Skromne początki

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC
Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 19

Re: Skromne początki

Post napisał: tuxcnc » 22 lut 2025, 12:29

drzasiek90 pisze:
22 lut 2025, 12:07
Nie wiem też skąd wziąłeś 1000 zł różnicy.
Wersja 3 kosztuje 400 zł.
Żeby to miało jakiekolwiek porównanie z EC500, toby musiała być wersja 3.2 (700-300=400 PLN na sztuce)
Do tego jakieś duperele i się uzbiera...
Więc nawet jeśli przesadziłem z tym 1000 PLN za dwie sztuki, to nie dużo.
Tyle tylko, że w tej chwili mam EC500 prawidłowo pracujący z okresem bazowym 3 ms i to jest tokarka z enkoderem wrzeciona (nie pamiętam skąd ta wartość w pliku ini, ale działa, to nie zmieniałem). Tak więc nie ma obawy, że komputer nie będzie się wyrabiał. No i do tego, lubię mieć najnowszy system z najnowszym LinuxCNC, a sam pisałeś, że byle upgrade potrafi ten twój wynalazek wysadzić z siodła...
Mnie naprawdę ten temat nudzi.
Kiedyś Ci pisałem, że przy takim nakładzie pracy mógłbyś zbudować urządzenie jeśli nie tańsze, to przynajmniej lepsze.
Tyle tylko, ze Ty jesteś uparty jak osioł i jak sobie coś ubzdurasz, to się tego kurczowo trzymasz...

drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 21
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 22 lut 2025, 12:40

tuxcnc pisze:
22 lut 2025, 12:29
No i do tego, lubię mieć najnowszy system z najnowszym LinuxCNC, a sam pisałeś, że byle upgrade potrafi ten twój wynalazek wysadzić z siodła...
Nie, nie pisałem tego.
Ale jest to możliwe i upgrade potrafi wysadzić z siodła również wynalazki które ty używasz.
Natomiast jak masz działający komputer sterujący maszyną, to raczej mało kto robi sobie upgrade "bo lubi".
Chyba, że ktoś się tym komputerem bawi a nie używa go do zarabiania pieniędzy.
Jak masz działające narzędzie, którego codziennie używasz to go nie rozkręcasz dla zabawy codziennie.
tuxcnc pisze:
Mnie naprawdę ten temat nudzi.
To dlaczego co chwile go poruszasz?
Przecież pisałem, że moje wyjaśnienie nie jest dla ciebie tylko dla innych.
Ale znowu zabrałeś głos.
tuxcnc pisze:
Kiedyś Ci pisałem, że przy takim nakładzie pracy mógłbyś zbudować urządzenie jeśli nie tańsze,
Na pewno nie tańsze, bo cena się bierze w dużej mierze z nakładu pracy.
Za pracę projektową nikt nie płaci, dopiero sprzedając towar trzeba w cenie zawrzeć podatki, koszty produkcji, inne koszty oraz czas pracy poświęcony na projekt.
Ty porównujesz wszystko cenowo do chińskiej masowej produkcji, która nielegalnie trafia na europejski rynek.
tuxcnc pisze:
Tyle tylko, ze Ty jesteś uparty jak osioł i jak sobie coś ubzdurasz, to się tego kurczowo trzymasz...
Ale przecież ja ci już kiedyś pisałem dlaczego wybrałem takie rozwiązanie, ale chyba jak zwykle nie przeczytałeś.
Wybrałem takie rozwiązanie, bo takiego na rynku nie było.
Nie chciałem kopiować istniejących rozwiązań ani budować podobnych.
I tak, jestem uparty i dlatego projekt ukończyłem dokładnie tak jak zaplanowałem.
A ty od początku krytykowałeś i twierdziłeś, że to nie ma prawa działać.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 19

Post napisał: tuxcnc » 22 lut 2025, 15:47

drzasiek90 pisze:
22 lut 2025, 12:40
Ty porównujesz wszystko cenowo do chińskiej masowej produkcji, która nielegalnie trafia na europejski rynek.
Dobrze wiesz, że to kłamstwo.
Kupując na Aliexpress płacisz europejski VAT, a towar przechodzi odprawę celną.
Owszem, nie płacisz pośrednikom i nie płacisz debilnych podatków na płonącą planetę, ale co w tym nielegalnego?
Ty też możesz produkować w Chinach i sprzedawać na cały świat.
Nie chcesz, to twoja decyzja i twoja sprawa, ale nie oskarżaj innych o łamanie prawa.

drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 22 lut 2025, 15:55

Producent jest odpowiedzialny za zgodność wyrobu z unijnym prawodawstwem harmonizacyjnym i za umieszczanie oznakowania CE.
Do obowiązków producenta między innymi należy:
-przeprowadzenie procedury oceny zgodności,
-sporządzenie deklaracji zgodności
-oznakowanie wyrobu CE

Towary lecące masowo w małych paczuszkach z chin tylko z nazwy przechodzą odprawę celną, a tak naprawdę są przez nią tylko przepychane.
W prawidłowo przeprowadzonej odprawie celnej urzędnik powinien sprawdzić, czy towar spełnia kryteria, zanim go dopuści.
Ale prawda jest taka, że tego idzie taka masa, że nie są w stanie sprawdzić każdego, więc po prostu jak nie ma podejrzeń to pchane jest bez żadnej weryfikacji.

Owszem, są chińskie produkty których producenci robią to tak jak trzeba.
Ale większość masowej elektroniki trafiającej na rynek europejski nie spełnia podstawowych kryteriów.
Chińczyk lecący z masówką po pierwsze nie wie o co chodzi a po drugie, nawet gdyby wiedział, to ma to głęboko gdzieś, bo nikt mu nic za to nie zrobi.
Ostatnio zmieniony 22 lut 2025, 15:59 przez drzasiek90, łącznie zmieniany 1 raz.

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: atom1477 » 22 lut 2025, 16:03

Nie ma w tym nic nielegalnego. Jest za to niesprawiedliwe.
Sprzedawcy zarejestrowani w Europie mają o wiele więcej obowiązków niż ci z zarejestrowani w Chinach, a jedynie sprzedający do Europy.
Na przykład, towar sprawdzany z Chin musi mieć "tylko" deklarację CE.
Natomiast produkowany w Europie musi mieć też "dokument oceny zgodności", czyli ze 100 stron tekstu, gdzie będzie opisane co i jak było robione żeby sprawdzić że towar spełnia wymogi WE, co w ogóle dopiero pozwala nadać CE. Taki dokument producent ma obowiązek przechowywać do 5 lat po zakończeniu produkcji urządzenia, i ma obowiązek do udostępniać w razie jakiejś kontroli.
Inny przykład, to rozliczanie się z pudełek, opakowań, itp. czego w Chnach ne ma.

Ale taką politykę wymyśliła sobie UE, a nie Chiny.
To nie Chińczycy nas zalewają. To Europejskie oszołomy z UE pozwalają abyśmy byli zalewani.
Chińczycy po prostu mogą, to sprzedają.

EDIT.
drzasiek90 pisze:
22 lut 2025, 15:55
Towary lecące masowo w małych paczuszkach z chin tylko z nazwy przechodzą odprawę celną, a tak naprawdę są przez nią tylko przepychane.
W prawidłowo przeprowadzonej odprawie celnej urzędnik powinien sprawdzić, czy towar spełnia kryteria, zanim go dopuści.
Myślę że nie ma takiego obowiązku wpisanego w przepisy.
Jest za to inny, który nie miałby sensu jakby kontrola miała odbywać się na granicy: obowiązek znakowania towarów znakiem "CE" jeszcze przed przekroczeniem granicy UE. Oczywiście nie chodzi o samo fizyczne znakowanie, ale o to żeby towary faktycznie spełniały warunki nadania CE. Skoro UE wymaga żeby Chińczycy wysłali towary spełniające wymagania, i żeby na granicy były z już naniesionym znakiem CE, to jest dość oczywiste że na granicy celnej nie prowadzi się powtórnej weryfikacji kryteriów.
Sprawdza się tylko czy jest znak CE, czy nie.
Nie ma w tym nic nielegalnego. Jest to może bez sensu, ale nie jest nielegalne. Każda głupota może być legalna, jeżeli tylko jakiś oszołom ją wprowadzi do prawa. Chyba się z tym zgodzisz?
Ostatnio zmieniony 22 lut 2025, 16:05 przez atom1477, łącznie zmieniany 1 raz.

drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 22 lut 2025, 16:04

atom1477 pisze:
22 lut 2025, 15:59
Chińczycy po prostu mogą, to sprzedają.
Nikt chińczyków nie wini.
Dobrze, że sprzedają, bo jest taniej.
Natomiast UE strzela nam po kolanach.
Jeśli wymyślono prawo, powinno być respektowane przez wszystkich a nie tylko przez swoich.

