Momet obrotowy silnika

Dyskusje dotyczące silników elektrycznych i falowników.

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6

Re: Momet obrotowy silnika

Post napisał: atom1477 » 19 lut 2025, 12:40

RomanJ4 pisze:
19 lut 2025, 12:27
klid16 pisze:Standardem, przynajmniej z takim jakim się spotykam dotychczas to określanie ilości faz na zasilaniu falownika.

Też tak uważam. Z założenia potocznie określany "falownik" niezależnie jak zasilany daje wyjście na 3 uzwojenia - 3x380V jeśli zasilany 3x380V, lub 3x220V jeśli zasilany 1x220V, dlatego wyróżnikiem jest zasilanie wejściowe a nie wyjście..
Ale wyróżnikiem czego?
Bo na pewno nie ilości faz falownika.
Jest wyróżnikiem sposobu zasilania falownika. Tego nie negowałem. Ale to jest osobny parametr.
Spróbuj znaleźć falownik który nazywa się "1-fazowy", ale ma 3 fazy wyjściowe, to zrozumiesz o czym mówię.
Da się takie znalazca na google, ale jak się wejdzie w znaleziony link to się magicznie okazuje że chodziło im o zasilanie 1-fazowe, a nie o to że falownik jest 1-fazowy.
Dlatego trzeba wiedzieć co się szuka, i odrzucać materiały pisane przez osoby nietechniczne.
RomanJ4 pisze:
Falownik do indukcyjnego silnika jednofazowego to nie to samo co potocznie nazywany "falownik 1-fazowy"(zasilany 1-fazowo)
Falownik 1-fazowy to nie to samo co falownik zasilany jednofazowo.
Może tak być że falownik 1-fazowy będzie zasilany jednofazowo (i najczęściej jest), ale nie jest to reguła.
RomanJ4 pisze:
ma inną konfigurację wyjść dostosowaną do 2 cewek takiego silnika - głównego CB i rozruchowego CA (+ wspólny CC), i podaje na nie 2 różne sygnały inaczej przesunięte w fazie niż w typowym falowniku do silnika 3-fazowego z trzema identycznymi cewkami, gdzie sygnały są identyczne tylko przesunięte w fazie o ~120°. Oba nie są kompatybilne.
Oczywiście. Ale opisałeś falownik do silnika jednofazowego, a nie falownik 1-fazowy.
A istnieją i takie i takie.
Istnieją falowniki 1-fazowe które po prostu generują jedną fazę. Z nich też można zasilać silniki "1-fazowe" (czyli tak naprawdę 2-fazowe z kondensatorem), choć to daje mniej możliwości.

PS. Falownik do którego dałeś linka, jest falownikiem do silnika jednofazowego, a nie falownikiem jednofazowym. W angielskiej dokumentacji jest tak określony. Tylko w polskiej ktoś to przetłumaczył niechlujnie.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: RomanJ4 » 19 lut 2025, 13:02

atom1477 pisze:Ale wyróżnikiem czego?
Na pewno nie ilości faz falownika.
Jest wyróżnikiem sposobu zasilania falownika.

Przecież napisałem, że w potocznym rozumieniu wyróżnikiem (typu) jest zasilanie wejściowe a nie wyjście.
atom1477 pisze:Falownik 1-fazowy to nie to samo co falownik zasilany jednofazowo.
Może tak być że falownik 1-fazowy będzie zasilany jednofazowo (i najczęściej jest), ale nie jest to reguła.

Kluczem, jak sam napisałeś, jest tu znowu potocznie nazywany.
Ja rozumiem różnice między nimi, i znam poprawne nazewnictwo, ale jak ktoś mówi "falownik jednofazowy", to najczęściej kojarzysz jako "falownik zasilany jednofazowo", a nie "do silnika jednofazowego", bo tych mniej się używa, zwłaszcza amatorsko, prawda?
Tak więc mówimy o tym samym...

Dodane 4 minuty 4 sekundy:
atom1477 pisze:PS. Falownik do którego dałeś linka, jest falownikiem do silnika jednofazowego, a nie falownikiem jednofazowym. W angielskiej dokumentacji jest tak określony. Tylko w polskiej ktoś to przetłumaczył niechlujnie.

