Frezarko-wiertarka ZX7016 ''ZOSIA''
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 47
Re: Frezarko-wiertarka ZX7016 ''ZOSIA''
Na zdjęciu widać wyraźnie, że brak dobrego styku na całej powierzchni stożka. Powierzchnię zewnętrzną stożka narzędzia stosunkowo łatwo poprawić choćby drobnoziarnistym papierem ściernym (jakieś 3000). Niedokładna obróbka stożka we wrzecionie nie jest rzadkością, ale trudno sobie poradzić. Radzę kupić u Chińczyków (kosztuje niewiele) komplet frezów do stożka (2 sztuki) i poprawić, obracając nawet ręką. I należy pamiętać, ze nie stosujemy żadnego smaru na stożku. Powierzchnie muszą być czyste. Są nawet specjalne wyciory do czyszczenia stożka Morse’a.
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 105
StanisławKozdurkiewicz pisze:Radzę kupić u Chińczyków (kosztuje niewiele) komplet frezów do stożka (2 sztuki) i poprawić, obracając nawet ręką.
Rozwiertaków a nie frezów, ale jeśli wrzeciono jest przyhartowane(co się zdarza), to rozwiertakiem nic nie poprawi(sprawdzone).
Pozostaje jedynie nakleić na stożkowy chwyt narzędzia lub sprawdzian do stożków wąskie paski papieru ściernego (j/w), i ręczne przytarcie z częstym sprawdzeniem efektu.
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
Racja. Rozwiertaki. Miałem ten sam problem i te rozwiertaki doskonale się sprawdziły. Trzeba pamiętać, że ta maszyna jest wykonana z dosyć miękkich materiałów. Chińczycy oszczędzają zarówno na materiałach jak i na obróbce. Dzięki temu mamy tanie maszyny i wiele możliwości pobawienia się ich udoskonalaniem.
-
- Posty w temacie: 105
StanisławKozdurkiewicz pisze:Chińczycy oszczędzają zarówno na materiałach jak i na obróbce
Nie zawsze tak jest, w mojej 700-tce łoże i tuleja konika były utwardzane (pomiar-twardosci-loza-300-400-tki-t95698-20.html), i gniazda w tulei konika rozwiertakiem nie dało się poprawić(dlatego pisałem), pomogło docieranie.
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
Nie zamierzam polemizować z doniesieniem dotyczącym 700tki kolego RomanaJ4, gdyż nie znam tej maszyny i nie o nią w tym przypadku chodzi. Pragnę jedynie zwrócić uwagę, że stożek MK2 jest stosunkowo wąski i wyrównanie go przy pomocy papieru ściernego nie jest łatwe i wymaga wykonania dodatkowego oprzyrządowania, jeżeli chce się zachować dokładny kształt otworu gwarantujący doskonałe przyleganie do niego stożka narzędzia. Natomiast użycie właściwego rozwiertaka umożliwia dobre wykonanie takiej pracy w sposób niezbyt kłopotliwy. Chodzi przecież o poprawienie kształtu otworu a nie tylko o wygładzenie powierzchni. Zgrubny rozwiertak usunie zadziory a dokładny ostatecznie wygładzi. Troszkę niewygodne jest rozwiercanie gdy trzyma się rozwiertak w ręce. Można sobie ułatwić pracę zamocowując kwadrat rozwiertaka w imadle zamontowanym na stole maszyny. Można precyzyjnie ustawić rozwiertak w osi. Mocowanie w imadle nie powinno być zbyt sztywne. Chodzi jedynie o zapobieżenie obracaniu rozwiertaka. Nie musimy obracać rozwiertaka, co nie jest w tym położeniu zbyt wygodne, tylko obracamy wrzecionem, najlepiej po zdjęciu paska napędowego. Zobaczyłem, że można tanio kupić komplet rozwiertaków (2 sztuki). Są prawdopodobnie identyczne z tymi, jakich używałem
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Dowiedziałem sie dużo w tym temacie o wiertarce WS-15 .
Mam wiertarkę z 1989 r kupiłem nową i nie była używana w metalu sporadycznie w drewnie .
Potrzebuje pomocy w sprawie dokupienia stolika krzyżowego do tej wiertarki i sposobu uniesienia z 15 cm całego korpusu względem stolika żeliwnego z wpustami teowymi .
Jestem na emeryturce i duzo wiercę w stali nierdzewnej .
Stolik będzie służył do mocowania małych elementów i wiercenia .
Musi być jak najbardziej dokładny ale nie duży
Pole pracy 400 mm x 200 mm .
Mam wiertarkę z 1989 r kupiłem nową i nie była używana w metalu sporadycznie w drewnie .
Potrzebuje pomocy w sprawie dokupienia stolika krzyżowego do tej wiertarki i sposobu uniesienia z 15 cm całego korpusu względem stolika żeliwnego z wpustami teowymi .
Jestem na emeryturce i duzo wiercę w stali nierdzewnej .
Stolik będzie służył do mocowania małych elementów i wiercenia .
Musi być jak najbardziej dokładny ale nie duży
Pole pracy 400 mm x 200 mm .
-
- Posty w temacie: 34
Tabor Sławomir pisze:Potrzebuje pomocy w sprawie dokupienia stolika krzyżowego do tej wiertarki i sposobu uniesienia z 15 cm całego korpusu względem stolika żeliwnego z wpustami teowymi .
Najprostszy sposób na podniesienie kolumny, to podłożenie pod kolumnę krążka lub kostki z czterema przelotowymi otworami, wysokość według uznania.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
W temacie nie jest opisany stół krzyżowy tylko sposób zamocowania .
Będzie lepsza frezowana kostka z otworami zawsze trochę masy dojdzie .
W pytaniu chodzi mi o konkretny sprawdzony stół krzyżowy .
Ceny są różne , patrzyłem w firmie Cormax z Siedlec ale nie jestem zdecydowany który wybrać .
Na razie zielony jestem .
Będzie lepsza frezowana kostka z otworami zawsze trochę masy dojdzie .
W pytaniu chodzi mi o konkretny sprawdzony stół krzyżowy .
Ceny są różne , patrzyłem w firmie Cormax z Siedlec ale nie jestem zdecydowany który wybrać .
Na razie zielony jestem .
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 3
Czy ktoś może wie gdzie można dostać mechanizm podnoszenia kolumny do Zosi? Ewentualnie jakos skompletować przekładnie która by pasowała?
Znalazlem jedna aukcje z czesciami na ali, ale wole zapytac nim zamowie u chinczyka.
https://www.aliexpress.com/item/1005007 ... EXtlT&mp=1
Znalazlem jedna aukcje z czesciami na ali, ale wole zapytac nim zamowie u chinczyka.
https://www.aliexpress.com/item/1005007 ... EXtlT&mp=1
-
To są właściwe części. Chińczycy produkują masowo te maszyny przede wszystkim na rynki krajów biedniejszych. Stąd wynikają spotykane często niedoróbki, gdyż te maszyny z założenia maja być tanie. Moim zdaniem lepiej kupić bezpośrednio od Chińczyka niż u pośrednika bo będzie to ten sam produkt, tylko droższy.