jak zrobic tokarke
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
witam.
dwóch spraw nie przeskoczysz - tulejki i uchwyt .
reszta to pikuś .
trochę samozaparcia i da się zrobić .
musisz mieć oczywiście dostęp do większych maszyn - tokarka , frezarka .
co do tulejek - najpierw musisz zdecydować się jakie .
od tego zależy konstrukcja wrzeciona .
co do łożyskowania wrzeciona - tylko łożyska toczne - żadne panewki .
jak będziesz chciał coś toczyć na większych obrotach to panewki się po prostu zatrą i stop maszyna .
w sprawie grzebania w złomie jestem pesymistą .
dlaczego ? - ano dlatego że znajdziesz różne dziwne żeczy do których będziesz się usiłował dopasować i tu może być mina .
chyba że znajdziesz jakiś cały podzespół - łoże , suport , itp - to co innego .
pozdrawiam .
dwóch spraw nie przeskoczysz - tulejki i uchwyt .
reszta to pikuś .
trochę samozaparcia i da się zrobić .
musisz mieć oczywiście dostęp do większych maszyn - tokarka , frezarka .
co do tulejek - najpierw musisz zdecydować się jakie .
od tego zależy konstrukcja wrzeciona .
co do łożyskowania wrzeciona - tylko łożyska toczne - żadne panewki .
jak będziesz chciał coś toczyć na większych obrotach to panewki się po prostu zatrą i stop maszyna .
w sprawie grzebania w złomie jestem pesymistą .
dlaczego ? - ano dlatego że znajdziesz różne dziwne żeczy do których będziesz się usiłował dopasować i tu może być mina .
chyba że znajdziesz jakiś cały podzespół - łoże , suport , itp - to co innego .
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares
Tagi:
-
- Posty w temacie: 8
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
Może na początek wybierz jaką tokareczkę chcesz sobie zrobić, ( popatrz na najmniej skomplikowane) Jakie łoże , ( proponuję wałki szlifowane ) Łatwo osadzić wrzeciennik konik suport. Na wrzeciono proponuję starą lufę karabinową od karabinu Mauser ,posiada szlifowaną komorę i jest stożek ładnie mocuje się zabierak.Na pinolę konika wrzeciono wiertarki z stożkiem nr,1 Śruby o skoku 0,5 a M zależy już od ciebie .A na lekturę popatrz
http://members.surfeu.at/wefalck/tools/toolsmain.html
http://members.surfeu.at/wefalck/tools/toolsmain.html
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 21
hmm sam niewiem ja potrzebuje tokareczke nie wilką taka zebym mogl wytoczyc przedmoity o srednicy max 5cm a dlugosci to moze 15 jak nie mniejpierwszy raz wpadlem na pomysl zlozenia tokarki i nie znam sie na tym zabardzo wienc piszcie do mnie jezykiem który będe rozumiał
potrzebuje zeby to byla prost maszyna i fajnie wyglądająca linki do gotowych projektów sklepów itp. sa mile widziane oraz pomc przez gadu gadu
moje gg 10778022
a dzis w piwnicy znalazlem silnik z kolem pasowym w piwnicy silnik jest od starej maszyny dentystycznej oraz mini sterylizatora silnik chodzi ladnie glatko bez zacięć moze sie przydac

