ploter cnc kilka pytań
Budowa ploteru cnc do drewna
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
Re: ploter cnc kilka pytań
Na Z będzie mniejsza zawieszona masa (musi dźwigać tylko wrzeciono, a np. oś Y dźwiga poza wrzecionem też krzyżak YZ), ale siły obróbki takie same.
Poza tym oś Z zwykle jest dość problematyczna, bo wrzeciono (tzn. cała oś) wyjeżdża z mocowań w kierunku stołu. Pracuje wtedy na dużym wysięgu i na tylko jednostronnym mocowaniu.
Dlatego oś Z też powinna mieć solidne prowadnice.
Tu akurat mamy dość mały zakres osi Z, ale z powodu ilości obiegów kulek w łożyskach i tak nie radziłbym się tam dawać prowadnic mniejszych niż 16 mm.
Poza tym oś Z zwykle jest dość problematyczna, bo wrzeciono (tzn. cała oś) wyjeżdża z mocowań w kierunku stołu. Pracuje wtedy na dużym wysięgu i na tylko jednostronnym mocowaniu.
Tu akurat mamy dość mały zakres osi Z, ale z powodu ilości obiegów kulek w łożyskach i tak nie radziłbym się tam dawać prowadnic mniejszych niż 16 mm.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 15
Wózki liniowe HIWIN HGH - wąskie
Wózki liniowe HIWIN HGW - szerokie
Wózki liniowe HIWIN HG wózki QHH - łańcuszek kulkowy - wąskie
Wózki liniowe HIWIN HG wózki QHH -...
Wózki liniowe HIWIN QHW - łańcuszek kulkowy - szerokie
Wózki liniowe HIWIN QHW - łańcuszek...
-
Szukasz kwadratowych jaj...FRG pisze: ↑05 maja 2024, 22:28Wózki liniowe HIWIN HGH - wąskie
Jeśli chcesz zbudować ploter do drewna, to powinieneś wyjść od parametrów drewna.
Jeżeli nie rozumiesz, to Ci wyjaśnię to łopatologicznie - możesz zbudować dziesięciotonową maszynę o mikronowej dokładności, a potem przefrezować na niej deskę, która się ugnie pod naciśnięciem palca, albo i sama przy zmianie pogody...
To po prostu nie ma sensu.
Kup najtańsze chińskie szyny 20, bo wystarczą z naddatkiem.
Podobnie najtańsze chińskie śruby 2005, albo 2010, z luzem nawrotnym 0,1 mm, bo do drewna lepszych nie potrzeba.
A rama wystarczy taka, żeby się nie uginała pod własnym ciężarem.
Chcesz obrabiać drewno, materiał wiotki, więc właściwie zamocowany będzie pracował razem z ramą.
Liczy się położenie freza względem materiału, a nie podłogi czy sufitu.
Oczywiście też bez przesady, ale taką maszynę jak planujesz, to naprawdę trudno spieprzyć.
-
Ja rozumiem że macie większe doświadczenie alle zapytałem dlaczego nie dla wałków podpartych? Co w nich jest takiego że sygerujecue chińskie szyny 20 tki. Czy jedynie cena jest lepsza czy jakość i dokładność. Z tego co piszecie to plan mi się zmienił. Mianowicie na zetkę zastosuje najprawdopodobniej hiwiny 15 tki a najdłuższą oś zamocuje nie w pionie do ramy jak to na zdjęciu tylko na płasko. A to dlatego że pomyślałem że będzie o wiele prościej to ustawić przy pomocy zegara. Zastanawiałem się też nad szynami v slot ale nie znalazłem takich aby rozstaw pod śruby pasował do rozstawu śrub dla wałków podpartych. I tak jak pisałem chce zbudować raz i nie wracać do tematu ponieważ jak zobaczyłem ile kosztuje ploter o podobnym ale mniejszym polu roboczym to szok bo około 17 tys zł. Jeszcze jedno na dziś pytanie a mianowicie czy na kulowej 20 tce i krokowym silniku uzyskam płynność i prędkość w przejazdach podobnych no maszyny profesjonalnej? Nie jakieś 3 cm/s tylko powiedzmy 10 cm/s? Nie dlatego zrezygnowałem z trapezów żeby mieć ślimaka. Pozdrawiam wszystkich pomagających w temacie.
-
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
Policz sobie cenowo ile wychodzi na walkach a ile na szynach - jeśli różnica w cenie jest dla ciebie istotna, to wybierz wałki. Tylko nie szukaj w cienkich - one nadają się co najwyżej do drukarek.
To nie jest tak, że jest NIE dla wałków.
Wiele maszyn z powodzeniem pracuje na takich walkach.
Ale walki są o wiele większe, zajmują o wiele więcej miejsca zarówno walki z podporą jak i łożyska z obudową.
Co do ramy to nie prawdą jest, że wystarczy aby nie uginała się pod własnym ciężarem. To są bzdury. Rama musi być sztywna i solidna, to ona stanowi podstawę do mocowania chociażby prowadnic.
Drewno wcale nie obrabia się lekko - wbrew temu co niektórym się wydaje. A dlaczego? Bo drewno obrabia się z większymi prędkościami i większym zagłębieniem a więc sumarycznie obciążenia na maszynę również wychodzą duże.
