Two Trees Ts2 10w
problem z osią x
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
Two Trees Ts2 10w
Witam, posiadam (amatorsko) od niedawna laser diodowy Two Trees Ts2 10 W. Dwa dni było ok- jest dobrze złożony, równo ustawiony, z programem laserGRBL już się zaznajomiłam, wszystko niby jest dobrze- laser tnie, a na drugim albo trzecim przejsciu pojawia się komunikat $X to unlock. po odblokowaniu laser sie resetuje. Działa chwilę albo stojąc bez żadnego zadania włącza się dioda i komunikuje ten sam błąd. Wyczytałam gdzieś, że może to kwestia uziemienia- przepięliśmy laser w inne miejsce i dalej to samo. Czy ktoś się z tym spotkał i może mi coś doradzić? Laser zakupiony na allegro- rok gwarancji mam opcję reklamacji...
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Re: Two Trees Ts2 10w
Zasadniczo to nie laser tylko sterownik.
Niby popularnie mówi się laser o całym urządzeniu, ale kiedy mówimy o awarii, to trzeba być precyzyjnym, że by nie skończyło się jak w tym dowcipie, że autobus się zepsuł...
Tak więc winny jest sterownik.
Druga sprawa jest taka, że GRBL wystawia komunikaty błędów ("$X to unlock" to nie jest komunikat błędu), które zawierają słowo Error i numer po którym dany błąd udaje się zidentyfikować.
Nie znam programu LaserGRBL, bo go nie używam, ale sendery do GRBL zwykle mają podgląd komunikacji a nawet terminal do wysyłania poleceń.
W ostateczności można użyć innego sendera aby ten komunikat błędu wyłapać.
Co do samej usterki, to mam pewne podejrzenia, ale nie ma sensu żebym o nich pisał, bo mogę w ten sposób bardziej zagmatwać niż pomóc.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
Dziękuję za odpowiedź. Przestałam korzystać z lasergrbl i kupiłam lightburn- tu sytuacja się powtarza chociaż mniej- poza tym lightburn sam odblokowuje OS X. W tym programie częściej pojawia się komunikat „zgubiono kroki” potem blokada osi x. Jeżeli chodzi o lasergrbl- instalowaliśmy go z załączonej karty, jak kiepsko działało to odinstalowalismy i zainstalowaliśmy program z internetu. Sterownik był instalowany za każdym razem z programu.
-
Jeszcze raz.
GRBL to kompletny sterownik wykonujący g-kody i kilka innych poleceń (np. bazowanie).
Działa on w taki sposób, że po otrzymaniu przez port szeregowy (może, choć nie musi być przez USB) jednej linii próbuje ją wykonać i odpowiada określonym komunikatem, w zależności czy mu się udało czy nie.
Sterownikiem GRBL można sterować przez dowolny terminal szeregowy na dowolnym komputerze z dowolnym systemem operacyjnym. Oczywiście jest to mało komfortowe, ale umożliwia precyzyjną diagnostykę, gdyż eliminuje wpływ innych czynników, takich jak system operacyjny czy tzw. sender, czyli program w rodzaju Lightburn czy inny LaserGRBL.
Krótko mówiąc, korzystając z prostego terminala wysyłasz komendy i czekasz aż sterownik odpowie kodem błędu. Jeśli odpowie, to wiesz co nawala, jeśli nie odpowie, to znaczy że problem jest gdzieś indziej.
GRBL oraz sterowników kompatybilnych z GRBL używam od dawna i pierwszy raz słyszę o komunikacie „zgubiono kroki”...
Zasadniczo, to chyba jest w ogóle niemożliwe, bo GRBL pracuje w otwartej pętli i nie kontroluje rzeczywistej pozycji silników, więc nie ma prawa wiedzieć że zgubiono kroki...
Nie wiem co tam robisz i w jaki sposób, ale na podstawie tego co piszesz, to nie jestem w stanie Ci pomóc..
-
Nie wiesz, bo czytasz nie to, co potrzeba.
Ludzie mają taką paskudną przypadłość, że lubią ględzić bez sensu, co przydarza się i w komunikatach błędów.
Tutaj:
GRBL Alarm Code 3 - Abort during cycle. This error indicates that the machine controller was reset while in motion.
Reszta to bełkot, który skutecznie gmatwa i absolutnie niczego nie wyjaśnia.
Po polsku znaczy to "Kontroler zresetowany podczas pracy".
Przyczyn może być kilka, ale ja bym postawił na kłopoty z zasilaniem, za mała moc zasilacza, albo niepewny styk i iskrzenie.
Tutaj masz film (niestety po angielsku) dość dobrze opisujący ten problem.