Ciekawostki filmowe...
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 14
Re: Ciekawostki filmowe...
w tym przypadku chodzi o odśrodkowe pozbycie się pary wodnej w tak amatorskiej metodzie odlewu - nie ma to nic wspólnego z gęstością gotowego surowca
Kol.jasiu jak już coś piszesz tutaj to wyjaśnij - a nie kuźwa na zasadzie elektrody - "wiem ale nie powiem"
Kol.jasiu jak już coś piszesz tutaj to wyjaśnij - a nie kuźwa na zasadzie elektrody - "wiem ale nie powiem"
Tagi:
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 2
Pary wodnej? Ktoś to może potwierdzić? Trudno uwierzyć, że przy temp ponad 600stopni coś tam z pary zostało. Śniegu chyba nie topił nawet jak klamoty Al ze złomu. To, że przy tak hu....m wlewaniu zaciągło powietrze to i owszem. Ale to głównie azot. Skąd ta para?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 70
Też bym stawiał że to nie o parę wodną chodzi a ogólnie o gazy.
Przy okazji gęstość odlewu z zawartością gazu jest mniejsza. Więc się tak nie rozpędzajcie że jest jakaś stała gęstość
Wyszło na moje, choć to był skrót myślowy.
Przy okazji gęstość odlewu z zawartością gazu jest mniejsza. Więc się tak nie rozpędzajcie że jest jakaś stała gęstość

