Skromne początki
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 21
Re: Skromne początki
drzasiek90: masz rację, jednak dla linii AC 230 V przyjęło się podawać napięcie względem ziemi.
Dlatego też mówimy że przewód fazowy ma napięcie (mimo że wprost nie mówimy względem czego), a przewód neutralny nie.
Dlatego też mówimy że przewód fazowy ma napięcie (mimo że wprost nie mówimy względem czego), a przewód neutralny nie.
-
- Posty w temacie: 9
Można by za przykład podać zwykła próbówkę która świeci jeśli my jesteśmy tym drugim potencjałem pomimo że nie dotykamy ani uziemienia ani zera ani innej fazy.
Chyba ze dotykamy innej (pani) Ani to też możemy zaświecić.
Ale tak, wpisy Strikexp są spoza galaktyki. Tam są inne prawa wszechświata.
Chyba ze dotykamy innej (pani) Ani to też możemy zaświecić.

Ale tak, wpisy Strikexp są spoza galaktyki. Tam są inne prawa wszechświata.

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 6
A ja myślę że w tym wątku i u Strikeexp wszystko jest! Jest ewidentna faza, jest jakiś potencjał i nie brakuje też napięcia!
-
- Kontakt:
Ale mówimy tutaj nie o sieci energetycznej lecz o sterowniku maszyny.
A w sterowniku maszyny mogą być różne potencjały, więc interesują nas napięcia pomiędzy tymi punktami a nie do ziemi.
-
Strikexp w tamtym akurat przypadku mówił wyraźnie właśnie o napięciu z sieci energetycznej.drzasiek90 pisze: ↑20 lut 2025, 14:35Ale mówimy tutaj nie o sieci energetycznej lecz o sterowniku maszyny.
Te do ziemi też nas powinny interesować. Ale to inna inszość. Jeszcze tutaj na pewno dojdziemy do tego tematudrzasiek90 pisze: ↑20 lut 2025, 14:35A w sterowniku maszyny mogą być różne potencjały, więc interesują nas napięcia pomiędzy tymi punktami a nie do ziemi.

-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 26
Wy matołki nie rozumiecie że prąd elektryczny który wy obserwujecie to nie jest napięcie tylko zjawisko przepływu elektronów w jednym kierunku.
Przy kondensatorze bardzo szybko następuje wyrównanie potencjałów i koniec zasilania. Natomiast generator AC ciągnie raz w jedna raz w drugą wymuszając ciągły przepływ elektronów (nie żeby przy prądzie stałym się nie dało).
Więc raz masz zabierany ładunek z uziemienia, a drugim razem z fazy.
Wystarczy znać zasadę działania mostka prostowniczego aby się z tego nie śmiać. I też nie opowiadać że wspólna masa w separacji galwanicznej to jest jakaś ściema separacji. W większości wypadków to zda egzamin, czytaj przy prawidłowej polaryzacji zasilania o którą zadba mostek prostowniczy lub diody zabezpieczające polaryzację.
Dodane 2 minuty 8 sekundy:
Przy kondensatorze bardzo szybko następuje wyrównanie potencjałów i koniec zasilania. Natomiast generator AC ciągnie raz w jedna raz w drugą wymuszając ciągły przepływ elektronów (nie żeby przy prądzie stałym się nie dało).
Więc raz masz zabierany ładunek z uziemienia, a drugim razem z fazy.
Wystarczy znać zasadę działania mostka prostowniczego aby się z tego nie śmiać. I też nie opowiadać że wspólna masa w separacji galwanicznej to jest jakaś ściema separacji. W większości wypadków to zda egzamin, czytaj przy prawidłowej polaryzacji zasilania o którą zadba mostek prostowniczy lub diody zabezpieczające polaryzację.
Dodane 2 minuty 8 sekundy:
Dlatego łączy się masy aby miały wspólny punkt odniesieniadrzasiek90 pisze: ↑20 lut 2025, 14:35Ale mówimy tutaj nie o sieci energetycznej lecz o sterowniku maszyny.
A w sterowniku maszyny mogą być różne potencjały, więc interesują nas napięcia pomiędzy tymi punktami a nie do ziemi.

-
- Posty w temacie: 9
Ja bym był za jakąś petycją do PGE żeby mu odłączyli prąd bo on sobie kiedyś sam krzywdę zrobi.
Tak czy siak to poprawił mi humor więc idę dalej coś robić. 

-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 26
Najlepsze jest to że ja prowadzę działalność gospodarczą z elektroniki i elektryki oraz jestem po studiach pokrewnych. Wiec niesamowicie mnie bawi jak ktoś nie wie, ale się sprzecza 

-
Najlepsze jest to że gość [rzekomo] prowadzący działalność gospodarczą z elektroniki i elektryki co chwila pyta na forum o jakieś kompletne elektryczne/elektroniczne podstawy.
I że wypisuje kompletne bzdury o elektryce. Na przykład myli prąd z napięciem, jak w postach wyżej.
Na szczęście to jest Twój temat, więc na gównoburzy albo na braku chęci skorzystania z udzielanej Ci pomocy stracisz tylko Ty.
I że wypisuje kompletne bzdury o elektryce. Na przykład myli prąd z napięciem, jak w postach wyżej.
Na szczęście to jest Twój temat, więc na gównoburzy albo na braku chęci skorzystania z udzielanej Ci pomocy stracisz tylko Ty.