Budowa warsztatu

Budowa hali pod warsztat

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC
Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Re: Budowa warsztatu

Post napisał: RomanJ4 » 21 sty 2025, 16:59

strikexp pisze:I co do oświetlenia to przy maszynie nie może być LEDowe z powodu efektu stroboskopowego.
Uwaga na niekorzystne zjawiska stroboskopowe.
Przy doborze oświetlenia miejscowego trzeba też uwzględnić możliwość wystąpienia zjawiska stroboskopowego. Zjawisko to jest niebezpieczne, gdyż daje złudzenie fałszywego ruchu lub pozornego bezruchu urządzeń produkcyjnych obrotowych i posuwisto zwrotnych. Występuje ono np. przy oświetleniu z zastosowaniem świetlówek. Lampy ledowe nie powodują efektu stroboskopowego, takiego jak w przypadku lamp jarzeniowych (świetlówek).
https://www.lampy-przemyslowe-led.eu/23 ... iskowe.php
https://www.multimasz.pl/czesci-zamienn ... obrabiarek

pozdrawiam,
Roman

Avalyah
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Avalyah » 21 sty 2025, 19:14

WZÓR pisze:A maszyny i warsztatu jeszcze nie ma ....

Szkoda by było wydać kupę kasy i potem się dowiedzieć, że nie można z tego korzystać.

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: strikexp » 21 sty 2025, 19:45

@RomanJ4
Pod warunkiem że są zasilane prądem stałym a nie impulsowym. A właśnie takie wynalazki tworzą w różnych tanich ledowych oświetleniach.
Dodatkowo takie tanie LEDy zapewne z powodu posiadania kondensatorów elektrolitycznych potrafią eksplodować z hukiem, smrodem i dymem. A także zapewne z tego powodu po prostu wyzionąć ducha.
Ja sobie w warsztacie porobiłem mnóstwo taniego oświetlenia LED aby mieć widno. To większość wyzionęła ducha lub wybuchło od zimna, mrozu, wilgocie lub chińskiej jakości.
Jednym słowem, nie polecam. Chyba że profesjonalne lampy znanych producentów które kosztują majątek.

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: szopenn » 22 sty 2025, 09:15

strikexp pisze:@RomanJ4
Pod warunkiem że są zasilane prądem stałym a nie impulsowym. A właśnie takie wynalazki tworzą w różnych tanich ledowych oświetleniach.
Dodatkowo takie tanie LEDy zapewne z powodu posiadania kondensatorów elektrolitycznych potrafią eksplodować z hukiem, smrodem i dymem. A także zapewne z tego powodu po prostu wyzionąć ducha.
Ja sobie w warsztacie porobiłem mnóstwo taniego oświetlenia LED aby mieć widno. To większość wyzionęła ducha lub wybuchło od zimna, mrozu, wilgocie lub chińskiej jakości.
Jednym słowem, nie polecam. Chyba że profesjonalne lampy znanych producentów które kosztują majątek.

najpierw trzeba mieć garaż tak? bo ty tworzysz teorie o słońcu, o płytkach, teraz o ledach. A wystarczy przyjść do kogoś kto ma zrobioną dziuple po taniości i sprawdzić czy rzeczywiście jest efekt stroboskopu, czy to już pora strike iść do lekarza lub okulisty:

Obrazek

Od 4 lat wciąż takie same, dwie spalone, chińśkie najtańśze - ale nawet świetlówki brałem w tamtym roku najtańsze i już są o wiele lepszej jakosci niż 4 lata temu. Lepiej dopasowana długość - nie rozpycha mocowań, i są sztywniejsze - nie robi się banan.
Nawet oryginały są robione w chinach to i też potrafią się spalić. Zresztą - taką świetlówkę idzie naprawić, grzejesz opalarką jej końcówkę, ściągasz - zasilanie nie pada a pasek led mozna wymieniać. Do niedawna ludziska narzekali na halogeny zewnętrzne chinskie - fakt padają, z początku przelutowywali pojedyńcze diody smd z ali - teraz na ali za 10 zl masz żarówkę do takiego halogenu z tymże musisz go rozebrać - tylko raz się pomęczysz i masz halogen z wymiennym ledem. Tylko komu by się chciało za te kilka zł. Tobie na pewno, skoro do słońca układasz płytki przed tarasem czy na parapecie, to i na to znajdziesz czas na pewno.

Strike, nie trać czasu na niepotrzebne rzeczy. Kolega chce warsztat po coś, ty od 3 stron udowadniasz, że będzie problem z oświetleniem. Jaki problem, z tego co pamiętam edison rozwiązał go za ciebie już x lat temu po to żebys dzisiaj mógł oświetlić swoje miejsce pracy i płacić podatki. Nie rób problemów tam gdzie ich nie ma.

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: strikexp » 22 sty 2025, 11:58

Ja tylko krótko podpowiedziałem żeby nie montował LEDów. A to inni ciągną temat.
Tak naprawdę można by tu na 30 stron napisać poradnik jak budować warsztat. Chociażby jak wykonać posadzkę betonową aby się nie kruszyła/kurzyła i nie przepuszczała wilgoci z gruntu.

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: atom1477 » 22 sty 2025, 13:35

strikexp pisze:
22 sty 2025, 11:58
Ja tylko krótko podpowiedziałem żeby nie montował LEDów. A to inni ciągną temat.
Nie. Ty napisałeś że nie można ich montować, jakby tego zabraniały przepisy BHP.

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: szopenn » 22 sty 2025, 16:09

strikexp pisze:Ja tylko krótko podpowiedziałem żeby nie montował LEDów. A to inni ciągną temat.

ale to jest bzdura - nie masz na to żadnego poparcia oprócz teorii z ktorych wyskakujesz zawsze jak gromada zająców z miedzy.

Ja mam na hali 18 ledów tanich i sterownik, i na nic innego bym tego nie zamienił. A ostatnio podpatrzyłem u romana jak przerobił halogen zewnętrzny na oświetlenie przy tokarce - i zrobiłem u sibeie to samo - LED - jest za***iscie, w końcu coś przy tej skrobaczce widzę na starość.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”