Twardościomierz

Chyba typu B-2

Szukasz informacji o silniku, scalaku czy innym elemencie to podaj symbol, i inne oznaczenia a moze ktos coś ci znajdzie

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11

Re: Twardościomierz

Post napisał: jasiu... » 26 cze 2024, 13:36

kamar pisze:
26 cze 2024, 10:13
Wrzucił w koszty czyli miał "za darmo" :)
No prawie.

Koszty prowadzenia firmy - i ty o tym doskonale wiesz - muszą mieć pokrycie w cenie wyrobu. I w niektórych środowiskach taką zasadę się stosuje. Potrzebne jest narzędzie do produkcji mercedesa, to się jego koszt w cenę mercedesa wkłada. I nikt się nie zastanawia, dlaczego ten mercedes taki drogi. Widocznie koszty związane z jego produkcją są wysokie.

Jeśli przy produkcji np. narzędzi potrzebujesz twardościomierza, to jego cenę musisz w koszt produktu rozłożyć. A jak ci się zamortyzuje, będziesz miał "za darmo". I to dotyczy każdego narzędzia, które zastępuje inne narzędzie, bo jest wygodniejsze, szybsze, bo jest potrzebne.

No właśnie, czy kupisz wiertła węglikowe, jeśli masz w zapasie stare stalowe? Często tak. Z narzędziami pomiarowymi jest tak samo.
IMPULS3 pisze:
26 cze 2024, 10:44
Idąc takim tokiem myslenia to najlepiej mieć tylko tokarkę
No nie, bo jeśli robisz elementy nieokrągłe, to tokarki możesz nie potrzebować. Najlepiej mieć tylko te maszyny, czy narzędzia, których używasz na co dzień i które na ciebie zarabiają. Pewnie, że możesz mieć w kącie coś, czego użyjesz raz na trzy lata. Szczególnie, jeśli na miejscu w warsztacie ci nie zależy. Znam gościa, ma tylko drążarkę drutową i z tego nieźle żyje. Wszyscy pytają, czemu nie kupi innych maszyn, a on, że skoncentrował się na jednym sposobie zarabiania pieniędzy i nie potrzebuje niczego zmieniać. Nie chce tokarki. Chyba nawet nie umiałby jej obsłużyć, bo praktyki, jako tokarz nie ma żadnej.
tuxcnc pisze:
26 cze 2024, 11:21
inne metody były nieosiągalne ?.
Dokładnie! I dotyczy to wszystkich aspektów życia. Kto dziś jeszcze jedzie na urlop do Łeby pociągiem? A kiedyś tak jeździli wszyscy.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 14

Post napisał: IMPULS3 » 26 cze 2024, 14:04

tuxcnc pisze:Czy Wy naprawdę nie potraficie zrozumieć, że kiedyś wciskało się wgłębniki i mierzyło odciski nie dla tego że tak jest najlepiej, tylko dlatego, że inne metody były nieosiągalne ?.

Zegarki naręczne też są mechaniczne i elektroniczne i który mam kupić? Bez sensu pytanie-prawda?

Dodane 1 minuta 12 sekundy:
jasiu... pisze: Pewnie, że możesz mieć w kącie coś, czego użyjesz raz na trzy lata.
Mam mnóstwo takich rzeczy. Wyrzucić na złom jeszcze zdąże a jak będe potrzebował to wezme włąśnie z kąta. :P

Dodane 51 sekundy:
jasiu... pisze: Kto dziś jeszcze jedzie na urlop do Łeby pociągiem?

A co w tym złego? :)

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8

Post napisał: tuxcnc » 26 cze 2024, 14:29

IMPULS3 pisze:
26 cze 2024, 14:05
Zegarki naręczne też są mechaniczne i elektroniczne i który mam kupić?
To zależy czy chcesz wiedzieć która godzina, czy przedłużyć sobie ku***a.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 26 cze 2024, 14:33

tuxcnc pisze:To zależy czy chcesz wiedzieć która godzina, czy przedłużyć sobie ku***a.

Nie zrozumiałeś, nie pisałem o drogich zegarkach tylko o rodzajach. Obydwa wskazują ten sam cza. Tak jak multimetry analogowe i cyfrowe i tak samo wszelkie narzędzia mechaniczne. Nie ma znaczenia co używasz jeśli spełnia swą funkcję i jak ktoś chce marnować swoje pieniądze na wymienianie sprzetu na nowszy to ok, ale mnie wystarcza to co mam i nie zamierzam brać udziału w wyścigu szczurów.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 26 cze 2024, 14:58

