ploter cnc kilka pytań

Budowa ploteru cnc do drewna

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7

Re: ploter cnc kilka pytań

Post napisał: atom1477 » 13 maja 2024, 08:36

Jeżeli chodzi o bramę to moim zdaniem jest ok. Jest trochę przewymiarowana i będzie bardzo droga, ale wytrzymałościowo jest ok.
Umieszczenie prowadnic szynowych u góry i u dołu nie jest błędem. A taka orientacja ma zaletę że nie będą gromadzić pyłu w zagłębieniach (bo zagłębienia są bokiem a nie poziomo). A że dolna prowadnica jest najbliżej obszaru obróbkowego? I tak by musiała być blisko, niewiele się da tu ugrać. Pył i tak tam będzie szalał, więc i tak trzeba to jakoś zabezpieczać.
Problem jest tylko z dokładnością umieszczenia wózków. Umieszczenie ich bokiem na płycie (i tak samo wózków bokiem na innej płycie) pozwala łatwo obrobić dokładne powierzchnie przylgowe, a potem łatwo wyregulować położenie wózków w razie potrzeby. U Ciebie nie są bokiem tylko przodem/tyłem. W takiej orientacji wózki nie mają możliwości ruchu góra-dół. A więc taka konstrukcja narzuci im odstęp, tak samo jak odstęp narzuca położenie szyn. Czyli może tam powstać jakieś spore naprężenie po skręceniu.
FRG pisze:
12 maja 2024, 23:13
Możesz zaznaczyć na rysunku dokładne miejsce?
Chodziło mi o to żeby ta płyta była z tej strony:
Obrazek

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: pitsa » 13 maja 2024, 09:36

A co z napędem gdy przeniesie płytę?
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: atom1477 » 13 maja 2024, 09:58

Z tyłu trzeba dać inną o wiele cieńszą płytę.

Autor tematu
FRG
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 15

Post napisał: FRG » 25 cze 2024, 19:56

Witam ponownie. Nie zaglądałem tu ponieważ miałem awarię programu w którym projektuję ploter. Zrezygnowałem z szyn na górze i na dole bramy bo muszę przyznać rację że będzie lub może być kłopot z rownoległością w osi z. Pomyślałem że jednak szyny osi x zamontuję na bramie i wtedy będę miał możliwość ustawienia ich równolegle względem siebie. Man tu na myśli łatwiejszy proces ich ustawiania. Z tego co zdążyłem się dowiedzieć to silniki serwo krokowe o momencie około 2 Nm powinny wystarczyć. Na początku założyłem sobie że prędkość pozycjonowania będzie w granicach 1m/s. Teraz już wiem że to raczej niemożliwe w takiej konfiguracji. Kompromisem będzie wynik zbliżony do 0.4 m/s. Cała konstrukcja będzie z frezowanego aluminium o grubości 15-20 mm dobrej jakości więc sztywność będzie znakomita. Szyny hiwin 15 do tego wózki z uszczelnieniem zwx oraz śruby kulowe 1610.
Śruby jednak będą marki Wagney. Z racji ceny za śruby wraz z nakrętką. Obecnie jestem w fazie przeprojektowywania bramy i jak tylko skończę to może uda mi się wrzucić projekt wraz z symulacją ruchu. W sumie to na teraz to tyle. Po tych wszystkich bataliach czytania forum oraz wujka Google stwierdziłem że jeśli osiągnę dokładność pomiędzy 0.1 a 0.75 to w zupełności wystarczy. Mam wrażenie że każda setka dokładności maszyny kosztowała by mnie kilka setek z portfela 😁. Pozdrawiam wszystkich i biorę się za projektowanie...

wilczur
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

Post napisał: wilczur » 11 lip 2024, 14:24

Możesz się zainteresować projektem który nazywa się PrintNC. Same będą taką maszynę właśnie składał i ten projekt stanowi dla mnie wzór więc może i tobie przyniesie jakieś wartościowe pomysły

