TOS SV18 na CNC - szybka/prosta przeróbka - jaka dokładność?

Dyskusje dotyczące budowy amatorskich tokarek CNC lub modernizacji maszyn konwencjonalnych.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10

Re: TOS SV18 na CNC - szybka/prosta przeróbka - jaka dokładność?

Post napisał: IMPULS3 » 05 kwie 2025, 14:29

kamar pisze:Co za różnica czy kręcisz korbką czy z klawiatury.

Taka ze jeśli muszę coś zedrzeć co jest twarde i co chwilę ostrzę nóż to nie bawię się w żadne ustawianie miary tylko dojeżdzam i włączam posuw.
To samo jeśli czasem coś docinam to jedna ręka na dzwigni od sprzęgła a druga na korbce i z czuciem delikatnie to robie.
Nawet przetoczenie zwykłej tarczy hamulcowej to dotknięcie nozem i włączam posuw bez bawienia się we wpisywanie wymiaru. I szybciej i wygodniej i bezpieczniej. I wiele innych takich rzeczy. :)
senio pisze:Z całym szacunkiem do Ciebie do Kamara i do innych którzy przyczynili się w rozwój działu z Linixcnc,

Mój wkład w Linuxa jest żaden, może tylko tyle że dręczyłem innych co chcę mieć. :P Ale fakt że tamte lata to złoty wiek tego forum. Też trafilem tu w najlepszym czasie. :)

Dodane 1 minuta 5 sekundy:
kamar pisze: jaka jest różnica w dojechaniu do materiału i ew. toczenie kręcąc korbkami a dojazdem
strzałkami z klawiatury.

Wygoda i dokladność. Szczególnie jak się używa suportu narzędziowego na tokarce.

Dodane 1 minuta 27 sekundy:
senio pisze:Proponuję skończyć tą drętwą dyskusję. To do niczego nie doprowadzi.

Czasem coś ciekawego jednak z takich dyskusji wynika bo to temat obszerny.

cawboy
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 5

Post napisał: cawboy » 05 kwie 2025, 14:57

kamar pisze:A wielu pyta od lat i sobie chwalą

Fajnie, ciesze się.
Koniec chyba tych idiotycznych przepychanek, jak kto chce, niech tak robi.
Krak.

Awatar użytkownika

senio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 9

Post napisał: senio » 05 kwie 2025, 15:03

IMPULS3 pisze:
05 kwie 2025, 14:31

Mój wkład w Linuxa jest żaden, może tylko tyle że dręczyłem innych co chcę mieć. :P Ale fakt że tamte lata to złoty wiek tego forum. Też trafilem tu w najlepszym czasie. :)
Same prośby o to czy tamto Twoje czy moje czy jeszcze innych i dalsze dyskusje o tym też dużo wniosły, bo ktoś coś podpowiedział czy przeważnie Kamar się litował i wrzucał gotowca na zasadzie mam i się podzielę :). Powstała dzięki temu solidna baza subów które praktycznie tokarkę załatwiają w 95% a może i więcej. Łuki jakieś czy indywidualne kształty trzeba jedynie narysować co też sporadycznie jest potrzebne. Do frezarki jakieś podstawy też są. Ale te czasy kiedy było tak właśnie inaczej / fajnie / pomocnie chyba bezpowrotnie minęły...

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 14
Kontakt:

Post napisał: kamar » 05 kwie 2025, 15:27

senio pisze:
05 kwie 2025, 15:03
Ale te czasy kiedy było tak właśnie inaczej / fajnie / pomocnie chyba bezpowrotnie minęły...
Trudno żeby trwały. Suby podstawowe już są, bardziej skomplikowanych nie warto robić. (choć ponoć są tacy co używają kobyły Mikiego)
Ja, jak mam dwa czopy i dwie faski to już generuje z Cama. Wszystkie maszyny już mam poprzerabiane to i nie ma co pokazywać. A następców nie widać.

Dodane 8 minuty 33 sekundy:
IMPULS3 pisze:
Wygoda i dokladność.
Tzn. potrafisz kręcić rękami w przeciwne strony ? Miałem już takiego co nie potrafił :) A miałem tylko manualne wtedy.

Awatar użytkownika

senio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 9

Post napisał: senio » 05 kwie 2025, 15:36

kamar pisze:
05 kwie 2025, 15:27
Trudno żeby trwały. Suby podstawowe już są, bardziej skomplikowanych nie warto robić. (choć ponoć są tacy co używają kobyły Mikiego)
Wiesz jak by jakaś choć minimalna aktywność była to i coś by się pojawiło pewnie. O kobyle nie słyszałem żeby ktoś tego używał. Nie znam takiego.
kamar pisze:
05 kwie 2025, 15:27
Wszystkie maszyny już mam poprzerabiane to i nie ma co pokazywać. A następców nie widać.
I nie będzie. Nikt dzisiaj nie uczy nowych pokoleń żadnych technicznych przedmiotów. Później kupuje wiertarkę w markecie i za dzień oddaje bo krzywo wierci. Że napunktować trzeba najpierw nikt nie nauczył. Taki narybek jest, i oni nie chcą się brudzić w smarach. Smartfon, Youtube, influencer to jest przyszłość w głowach narybku, a nie smary, syf i tony wiórów do przerzucania. Samo życie...

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 11 kwie 2025, 17:36

IMPULS3 pisze:
Taka ze jeśli muszę coś zedrzeć co jest twarde i co chwilę ostrzę nóż to nie bawię się w żadne ustawianie miary tylko dojeżdzam i włączam posuw.
Ale mi się korbki wyślizgały od częstego dojeżdżania :)
Obrazek

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10

Post napisał: IMPULS3 » 11 kwie 2025, 19:40

kamar pisze:Ale mi się korbki wyślizgały od częstego dojeżdżania :)

To nie to samo, komputerowca nie przekonam. :P

Autor tematu
ufosi
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 15

Post napisał: ufosi » 12 kwie 2025, 13:19

Temat widzę trochę poszedł w inną stronę :D .
Co do głównego wątku to zacząłem mierzyć, kombinować, dobierać śruby, sterownik itd. a w międzyczasie wpadło ogłoszenie kompletnej małej tokarki CNC w stosunkowo dobrej cenie, więc bez zabawy z TOSem mała tokarka CNC już stoi, sterowanie fanuc, uchwyt hydrauliczny także myślę, że chyba sporo lepsza opcja niż przerabianie poczciwego TOSa. Uruchomiona już u mnie, wygląda, że wszystko sprawne, nie wiem jeszcze jak z dokładnością, luzami itd. bo niestety nie umiem póki co za bardzo obsłużyć, także teraz długa droga nauki przede mną :)

Takie oto ustrojstwo, rok produkcji 2006, prod oczywiście chińska :lol:
Obrazek

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 12 kwie 2025, 13:29

Tą na pewno manualnej nie zastąpisz a takie było chyba założenie.

Autor tematu
ufosi
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 15

Post napisał: ufosi » 12 kwie 2025, 14:08

Założenie było, żeby z manualnej zrobić proste CNC, na którym można pracować również manualnie korbkami.
Zakup tej CNC jest z założeniem, że do tych prostych powtarzalnych robót będzie ta CNC - o ile się sprawdzi i będzie wszystko okej.
A manualnie zostaje nadal TOS bez zmian (z korbkami :D) do innych robót

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Amatorska Tokarka CNC”