Agregat do awaryjnego zasilania domu

Na tym forum rozmawiamy o elektronice nie związanej bezpośrednio z tematem CNC

cawboy
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 6

Re: Agregat do awaryjnego zasilania domu

Post napisał: cawboy » 20 wrz 2024, 16:07

jasiu... pisze:ciekawe ile na butli pochodziłby junkers?

Jak ktoś zakłada PC to przeważnie gazu i junkersa nie ma (montaż junkersa na backup ogrzewania to raczej "poroniony" pomysł, ale kto co lubi) A jak kolega taki ciekawy to i sobie w specyfikacji "pieca" znajdzie :P
Zapas paliwa powiadasz, zawsze mam kanister 20l w garażu a na stację nie daleko. Nie mam dodatkowej instalacji na lodówkę czy też inne pierdoły, u mnie jest "klikklak", albo elektrownia, albo generator. Mnie się sprawdza taki tandem, Tobie czy innemu Kowalskiemu nie musi. Można sobie pod kołdrą przy świeczkach posiedzieć, też przyjemnie. :D
Miałem przeklętą elektrownię, gdy w okolicy zaczęli budować nowe osiedle, kur\/a takich problemów z prądem to chyba w czasach komuny nie było.

Krak.

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: jasiu... » 21 wrz 2024, 09:43

Tylko że mnie nie o to chodziło. Zauważ, że może dojść do sytuacji, w której na stacji też prądu nie będzie i nie nalejesz. A co do gazu, to może pomysłem byłby ten biały zbiornik przed domem na LPG? Od razu zaznaczam, nie znam polskich cen i nie wiem, jak to się w Polsce sprawdza. Oczywiście, że to zależy od ocieplenia, dla domów z epoki Gierka może być to problem.

Daniu
Posty w temacie: 9

Post napisał: Daniu » 21 wrz 2024, 10:27

Jasiu, a może zrobić odwiert i awaryjnie czerpać gaz prosto ze złoża.. 😀

Mariusz, do podgrzania CWU też jest używana sprężarka. Grzałki włączają się tylko przy dużych mrozach..
„Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy”…

Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: Steryd » 21 wrz 2024, 11:20

Ja myślałem, że chodzi o grzałkę oporową w zbiorniku CW awaryjnie, zeby pompy nie trzeba było zasilać. Jak u mojego Taty jest na lato wtyknięta.

No a sprężarce pompy to na pewno 1,8kW wystarczy :lol:
Można?
Morzna!!!

Daniu

Post napisał: Daniu » 21 wrz 2024, 12:11

Wg mnie byłoby to trochę bez sensu mając PC która zużyje z 4x mniej prądu. 😀
„Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy”…

cawboy
Posty w temacie: 6

Post napisał: cawboy » 21 wrz 2024, 12:26

jasiu... pisze:A co do gazu, to może pomysłem byłby ten biały zbiornik przed domem na LPG?
:D :D :lol: :lol: Wiesz co jasiu... jednak zostanę przy swoim.
Pozdrawiam.
Krak.

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8

Post napisał: WZÓR » 21 wrz 2024, 13:23

jasiu... pisze:
20 wrz 2024, 13:55
A czy to jest w ogóle sens spalać paliwo, żeby mieć prąd, który zamieni się na ciepło? Czy nie prościej i taniej ogarnąć podgrzewanie z butli gazowej (ciekawe ile na butli pochodziłby junkers?), a prąd oszczędnie wykorzystać tylko tam, gdzie faktycznie go potrzeba, do ładowania telefonów, oświetlenia awaryjnego itd. Bo w takim przypadku wystarczy instalacja "na balkon". Teoretycznie z takiego czegoś można mieć nawet do 600W. Ile z tego można choćby w żelowych akumulatorach zgromadzić (48V wystarczy?)? Uciągnie lodówkę? Jeśli tak, to może taki minimalny układ by się sprawdził.

Bo agregat agregatem, ale jaki zapas paliwa do niego trzymać trzeba? A może ma ktoś taką dodatkową instalację, właśnie na lodówkę, oświetlenie awaryjne, może jakaś pompa jak woda ze studni, no i ładowanie telefonu.
O jakim Ty junkersie piszesz?

Ja nie mam junkersa , mieszkam na wyspie i wszystko u mnie w domu chodzi na prąd .

Jak w temacie : Agregat do awaryjnego zasilania domu

Ambitny cel , ale jak widzisz po wielu wpisach dalej nie wiem w jakim kierunku mam iść.
Napisałem zapytanie do autora tematu i jak widać mi nie odpisał .
Jest to projekt , o którym pojęcia nie mam i muszę się opierać na fachowcach i osobach , które już taki cel / zamiar zrealizowały.
Kilka cennych uwag podsunął mi tu pitsa

grynszpan-kotlarstwo-i-dawne-techniki-t ... ml#p866473

, co dla mnie jest ewentualną alternatywą , ale nie do takiego finału chciałem dojść.
....
Aby rozkminić temat i podjąć decyzję potrzeba trochę wiedzy. Nie tylko mieć i czy nie mieć ale jak użyć aby nic nie zepsuć, np. pompy ciepła. ....
Pitsa - masz rację .
Tu tej wiedzy nie znalazłem , wygląda na to , że trzeba będzie ruszyć fachowców i za tą wiedzę zapłacić.
.... , a przez ostatni tydzień walki z Odrą i Młynówką widzę , że warto.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: jasiu... » 21 wrz 2024, 13:38

Daniu pisze:
21 wrz 2024, 10:27
Jasiu, a może zrobić odwiert i awaryjnie czerpać gaz prosto ze złoża.. 😀
Daniu, w wielu krajach, w Niemczech też, nie ma ani jednego indywidualnego pieca CO, opalanego węglem. A w Polsce nie można? Sam grzeję się gazem i nie bankrutuję. Może właśnie mur lepiej ocieplony?
WZÓR pisze:
21 wrz 2024, 13:23
mieszkam na wyspie i wszystko u mnie w domu chodzi na prąd .
W sumie to gadanie trochę teoretyczne. Gdyby doszło do zawalenia się systemu energetycznego, to i tak agregat na dłuższą metę się nie sprawdzi. A na krótką metę to wystarczyłby system, który zapewni podstawowe podtrzymanie.

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8

Post napisał: WZÓR » 21 wrz 2024, 13:43

jasiu... pisze:
21 wrz 2024, 13:38
....
WZÓR pisze:
21 wrz 2024, 13:23
mieszkam na wyspie i wszystko u mnie w domu chodzi na prąd .
W sumie to gadanie trochę teoretyczne. Gdyby doszło do zawalenia się systemu energetycznego, to i tak agregat na dłuższą metę się nie sprawdzi. A na krótką metę to wystarczyłby system, który zapewni podstawowe podtrzymanie.
Sąsiad ma na dachu panele.
Po tej powodzi zainteresuje się magazynem energii.
Po gatce widać , że to już jego najważniejszy cel.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

Daniu

Post napisał: Daniu » 21 wrz 2024, 14:52

Jasiu nie twierdzę że gaz zły, ale tu mowa o awaryjnym zasilaniu a Ty wyskakujesz z butla na 1m3 gazu.

Mariusz, jeśli to ma być awaryjne zasilanie to wg mnie agregat spoko. Oszacuj ile potrzebujesz mocy do przeżycia i szukaj. Nie wiem czy w przypadku agregatów też jest tak jak z przetwornicami ale zwróciłbym uwagę żeby na wyjściu była czysta fala sinusoidalna, żeby nie było problemów z elektroniką w PC.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika ogólna”