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: atom1477 » 22 lut 2025, 16:06

drzasiek90 pisze:
22 lut 2025, 16:04
Nikt chińczyków nie wini.
No właśnie wini, i to nikt inny tylko Ty :D Zapamiętałem to sobie z jakiegoś innego tematu.
Dlatego wyjaśniłem jak to widzę, oczywiście kulturalnie bo my dwaj potrafimy porozmawiać kulturalnie :D

drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 22 lut 2025, 16:15

atom1477 pisze:
22 lut 2025, 16:06
No właśnie wini, i to nikt inny tylko Ty :D Zapamiętałem to sobie z jakiegoś innego tematu.
Nie pamiętam. Może zostałem źle zrozumiany.
Albo może winię :)
Ale nie uważam, że to Chińczycy są źródłem tego problemu.
Źródłem problemu z konkurencyjności na rynku UE jest prawo UE.
atom1477 pisze:
22 lut 2025, 16:03
Skoro UE wymaga żeby Chińczycy wysłali towary spełniające wymagania, i żeby na granicy były z już naniesionym znakiem CE, to jest dość oczywiste że na granicy celnej nie prowadzi się powtórnej weryfikacji kryteriów.
Sprawdza się tylko czy jest znak CE, czy nie.
Rzecz w tym, że się nie sprawdza zawsze a tylko przy dużych towarach i/lub pewnie jeszcze przy jakichś tam innych kryteriach.
Jak sobie zamówisz koparkę, to ci nie przejdzie odprawy celnej bez oznakowania CE i zostanie zniszczona.
Jak sobie zamówisz baterię do drona, to nawet do niej nikt nie zaglądnie i zostanie wprowadzona na rynek EU, mimo, że oznakowania CE nie ma.
Więc moim zdaniem ta przykładowa bateria do drona znalazła się na rynku nielegalnie.
Urząd celny tego nie zweryfikował, co nie znaczy, że to jest legalne.
Jeśli przejedziesz od szwagra z imienin pijany autem do domu i policja cię nie złapała, to nie znaczy, że to było legalne.
Ostatnio zmieniony 22 lut 2025, 16:21 przez drzasiek90, łącznie zmieniany 2 razy.

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: atom1477 » 22 lut 2025, 16:17

Aż poszukałem:
drzasiek90 pisze:
25 sty 2025, 20:26
Dodatkowo Chińczycy psują rynek, i niektórym się wydaje, że skoro smartfon (no nie najlepszy ale całkiem działający) można kupić za 300 zł to czemu inne urządzenie w sumie prostsze nie kosztuje 50 zł.
Nie raz pisałeś o problemach opłacalnej produkcji czegokolwiek wewnątrz UE, więc ten wpis odebrałem jako dotyczący tego samego (czyli że drogo jest z powodu przepisów, których Chińczycy nie muszą przestrzegać jeżeli produkują o siebie a tutaj tylko sprzedają). Zdziwiłem się tylko że za to obwiniłeś samych chińczyków, a nie twórców prawa UE.

Przy okazji warto wspomnieć że Chińczycy eksportują nie tylko do UE czy USA, ale i do Afryki czy Ameryki Południowej.
I kraje z tych obszarów na imporcie z Chin wcale nie tracą. Nie tracą bo nie są na tak bardzo straconej pozycji jak my. Mają szansę konkurować z Chińskimi produktami, bo mają podobne możliwości produkcji u siebie (nie mówię o technologicznych, bo te oczywiście mają o wiele niższe, ale o prawnych/regulacyjnych, bo te mają bardzo liberalne a więc nie blokujące produkcji/konkurencyjności). Nie mają też skomplikowanych i/lub drogich procedur odprawy celnej.

drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 22 lut 2025, 16:20

atom1477 pisze:
22 lut 2025, 16:17
Aż poszukałem:
Chińczycy psują rynek towarami, wprowadzając na rynek EU towary niezgodne z przepisami UE.
Coś się nie zgadza?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”