe przeroby niewiele tu zmienią.
Dodane 6 minuty 3 sekundy:
strzałkami z klawiatury. Chyba tylko taka, że strzałkami zrobię to równo i z zamierzoną prędkością. Milionowe przeroby niewiele tu zmienią.
Dodane 6 minuty 3 sekundy:
A wielu pyta od lat i sobie chwalą. I ja z tego żyję