moje gg 10778022
a dzis w piwnicy znalazlem silnik z kolem pasowym w piwnicy silnik jest od starej maszyny dentystycznej oraz mini sterylizatora silnik chodzi ladnie glatko bez zacięć moze sie przydac
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
Posiedziałem dzisiaj na tyłku w domu szukając dla ciebie łatwego do wykonania projektu ,a że nie znam angielskiego wpisałem w google tylko ,, lathes metal mini,, i wyszukując grafiki wyskoczyło kilka stron prostych i zgrabnych tokareczek .Popatrz co z tamtych projektów było by dla ciebie i na co się możesz pokusić i wykonać.
-
- Posty w temacie: 3
W Allegro są akurat malutkie uchwyty tokarskie. To by był dobry początek
http://allegro.pl/item477813398_uchwyt_ ... f_vat.html
http://allegro.pl/item475592976_uchwyt_ ... t_vat.html
Oczywiście jeżeli chcesz tej tokarki używać do toczenia metali. Jeżeli zabawę zaczniesz od toczenia drobnych elementów z drewna to sprawa się mocno uprości bo nawet suport nie jest konieczny.
http://allegro.pl/item477813398_uchwyt_ ... f_vat.html
http://allegro.pl/item475592976_uchwyt_ ... t_vat.html
Oczywiście jeżeli chcesz tej tokarki używać do toczenia metali. Jeżeli zabawę zaczniesz od toczenia drobnych elementów z drewna to sprawa się mocno uprości bo nawet suport nie jest konieczny.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 14
Cześć
Do toczenia takich elementów nie potrzeba suportu, chyba że toczysz długi wałek, ale i to można przy odrobinie wprawy przeskoczyć
Kolega wspomiał o tokarce za 800zł na alledrogo-nie sądzę, bo poszła za mniej niż 1000zł... W ostatnim czasie stały się dobrym towarem... Pamiętam, że jakoś prawie rok temu naprawdę bardzo fajna tokarka polska z ZDZ Karków nie mogła zejść za 1400zł... Jak jeszcze nie miałem tokarki, a potrzebowałem coś sobie wytoczyć, to używałem do tego wiertarkę (stożkową zawleczkę z gwoździa...). Znajomy modelarz używa do takich celów wkrętarkę na baterię za 70zł z obi, ale toczy tym w drewnie, nie wiem ile to w metalu pociągnie. Poza tym cała konstrukcja jest ze sklejki i kieł z zaostrzonego gwoździa...
Co do kupowania od zegarmistrzów takich rzeczy-mało który zegarmistrz jak zamyka zakład sprzedaje tokarkę-przeważnie trzyma ją dla siebie i dorabia sobie parę złotych w domu, lub jakiś inny zegarmistrz sobie ją zaklepał. Ale warto u takich pytać-na początku zawsze mówią nie, ale jak się zaprzyjaźnisz i raz czy 2 mu pomożesz, to potem coś podpowie i puści parę... Tym sposobe zdobyłem tokarkę (nawet 2, ale każda wybrakowana). Tyle z mojej strony...
Pozdro
Do toczenia takich elementów nie potrzeba suportu, chyba że toczysz długi wałek, ale i to można przy odrobinie wprawy przeskoczyć

Co do kupowania od zegarmistrzów takich rzeczy-mało który zegarmistrz jak zamyka zakład sprzedaje tokarkę-przeważnie trzyma ją dla siebie i dorabia sobie parę złotych w domu, lub jakiś inny zegarmistrz sobie ją zaklepał. Ale warto u takich pytać-na początku zawsze mówią nie, ale jak się zaprzyjaźnisz i raz czy 2 mu pomożesz, to potem coś podpowie i puści parę... Tym sposobe zdobyłem tokarkę (nawet 2, ale każda wybrakowana). Tyle z mojej strony...
Pozdro
Kupię narzędzia zegarmistrzowskie. W razie ofert prosze pisać na maila badź pw.
Potrzebny także mały suporcik

-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 21
dziekuje wam za podpowiedzi zaraz wejde na strony i poszukam poniektorych zeczy i wypisze ja na forum
[ Dodano: 2008-11-14, 13:51 ]
sluchajcie pomyslalem troche i stwierdzilem ze mi w zupelnosci wystarczy tokarka zrobiona z wiertarki nie potrzebne mi jest jakies super wyrafinowane urządzenie i teraz mam tylko prozbe mozecie mi podeslac jakiwes zdjecia loza na taką tokarke?? loz najlepiej ruchome
[ Dodano: 2008-11-14, 13:51 ]
sluchajcie pomyslalem troche i stwierdzilem ze mi w zupelnosci wystarczy tokarka zrobiona z wiertarki nie potrzebne mi jest jakies super wyrafinowane urządzenie i teraz mam tylko prozbe mozecie mi podeslac jakiwes zdjecia loza na taką tokarke?? loz najlepiej ruchome
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 14
Cześć
A będziesz potrzebował konika? Jeden z kolegów zaoferował mi w przystępnej cenie cały silnik uchwytem i ładnie obudowany za 10^2 zł. Chyba z przelotem. Dla mnie jest ciut za duże...
Pozdro
A będziesz potrzebował konika? Jeden z kolegów zaoferował mi w przystępnej cenie cały silnik uchwytem i ładnie obudowany za 10^2 zł. Chyba z przelotem. Dla mnie jest ciut za duże...
Pozdro
Kupię narzędzia zegarmistrzowskie. W razie ofert prosze pisać na maila badź pw.