Yaskawa - jakie zasianie serwonapędu

Dyskusje dotyczące serwonapędów i napędów serwokrokowych.
Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Re: Yaskawa - jakie zasianie serwonapędu

Post napisał: tuxcnc » 24 lut 2025, 21:19

ambasada pisze:
24 lut 2025, 21:05
niebieski (potocznie zwany zerem lub neutralnym) z przewodem żółto-zielonym (uziemieniem) mam u siebie w skrzynce połączone razem a podłączali to panowie z energetyki którzy podączali mnie do słupa, zakładali licznik i te wszystkie duperele co tam być muszą. Na pytanie moje czemu tak połączyli to odpowiedzieli -" Tak się robi i tak jest bezpieczniej dla Pana" - a mnie się wydaje to głupotą. No ale jak już wiecie elektrykiem nie jestem :)
Teoretycznie przewód neutralny i ochronny są na tym samym potencjale, więc można je połączyć ze sobą, ale tylko raz i w ściśle określonym miejscu.
Zrozumienie o co chodzi nie jest specjalnie trudne. Otóż prąd wpływa przewodem fazowym i wypływa przewodem neutralnym (albo na odwrót co nie jest istotne), ale nie ma prawa płynąć przewodem ochronnym. Jeśli prąd popłynie przewodem ochronnym to wyłącznik różnicowopradowy powinien zadziałać i odłączyć napięcie. Z tego wynika, że połączenie przewodu neutralnego i ochronnego może być wykonane tylko i wyłącznie przed wyłącznikiem różnicowopradowym.
Teoretycznie przewód ochronny powinien być uziemiony, a nie połączony z neutralnym, ale to nie zawsze jest wykonalne.
Tak więc nawet jeśli przewody neutralny i ochronny masz ze sobą połączone, to nie powinieneś traktować ich tak samo i zamiennie. 
Na obudowę tylko żółtozielony.

Autor tematu
ambasada
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 8

Post napisał: ambasada » 14 mar 2025, 11:50

Nie będę zakąłdał nowego tematu - może ktoś jest w stanie mi pomóc np przez telefon, żeby te serwonapędy pobudzić do pracy ? Są w stanie JOG cały czas a ja nie umiem ich przełączyć na "normalny" stan. Wyczytałem już że wstępnie są zaprogramowane i powinny działać w ustawieniach fabrycznych ale jestem zbyt zielony w tym. Może będzię trzeba je jakoś przeprogramować - chętnie skorzystam z pomocy mądrzejszego a odwdzięczę się biletami naszego banku lub w sposób który wskaże pomagający. Utknąłem i nie umiem ruszyć z miejsca.

klid16
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 4

Post napisał: klid16 » 14 mar 2025, 12:56

Może to być troszeczkę problematyczne.

Czym będziesz sterował serwo?

Autor tematu
ambasada
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)

Post napisał: ambasada » 14 mar 2025, 14:28

Klid16 - dobrze że tylko troszeczkę problematyczne, gorzej jakby było mega probelamtyczne to świadczyłoby o ty że nie znasz się na temacie dlatego piszesz byle pisać.
klid16 pisze:Czym będziesz sterował serwo?

myślę że podstawowe liczydło dla klas 1-3 wystarczy jeśli jednak będzie wymagana jakaś wyższa technolodżia to zainwestuję w jakiś kalkulator na baterię.

Tak btw .... instrukcja do tego serwa liczy 629 stron i jest w języku mocno technicznym którego ja nie rozumuję więcej niż w 5%, podejrzewam że potrzebuję z tej instrukcji 3 strony lecz nie umiem znaleźć które. Na pewno są tu ludzie którzy wiedzą i liczę na to że ktoś się zlituje i wynajmie mi trochę swojego czasu i wiedzy.

klid16
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 4

Post napisał: klid16 » 14 mar 2025, 14:46

Czekaj bo za nic nie ogarniam dlaczego zaczynasz mnie obrażać i do tego nie odpowiadasz na pytanie.

To ilu stron potrzebujesz z instrukcji wynika bezpośrednio z tego czym zamierzasz serwo sterować.

Autor tematu
ambasada
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)

Post napisał: ambasada » 14 mar 2025, 15:02

Wybacz jeśli poczułeś się dotknięty, nikogo nie obrażam i nie mam takiego zamiaru.
Nijak zadane pytanie więc odpowiedź równa. Sprecyzuj pytanie, podaj możliwości odpowiedzi.... Oczywiście że komputer będzie tym sterował a w komputerze jakiś tam program obsługi plotera. Jeżeli znasz sie na tym to napisz na priwa, zadzwonie i powiesz co naklikać w tym urządzeniu.

Autor tematu
ambasada
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)

Post napisał: ambasada » 14 mar 2025, 20:56

Mam ! Znalazłem ! Temat nie ważny już. Moja upartość zwyciężyła :)
klid16 pisze:Może to być troszeczkę problematyczne.

Okazało się banalnie proste - tak jak myślałem- potrzebne było 1/4 strony z instrukcji. 2 minuty i gotowe :) No ale 4 dni szukania i czytania... zaś jestem mądrzejszy.

WP Kamil
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2

Post napisał: WP Kamil » 14 mar 2025, 21:18

Właściwie to ciężko powiedzieć o co pytałeś, jeszcze trudniej co zrobiłeś, i co osiągnąłeś.
Zapominasz o tym, że wiemy tylko tyle ile napiszesz tu na forum
Masz już podłączony sterownik pod kompa?

Autor tematu
ambasada
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)

Post napisał: ambasada » 16 mar 2025, 11:39

AAAAAAAAAAAA !!!! zaraz mnie coś trafi z tym....
Tamten problem jog oraz sygnałów krańcówek rozwiązałem (pn50a i pn50b) , natomiast teraz po podłączeniu wszystkiego sterownik ani komputer nie widzą serwa, nie ruszają się silniki. Pokazuje komendę że "motor/encoder no response" ..... już kombinowałem, zmieniałem kable, szukałem w ustawieniach serwa czy tam coś trzeba zmienić i nic... poległem :( Bez włączenia sterownika na serwie świeci się "bb", po włączeniu sterownika świeci się "run" i próba ruszenia z miejsca wywala że sterownik nie komunikuje się z serwem. Dodam ze to są fabryczne kable a nie jakaś moja zmota.
Ogarnia ktoś te tematy i coś podpowie?

Autor tematu
ambasada
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)

Post napisał: ambasada » 16 mar 2025, 16:11

Fajnie tak sam sobie odpowiadać :)
Kilka godzin później... Zaczeło się to ze sobą komunikować. Niestety metoda prób i błędów. W instrukcji napisano że serwonapęd musi mieć ustawione sterowanie obrotami, czyli pn000 -> n0010 , po jakiejś informacji z neta że czasami działa inaczej.... ustawiłem kolejno... aż trafiłem na pn000->n00A0 czyli sterowanie obrotem i pozycją i zadziałało , jeszcze trzeba dokonać obliczeń bo wariuje z prędkościami. Ufff... droga przez mękę. :) No ale kiedyś musi być pierwszy raz. W końcu się nauczę tyle że wolny czas sie kończy i będzie to znowu długo trwało :(.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Serwomotory / Serwonapędy / Napędy Serwokrokowe”