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 11 lip 2024, 15:02

FRG pisze:
25 cze 2024, 19:56
silniki serwo krokowe o momencie około 2 Nm powinny wystarczyć. Na początku założyłem sobie że prędkość pozycjonowania będzie w granicach 1m/s. Teraz już wiem że to raczej niemożliwe w takiej konfiguracji. Kompromisem będzie wynik zbliżony do 0.4 m/s. (...) śruby kulowe 1610.
Bzdury piszesz.
Silniki 2 Nm to mało dla śrub o skoku 10 mm.
Nie twierdzę, że nie wystarczy, ale to nie ma sensu, bo 3 Nm to prawie taka sama cena.
Serwokrokowce można kręcić do 1000 obr/min, powyżej tej wartości moment gwałtownie spada.
1000 obr/min i 10 mm/obr daje 10 m/min, czyli ~0,17 m/s.
Nawiasem mówiąc, to i tak ma sens dość wątpliwy, bo przy takich prędkościach będzie strasznie szarpało.
Ja mam śruby 1605 i na początku ustawiłem 5 m/min. ale potem zmniejszyłem do 3 m/min, bo mnie to bardziej wnerwiało, niż dawało jakąkolwiek korzyść...
No i na koniec, zdarza się że frez wjedzie na G0 w materiał...
Ostatnio miałem taki numer, bo mi CAM zaprogramował właściwe ścieżki, ale w niewłaściwej kolejności.
Uwierz mi, że pośpiech jest właściwy przy łapaniu pcheł.
Co innego na produkcji, gdzie w kółko jest katowany ten sam program i trudno się spodziewać takich niespodzianek, ale przy amatorskim dłubaniu jest to nie do uniknięcia...

Autor tematu
FRG

Post napisał: FRG » 20 lip 2024, 13:37

Obrazek
Obrazek

Witam ponownie.
Właśnie skończyłem projekt. Poza kilkoma brakującymi otworami potrzebnymi na bloki łożyskujące to jest wszystko.
Więc tak:
Wszystkie prowadnice są na hiwin 15 z wózkami. Długość szyny Y 1000mm osi x 710mm oraz osi Z 250, co daje pole robocze 850x530x100.
Silniki jeszcze nie wybrane ale to na koniec.
Rama jest z blachy aluminium o grubości 15mm, blacha do której przykręcone są prowadnce osi x z 25mm a blacha zetki trzymająca wrzeciono ma około 30mm grubości.

Najpierw chcę, że tak powiem, wyprodukować to co jest na zdjęciach. Wszystkie śruby kulowe to 1610.
Zastanawia mnie jeszcze jedna kwestia a mianowicie grubość śruby na Y która będzie miała nieco ponad 1000mm i czy aby 16 stka nie będzie za wiotka. Niby hiwin podaje że powinna wystarczyć taka długość w klasie bodajże c7 ale prawdę mówiąc nie wiem czy nie zastąpić jej na 2010.
Proszę o ocenę czy mój projekt jest poprawny. Jak pisałem na samym początku chcę aby był to porządny ploter który będzie służył do drewna, być może do alu ale to się okaże. Jeśli pociągnie alu to ok jeśli nie, to nie mam na to parcia.
Jeśli chodzi o silniki to podzieliłem sobie budowę tego plotera na 2 etapy czyli rama a na końcu elektronika ze względów czysto finansowych.
Planuję kupić jednak serwa a nie jakieś krokowce, oraz 3 osiowy kontroler do sterowania.
proszę o opinie oraz sugestie co można jeszcze poprawić. chcę mieć wszystko zapięte na ostatni guzik zanim wyślę to do wycięcia.
Pozdrawiam wszystkich i dziekuję za wszelką pomoc.

jack1999

Post napisał: jack1999 » 27 sie 2024, 11:14

Do Twoich parametrów, wałki o średnicy 20 mm będą lepsze dla osi X i Y, ale Hiwin zapewni większą precyzję i stabilność. Śruby kulowe o średnicy 20 mm powinny wystarczyć, ale jeśli zależy Ci na minimalnych drganiach, grubsze mogą być lepsze. Wrzeciono Mafell to solidny wybór, ale chińskie wodne mogą być cichsze. Silniki krokowe 3 Nm są odpowiednie, https://www.pneda.com/ ale 2 Nm również powinny wystarczyć. Twój plan z ramą stalową i magnesówką jest dobry – zapewni to solidną podstawę.

Autor tematu
FRG

Post napisał: FRG » 27 sie 2024, 11:28

Dziękuję za pomoc. Na osi y nam śrubę 20 pozostałe to 16tki. Wszystkie wózki to hiwin 15. Nie chcę silników krokowych. Mam już upatrzone serwa 230V 600w oraz 400w na setkę jedynie będzie serwokrokiwy około 3 niuta. Szyny wraz z wizjami były dobierane za pomocą konfiguratora hiwina. Przy założeniach przekraczających realne obciążenia i przyspieszenia wyszła żywotność ponad 10 lat.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”