IMPULS3 pisze:
26 cze 2024, 14:33
Nie zrozumiałeś
Nie, to Ty niczego nie rozumiesz, i to do takiego stopnia, że sam dajesz argumenty przeciwko swoim tezom.
Przykład zegara jest bardzo trafiony, ale nie tak jak to rozumiesz.
Otóż przez setki lat ludzie budowali zegary mechaniczne nie dlatego że są najlepsze, tylko dlatego że nie umieli budować innych.
Dziś mamy zegary atomowe i nikomu przy zdrowych zmysłach nie przyjdzie do głowy budować zegara mechanicznego o porównywalnej dokładności.
I dokładnie tak samo jest z twardościomierzem mechanicznym, który od elektronicznego nie jest ani lepszy, ani tańszy, więc jego miejsce jest w muzeum.
Z jednym tylko trzeba Ci przyznać rację, że jeżeli masz urządzenie działające i zaspokajające twoje potrzeby, to nie ma powodu wymieniać go na nowsze i lepsze.
Tyle tylko, że autor wątku NIE MA urządzenia sprawnego, tylko niekompletny złom, który uda się doprowadzić do stanu używalności, albo się nie uda, z tym że to drugie jest bardziej prawdopodobne, więc twoje argumenty są zupełnie nie na miejscu.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 26 cze 2024, 15:04

tuxcnc pisze:Dziś mamy zegary atomowe i nikomu przy zdrowych zmysłach nie przyjdzie do głowy budować zegara mechanicznego o porównywalnej dokładności.

Przy pomiarze twardości nie potrzebna jest jakaś zaawansowana precyzja bo te skale które są w zupełności wystarczają.
tuxcnc pisze:I dokładnie tak samo jest z twardościomierzem mechanicznym, który od elektronicznego nie jest ani lepszy, ani tańszy, więc jego miejsce jest w muzeum.

Mój jest dokładny i zanim trafi do muzeum to zapewne mnie przeżyje. Natomiast czy te tanie są dokładne to tego nie wiem a że nie mam potrzeby sprawdzania to zaspokoję się tym co mam. :P
tuxcnc pisze: że autor wątku NIE MA urządzenia sprawnego,

O tym już było pisane że przede wszystkim nie ten typ twardościomierza więc temat jest wyczerpany.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 26 cze 2024, 15:11

IMPULS3 pisze:
26 cze 2024, 15:04
Natomiast czy te tanie są dokładne to tego nie wiem
Tak samo jak tanie ciśnieniomierze , czy glukometry. Na trzy każdy daje inny wynik. W twardościomierzach jeszcze trzech mierzących to samo, uzyska inny wynik :)
Pewność wyniku podobna do Jasiowego młotka. Stwierdzisz , że twarde ale czy tylko ulepszone, to już nie.

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: pukury » 26 cze 2024, 18:10

Hej.
Mam 4 szt. termometrów - 3 elektroniczne i jeden rtęciowy.
W zależności od oczekiwań stosuję odpowiedni.
Elektroniczne - od 35.2 do 37. 5.
Dokładny jest tylko rtęciowy.
Z z pomiarami ciśnienia podobnie - mam 3 szt.
pzd.
Mane Tekel Fares

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11

Post napisał: jasiu... » 26 cze 2024, 18:57

pukury pisze:
26 cze 2024, 18:10
Mam 4 szt. termometrów - 3 elektroniczne i jeden rtęciowy.
No tak, tylko że dziś w szpitalu pielęgniarka strzela w czoło termometrem nawet jeśli pacjent śpi, albo jest nieprzytomny. I kontrola temperatury zajmuje jej chwilę, w porównaniu do czasów, w których musiała termometry rozdać, przypilnować, żeby termometr trafił we właściwe miejsce, a poźniej wpisać, zebrać, zdezynfekować.

Oszczędza się czas, a poza tym pomiar jest łatwiejszy.

Zawsze byłem zwolennikiem wszelkiego rodzaju calówek, czy taśm pomiarowych, do czasu, aż w OBI pojawił się laserowy miernik odległości za 19.99€. Na początku myślałem, że będzie przekłamywał. I nie przekłamuje. A mierzyć większe odległości łatwiej.

No właśnie, jeśli ktoś kupuje elektroniczne termometry pod pachę za kilka złotych, to wiadomo, że tego nikt nie kontroluje. Ale półprofesjonalne narzędzia, takie jak ten miernik twardości, czy termometr optyczny niezłą dokładność ma. Tak, mam Brauna, kosztował coś koło 50€ i pokazuje dobrze. No chyba, że bateria siada, ale wówczas też termometr ci o tym powie. Czemu kupiłem? A bo od dawna nie ma możliwości kupienia rtęciowego, a te pseudortęciowe dokładność mają taką samą, jak i chińskie pod pachę.

A co do zegarka, ileż osób z niego dziś rezygnuje, skoro jest możliwość sprawdzenia godziny razem ze sprawdzeniem, czy na Whatsapp coś nie przyszło. Też znak czasów.

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: pitsa » 26 cze 2024, 20:43

I znów z igły widły.. :evil:

Kiedyś byli tacy co przyjeżdżali do nas kupować krasnale do ogródka. Ale można iść z czasem zaproponować industrialną rzeźbę do ogródka. Jasiu nie pasowałby ci ten twardościomierz razem z tym łożem z cechą huty Kościuszko z roku 1962 do ogródka? Połączyłbyś sobie fikuśnie te dwie wyjątkowe rzeczy i pomógł koledze pozbyć się kłopotu. Wyjątkowe rzeczy dla wyjątkowego człowieka. :D
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Informacji na temat...”