I dokładnie tak napisałem
RomanJ4 pisze:... Falownik do indukcyjnego silnika jednofazowego to nie to samo co potocznie nazywany "falownik 1-fazowy"(zasilany 1-fazowo), ma inną konfigurację wyjść dostosowaną do 2 cewek takiego silnika - głównego CB i rozruchowego CA (+ wspólny CC), i podaje na nie 2 różne sygnały inaczej przesunięte w fazie niż w typowym falowniku do silnika 3-fazowego z trzema identycznymi cewkami, gdzie sygnały są identyczne tylko przesunięte w fazie o ~120°. Oba nie są kompatybilne.
pozdrawiam,
Roman

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: atom1477 » 19 lut 2025, 13:05

RomanJ4 pisze:
19 lut 2025, 13:02
Przecież napisałem, że w potocznym rozumieniu wyróżnikiem (typu) jest zasilanie wejściowe a nie wyjście.
Nie. Napisałeś że potoczna jest nazwa falownik, a nie że potocznym wyróżnikiem jest wejście.
Ale ok, rozumiem że miałeś na myśli to drugie.
RomanJ4 pisze:
19 lut 2025, 13:02
Ja rozumiem różnice między nimi, i znam poprawne nazewnictwo, ale jak ktoś mówi "falownik jednofazowy", to najczęściej kojarzysz jako "falownik zasilany jednofazowo", a nie "do silnika jednofazowego", bo tych mniej się używa, zwłaszcza amatorsko, prawda?
Nie, ja to kojarzę z falownikiem mającym wyjście 1-fazowe.
Inna sprawa że podejrzewam wtedy też to, że ktoś niepoprawnie użył nazwy.

Nazwa "falownik" jest poprawna, problemem jest tylko to że jest używana niepoprawnie, bo na określenie przemiennika częstotliwości (teraz mówię ogólnie, czyli o dowolnej liczbie faz).
I teraz tak.
1. Jeżeli już ktoś używa nazwy falownik i określa ilość faz wejściowych, to robi to niepoprawnie, bo falownik nie ma faz wejściowych. Takie przypadki się jednak zdarzają (że ktoś stosuje takie nazewnictwo), i tego nie neguję. Mówię tylko że to niepoprawne (nawet jeśli zaznaczy że mówi o fazach zasilających, a nie o "fazowości" falownika).
2. Jak już ktoś używa poprawnego nazewnictwa "przemiennik częstotliwości", to robi to poprawnie. Teoretycznie jest możliwe niepoprawne użycie, ale jakoś się z takim nie spotkałem.

Podsumowując, masz rację że w potocznym języku falowniki określa się tak jak opisałeś.
Ale klid16 nie pytał o potoczny język, tylko o poprawne technicznie zasady/definicje.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 19 lut 2025, 13:38

Bene.
pozdrawiam,
Roman

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: tuxcnc » 19 lut 2025, 14:57

Mnie już dyskusje z tym pacjentem przestały bawić.
A odzywam się tylko dlatego, że to piękny przykład, że dla niego nie istnieje temat, o który nie warto się bić.
Moim zdaniem to już jest choroba, kiedy ktoś kłóci się o dowolnie nieistotną bzdurę, tylko i wyłącznie po to, żeby nakarmić swoje przerośnięte ego....

klid16
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 3

Post napisał: klid16 » 19 lut 2025, 15:07

atom1477 pisze:Domyślam się że pod pojęciem falownik masz na myli przemiennik częstotliwości, więc nie będę krytykował że użyłeś takiej nazwy.

Tak, dokładnie to mam na myśli, ciężko abyś krytykował bo to samo miałeś na myśli odpowiadając w wątku.

Tutaj zaznaczyłem, że falownik to nie to samo co przemiennik:
"Gdybyś rzeczywiście odnosił się do definicji falownika, nie zaznaczałbyś jednocześnie, że chodzi o falownik zasilany z jednej fazy.
No chyba, że falownik 3-fazowy będzie zasilany z 3 źródeł prądu stałego."
atom1477 pisze:Dlatego dość oczywiste jest że nadal podajemy ilość faz wyjściowych.

No nie bardzo jak dla mnie. Przemiennik musimy dobrać zarówno do silnika jak i do źródła zasilania.
Przemiennik nie podniesie nam napięcia więc musimy się wpasować w obecne zasilanie.

Co do wyszukiwania, mamy chyba inne internety.
Przeprowadzone testy wskazują, że odpowiedzią Googla na te zapytania są głównie falowniki do instalacji fotowoltaicznych.
Znalezione przemienniki na hasło "3 phase inverter" to głównie 3 fazy wejściowe i 3 fazy wyjściowe.
"1 phase inverter" nie dało konkretnych wyników więc dodałem 2,2kw do zapytania. Wtedy otrzymałem konkretne produkty i znakomita większość to zasilanie 1-fazowe z wyjściem 3-fazowym, choć były chyba ze 2 z wyjściem 1-fazowym, na całe 3 strony Googla.