-
- Posty w temacie: 11
Ale co tu wyjaśniać. Przecież odlewanie odśrodkowe stosowane jest w wielu przypadkach. I tu mamy taki właśnie przypadek. Cięższy stop poprzez działanie siły odśrodkowej zostaje przesunięty na zewnątrz, a w środku pozostają lżejsze zanieczyszczenia. To ładnie widać na drugim wyjmowanym z formy wałku. Aluminium docisnęło do dna (na zewnątrz), a powierzchnia od środka jest wklęsła.
Co do "pary", to ja stawiam na brud z formy (może tłustymi rękawicami była dotykana), który odparowuje z zewnątrz.
Dla tych, co to się odlewaniem odśrodkowym (w trochę bardziej ciekawej formie) to maminny materiał. Tu też chodzi, żeby stop, pod wpływem siły odśrodkowej wypełnił wszystkie szczegóły formy:
-
- Posty w temacie: 37
Bzdura. Wklęsłość to efekt skurczu przy krzepnięciu.
Gdyby to miało być skutkiem siły odśrodkowej, to powierzchnia była by łukowa (krzywizna w jednej osi, a nie w dwóch jak przy wklęśnięciu).
-
- Posty w temacie: 11
ale tą wklęsłość masz od środka, a tam, gdzie siła odśrodkowa dociskała stop masz dokładne wypełnienie formy-walca.
Weź sobie puszkę, doczep sznurek, wlej do puszki wodę i zacznij kręcić dokoła siebie. Woda zostanie dociśnięta do dna puszki siłą odśrodkową i się nie wyleje. Tu cel działania jest ewidentnie jasny, wykorzystanie siły odśrodkowej, żeby uzyskać wypłynięcie ze stopu zanieczyszczeń do jamy skurczowej. Tak, pracowałem w firmie, gdzie była odlewnia i trochę pojęcia na temat tych technologii mam.
Weź sobie puszkę, doczep sznurek, wlej do puszki wodę i zacznij kręcić dokoła siebie. Woda zostanie dociśnięta do dna puszki siłą odśrodkową i się nie wyleje. Tu cel działania jest ewidentnie jasny, wykorzystanie siły odśrodkowej, żeby uzyskać wypłynięcie ze stopu zanieczyszczeń do jamy skurczowej. Tak, pracowałem w firmie, gdzie była odlewnia i trochę pojęcia na temat tych technologii mam.
-
Kompletnie nie rozumiesz co napisałem.
Albo masz błędne rozumienie działania siły odśrodkowej, skoro zakładasz że ona najmocniej wciska na środku.
Jak widać nawet praca w firmie z odlewnią tutaj nie pomaga.
Przykład z puszką pokazuje że nawet nie wiesz co konkretnie zakwestionowałem w Twojej wypowiedzi. Bo zakładasz że siłę odśrodkową w ogóle, w całości.
Albo masz błędne rozumienie działania siły odśrodkowej, skoro zakładasz że ona najmocniej wciska na środku.
Jak widać nawet praca w firmie z odlewnią tutaj nie pomaga.
Przykład z puszką pokazuje że nawet nie wiesz co konkretnie zakwestionowałem w Twojej wypowiedzi. Bo zakładasz że siłę odśrodkową w ogóle, w całości.
-
- Posty w temacie: 5
to ja Ci misiu dokładnie wyjaśnię co widzisz i przyczyny tego.
Przyczyną wyjaśniania jest Twoja aptekarska dociekliwość i dzielenie włosa na czworo. Więc trzeba.
Gdyby wklęsłość była od skurczu to byłaby i tu i tam podobna a tam jej prawie nie ma.
A tutaj masz taki przebieg:
Wlewek szybko stygnie na ściankach tworząc szklankę której środek zachowuje jeszcze lejność. Podczas wirowania następuje odgazowanie i osiadanie powierzchni nad zmniejszającą się objętością ale tylko w sferze lejnej - bo ścianki szklanki już nie ustępują, zaczynają krzepnąć.
A objętość maleje bo łatwiej uwalniają się zagazowania od siły odśrodkowej niż we wlewku pozostawionym do odstania się podczas krzepnięcia.
I tyle.
Tak że
Dodane 2 minuty 14 sekundy:
powinno być
bo zagazowania łatwiej uwalniają się od siły odśrodkowej niż
Dodane 3 minuty 27 sekundy:
kontekstowo, w tym przypadku, bo przecież nikt, oprócz atoma , nie kwestionuje menisku skurczowego
Dodane 16 minuty 14 sekundy:
atom1477 pisze:Gdyby to miało być skutkiem siły odśrodkowej, to powierzchnia była by łukowa (krzywizna w jednej osi, a nie w dwóch jak przy wklęśnięciu).
a to jest tak oryginalne widzenie że jako osobny aspekt chętnie przeczytałbym jakieś wyjaśnienie np:
"Degradacja pola sił grawitacji na dwa pola wzajemnie prostopadłe z częsciową konsumpcją wartości jednego z nich"
-
Ok, tu masz rację.qqaz pisze: ↑04 lut 2025, 17:34A tutaj masz taki przebieg:
Wlewek szybko stygnie na ściankach tworząc szklankę której środek zachowuje jeszcze lejność. Podczas wirowania następuje odgazowanie i osiadanie powierzchni nad zmniejszającą się objętością ale tylko w sferze lejnej - bo ścianki szklanki już nie ustępują, zaczynają krzepnąć.
Przecież go nie kwestionowałem.
Wręcz przeciwnie, napisałem że on i tylko on tam jest, i dlatego się słusznie przyczepiłeś.
No to masz wyjaśnienie obrazkowe. Widzieliśmy tam taką wklęsłość (krzywizna w osiach X i Y):

Taka może powstać ze skurczu, albo z odgazowywania gdy ścianki są już zakrzepnięte, tak jak to opisałeś wyżej.
Może też powstać z siły odśrodkowej, ale tylko gdy oś obrotu będzie się pokrywała z osią walca.
Natomiast na filmiku oś obrotu była w poprzek walca. Zatem gdyby miała powstać krzywizna od siły odśrodkowej, to powinna wyglądać tak (krzywizna tylko w osi Y):

Tam na pewno nałożyły się 3 zjawiska. Odgazowanie, skurcz i krzywizna od siły odśrodkowej.
Nie mniej jednak krzywizny od siły odśrodkowej nie widać. Na pewno tam jest, ale zniknęła na tle o wiele większej wklęsłości od skurczu/odgazowania.
Twierdzenie że wklęsłość (ta dwuosiowa, czyli dołek na środku) pochodzi od siły odśrodkowej było więc błędne, i dlatego przyczepiłem się wypowiedzi jasia.