Problem z Charmilles Robofil 290 z 95r.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 5
Problem z Charmilles Robofil 290 z 95r.
Witam potrzebuje pomocy przy obsłudze charmilles.
Problem mam z szybkością cięcia tzn na prostych odcinkach maszyna fajnie sie rozpędza do szybkości wg tabeli. Ale problem jest z np małym kołem zębatym ponieważ przed każdym „zakrętem” maszyna zwalnia przynajmniej o połowę a nawet wiecej.
Sądziliśmy ze jest to związane z strategia ochrony ale wyłączamy ja kodem M21 i żadnej poprawy.
Problem mam z szybkością cięcia tzn na prostych odcinkach maszyna fajnie sie rozpędza do szybkości wg tabeli. Ale problem jest z np małym kołem zębatym ponieważ przed każdym „zakrętem” maszyna zwalnia przynajmniej o połowę a nawet wiecej.
Sądziliśmy ze jest to związane z strategia ochrony ale wyłączamy ja kodem M21 i żadnej poprawy.
-
Re: Problem z Charmilles Robofil 290 z 95r.
Jutro podeśle początek programu to rzeczywiście najważniejsze.
-
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
M21 odwołujesz, a chwile dalej znowu M20 które włącza na powrót ? czy M20 odpowiada za coś innego ? M26 to też strategia ochrony drutu czy czegoś innego ? jeśli tak to odwołaj. Jak będzie dobre płukanie czyli dysza blisko materiału a nie dwa kilometry nad to będzie dobrze. Skoro to koło zębate to będzie bez znaczenia jak jakieś mikrony pouciekają.
-
- Posty w temacie: 3
Ponieważ nie mogę edytować posta to piszę post pod postem. Nie pamiętałem do czego słuzy M20 i M21 więc odpaliłem pepsa. Otóż M20 i M21 słuzy do załączania i wyłączania generatora więc no efektu wielkiego to przyniesć nie może
Tutaj kod z pepsa na prosty okrąg. Powyłączane wszystko. Zapierdziela jak zając po drugi pół litra

Jak widać tych wszelakich M coś tam pozbawione. Różnicy wymiarowej nie odczuwam. Przydaje się używać tych ochron ale raczej tylko jak jakieś wąskie kształty sie pali choć albo mamy takich kontrolerów jakości w firmie albo maszyna jest taka dobra, że czasem się zapominam dopisać i też wychodzi dobrze na te ich wszystkie sprzęty

Tutaj kod z pepsa na prosty okrąg. Powyłączane wszystko. Zapierdziela jak zając po drugi pół litra

Jak widać tych wszelakich M coś tam pozbawione. Różnicy wymiarowej nie odczuwam. Przydaje się używać tych ochron ale raczej tylko jak jakieś wąskie kształty sie pali choć albo mamy takich kontrolerów jakości w firmie albo maszyna jest taka dobra, że czasem się zapominam dopisać i też wychodzi dobrze na te ich wszystkie sprzęty
-
-
-
- Posty w temacie: 1
Widzę, że masz manuala z języku polskim. Możesz się nim podzielić ? 

Mazak -> Fanuc -> Acramatic -> Sinumeric -> Heidenhain -> Mitsubishi meldas -> EdgeCAM -> NX CAM -> Postprocesory.