strikexp pisze:@RomanJ4
Pod warunkiem że są zasilane prądem stałym a nie impulsowym. A właśnie takie wynalazki tworzą w różnych tanich ledowych oświetleniach.
Dodatkowo takie tanie LEDy zapewne z powodu posiadania kondensatorów elektrolitycznych potrafią eksplodować z hukiem, smrodem i dymem. A także zapewne z tego powodu po prostu wyzionąć ducha.
Ja sobie w warsztacie porobiłem mnóstwo taniego oświetlenia LED aby mieć widno. To większość wyzionęła ducha lub wybuchło od zimna, mrozu, wilgocie lub chińskiej jakości.
Jednym słowem, nie polecam. Chyba że profesjonalne lampy znanych producentów które kosztują majątek.
najpierw trzeba mieć garaż tak? bo ty tworzysz teorie o słońcu, o płytkach, teraz o ledach. A wystarczy przyjść do kogoś kto ma zrobioną dziuple po taniości i sprawdzić czy rzeczywiście jest efekt stroboskopu, czy to już pora strike iść do lekarza lub okulisty:
Od 4 lat wciąż takie same, dwie spalone, chińśkie najtańśze - ale nawet świetlówki brałem w tamtym roku najtańsze i już są o wiele lepszej jakosci niż 4 lata temu. Lepiej dopasowana długość - nie rozpycha mocowań, i są sztywniejsze - nie robi się banan.
Nawet oryginały są robione w chinach to i też potrafią się spalić. Zresztą - taką świetlówkę idzie naprawić, grzejesz opalarką jej końcówkę, ściągasz - zasilanie nie pada a pasek led mozna wymieniać. Do niedawna ludziska narzekali na halogeny zewnętrzne chinskie - fakt padają, z początku przelutowywali pojedyńcze diody smd z ali - teraz na ali za 10 zl masz żarówkę do takiego halogenu z tymże musisz go rozebrać - tylko raz się pomęczysz i masz halogen z wymiennym ledem. Tylko komu by się chciało za te kilka zł. Tobie na pewno, skoro do słońca układasz płytki przed tarasem czy na parapecie, to i na to znajdziesz czas na pewno.
Strike, nie trać czasu na niepotrzebne rzeczy. Kolega chce warsztat po coś, ty od 3 stron udowadniasz, że będzie problem z oświetleniem. Jaki problem, z tego co pamiętam edison rozwiązał go za ciebie już x lat temu po to żebys dzisiaj mógł oświetlić swoje miejsce pracy i płacić podatki. Nie rób problemów tam gdzie ich nie ma.