Ciekawostka, podczas wyszukiwania "1 phase inverter" wyświetliło mi stronkę tme.eu wraz z kategoriami i jest tam podział na 1-fazowe oraz 3-fazowe ze względu na zasilanie i dopiero w filtrach możemy wydzielić z tego wyjście 1-fazowe.
https://www.tme.eu/en/katalog/one-phase ... =parameter

Ok, temat się rozwinął przez moje 10 minut szukania. :D
Nie, nie pytałem o poprawne definicje bo jasne dla mnie jest, że nazwy falownik używa się potocznie i tak samo gdy chce znaleźć "falownik 1-fazowy 2,2kw" wpisuje dokładnie to w Google i otrzymuje dokładnie to czego oczekiwałem, a nie falowniki o wyjściu 1-fazowym.
tuxcnc pisze:Moim zdaniem to już jest choroba, kiedy ktoś kłóci się o dowolnie nieistotną bzdurę, tylko i wyłącznie po to, żeby nakarmić swoje przerośnięte ego....
Ale tu nikt się nie kłóci. :)

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: atom1477 » 19 lut 2025, 15:17

klid16 pisze:
19 lut 2025, 15:07
atom1477 pisze:Dlatego dość oczywiste jest że nadal podajemy ilość faz wyjściowych.

No nie bardzo jak dla mnie. Przemiennik musimy dobrać zarówno do silnika jak i do źródła zasilania.
Nie mówię że nie musimy dobierać.
Mówię że pod pojęciem "fazowości" mówimy o fazach wyjściowych.
Ale oczywiście fazy wejściowe też są ważne, i też się je podaje w parametrach.
klid16 pisze:
Co do wyszukiwania, mamy chyba inne internety.
Przeprowadzone testy wskazują, że odpowiedzią Googla na te zapytania są głównie falowniki do instalacji fotowoltaicznych.
Znalezione przemienniki na hasło "3 phase inverter" to głównie 3 fazy wejściowe i 3 fazy wyjściowe.
"1 phase inverter" nie dało konkretnych wyników więc dodałem 2,2kw do zapytania. Wtedy otrzymałem konkretne produkty i znakomita większość to zasilanie 1-fazowe z wyjściem 3-fazowym, choć były chyba ze 2 z wyjściem 1-fazowym, na całe 3 strony Googla.
Dasz linki?
Ja dla Twojego zapytania znalazłem np. takie:
https://www.inverter.com/2-2kw-single-p ... y-inverter (czyli całkowicie jednofazowy)
https://www.inverter.com/2-2kw-frequenc ... 120v-input (Google to wyszukało jako falownik 1-fazowy, ale dokumentacja w ogolę nie używa określenia ilu fazowy on jest. Mówi tylko ile jest faz wejściowych a ile wyjściowych. Tzn. mam na myśli że nie pojawia się tam określenie ilości faz bez wskazania czy chodzi o wejściowe czy wyjściowe.).
Wyjątkowo dużo było wyników niezwiązanych z silnikami, więc masz inne wyniki wyszukiwania.
Tak, masz inne Google :D
Google daje wyniki zależne od tego co się wyszukiwało wcześniej.
klid16 pisze:
gdy chce znaleźć "falownik 1-fazowy 2,2kw" wpisuje dokładnie to w Google i otrzymuje dokładnie to czego oczekiwałem, a nie falowniki o wyjściu 1-fazowym.
Tego nie neguję. Ale wiedz że nie znajdzie Ci to wszystkich falowników. Bo nie wszyscy stosują nieprawidłowe nazewnictwo :D
Pod nazwą "falowniki 3-fazowe" też najdziesz takie o zasilaniu 1-fazowym.
Więc to niczego nie dowodzi, poza tym że jest burdel w nazewnictwie.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 19 lut 2025, 22:42

tuxcnc pisze:Mnie już dyskusje z tym pacjentem przestały bawić.
A odzywam się tylko dlatego, że to piękny przykład, że dla niego nie istnieje temat, o który nie warto się bić.
Moim zdaniem to już jest choroba, kiedy ktoś kłóci się o dowolnie nieistotną bzdurę, tylko i wyłącznie po to, żeby nakarmić swoje przerośnięte ego....

No comments...
pozdrawiam,
Roman

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: strikexp » 20 lut 2025, 00:25

Oj tam, ja tu chyba kiedyś zarzuciłem twittera. Potem poznałem znajomy nick z forum jak bulgocze w jednej z tamtejszych gównoburz :mrgreen: Twitter to takie fajne miejsce gdzie dostaje się bana za bulgotanie na poważnych profilach. Natomiast można bulgotać z podobnymi sobie na zupełnie niepoważnych profilach :mrgreen: Np na jakimkolwiek piszącym że wina Tuska czy Kaczora :mrgreen:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Silniki Elektryczne / Falowniki”