Jeśli rama będzie gibka, wszystko będzie drgać i grać niemiłosiernie, narzędzia będą się łamać a efekt będzie mierny. Powierzchnia po obróbce ma znaczenie.
Pooglądaj na YT jak wygląda frezowanie drewna na chińskiej aluminiowej zabawce a jak na profesjonalnej maszynie do drewna i zdecyduj do której chciałbyś upodobnić swoją
To nie jest tak, że jest NIE dla wałków.
Wiele maszyn z powodzeniem pracuje na takich walkach.
Ale walki są o wiele większe, zajmują o wiele więcej miejsca zarówno walki z podporą jak i łożyska z obudową.
Co do ramy to nie prawdą jest, że wystarczy aby nie uginała się pod własnym ciężarem. To są bzdury. Rama musi być sztywna i solidna, to ona stanowi podstawę do mocowania chociażby prowadnic.
Drewno wcale nie obrabia się lekko - wbrew temu co niektórym się wydaje. A dlaczego? Bo drewno obrabia się z większymi prędkościami i większym zagłębieniem a więc sumarycznie obciążenia na maszynę również wychodzą duże.
Jeśli rama będzie gibka, wszystko będzie drgać i grać niemiłosiernie, narzędzia będą się łamać a efekt będzie mierny. Powierzchnia po obróbce ma znaczenie.
Pooglądaj na YT jak wygląda frezowanie drewna na chińskiej aluminiowej zabawce a jak na profesjonalnej maszynie do drewna i zdecyduj do której chciałbyś upodobnić swoją
-
https://www.hobbistycznie.pl/product/Fr ... IT-s101199
Nie to żebym komukolwiek polecał, bo ja bym tego gówna za darmo nie chciał.
To jest po prostu dowód na to, czym da się obrabiać drewno i jak trudno konstrukcję takiej maszyny sp***dolić.
Naprawdę nie potrzeba żeliwnej ramy i granitowej płyty, wystarczy konstrukcja solidniejsza od zaprezentowanego potworka.
Problemy to się zaczynają przy większych maszynach, bo dwa razy większa długość to osiem razy większe ugięcie...
-
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
Człowieku, przecież gość pokazuje frezowanie MDF a nie drewna.
MDF leci jak w maśle w porównaniu z twardym drewnem.
Weź kawał suchego dębu i spróbuj, zobaczysz z czym to się je.
Oczywiście, że będzie lizalo po trochu ale albo potrzebujemy maszyny do pracy, która wykona zadanie dobrze, dokładnie i dostatecznie szybko, albo mamy dużo czasu na zabawę o będziemy lizać materiał przez pół niedzieli, bo w sumie i tak się nie spieszy.
Frezy nie są tanie, mają skrawać a nie piłować.
MDF leci jak w maśle w porównaniu z twardym drewnem.
Weź kawał suchego dębu i spróbuj, zobaczysz z czym to się je.
Oczywiście, że będzie lizalo po trochu ale albo potrzebujemy maszyny do pracy, która wykona zadanie dobrze, dokładnie i dostatecznie szybko, albo mamy dużo czasu na zabawę o będziemy lizać materiał przez pół niedzieli, bo w sumie i tak się nie spieszy.
Frezy nie są tanie, mają skrawać a nie piłować.
-
atom1477 pisze: ↑05 maja 2024, 21:08Na Z będzie mniejsza zawieszona masa (musi dźwigać tylko wrzeciono, a np. oś Y dźwiga poza wrzecionem też krzyżak YZ), ale siły obróbki takie same.
Witam wszystkich. Przemyślałem sprawę i na osiach xy będą szyny hiwin lub innej marki. Zastanawiam się tylko o jakiej wielkości czy 15tki czy większe. Przeprojektuje wszystkio od nowa. Ramę najprawdopodobniej zrobię z profili konstrukcyjnych 30x60 a przód i tył ramy z blachy aluminiowej 20mm.
Cała oś zert będzie podparta od góry i dołu na blasze aluminiowej o grubości około 25mm. To powinno dać dobrą sztywność. Jak tylko poprawie projektu to wrzucę fotki jak ja to sobie wymyśliłem. Proszę o radę jakiej wielkości szyny zastosować. Pozdrawiam i dziękuję za pomoc i zaangażowanie. Tomasz
-
Do drewna wystarczą piętnastki, ale może się okazać, że różnica w cenie pomiędzy 15 i 20 to raptem kilka procent...
W tego typu produktach największy wpływ na cenę ma koszt obróbki, a nie materiału.
Tak więc musisz sobie wybrać kilka opcji producent/model i je porównać.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
tuxcnc pisze:Do drewna wystarczą piętnastki
Tak właśnie pisze "lider" od wszystkiego..."15" to ja mam w drukarce 3d, a tu człowiek chce zrobić ploter, z tego co pisze raz a porządnie (rozmiarowo nie najmniejszy). Obrabiałeś (nie lizałeś) kiedyś drewno?, nie pytam o prasowany papier.
Ja napisze tak, czym "grubsza" konstrukcja, większe prowadnice itd tym mniej w chałupie przeklinać na Ciebie będą, zrobisz "pająka" to nie pofrezujesz, będziesz jak tux w pudełka upychał, a na koniec i tak eksmisja czy to maszyny czy to konstruktora.

Krak.