Makro do sondy 3D

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC

qqaz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 25

Re: Makro do sondy 3D

Post napisał: qqaz » 29 maja 2024, 13:39

lepi pisze:
29 maja 2024, 09:34
Czyli wszystko w tym temacie jest dla Ciebie nieprzydatne.
Ja tam nie wiem, CSmio nie kupiłem, nawet ceny nie znam. ale pewnie wiesz co mówisz. Na żadne makra nie ma co liczyć.

Tutaj autor z pewnością odłączył przedłużkę i ruszył na czystym LPT
No bo jakim cudem zauważył co i jak?
j22 pisze:Dwie rzeczy mnie niepokoją
1. sonda nie reaguje /chociaż świeci się prawidłowo, na czerwono jak napotka na przeszkodę/, nie wyłącza posuwu ozi Z po najechaniu na przeszkodę- jedzie dalej
2. Wydaje mi się, że po przesunięciu o te 20 mm, nie cofa sie na x-2, chociaż w machu w okienku wyskakuje wartość przesunięcia, czyli najpierw 20 mm i potem dziwnym cudem wyskakuje -2, chociaż może mi się wydawać że się nie cofa o te 2 mm

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 17

Post napisał: tuxcnc » 29 maja 2024, 13:44

qqaz pisze:
29 maja 2024, 13:39
Ja tam nie wiem
Czyli najważniejsze zauważyłeś, teraz powinieneś wyciągnąć z tego wnioski...

Autor tematu
j22
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 23

Post napisał: j22 » 31 maja 2024, 21:13

lepi pisze:Czyli wszystko w tym temacie jest dla Ciebie nieprzydatne.

lepi napisz o co chodzi

lepi
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 11

Post napisał: lepi » 01 cze 2024, 09:08

j22 pisze:
31 maja 2024, 21:13
lepi pisze:Czyli wszystko w tym temacie jest dla Ciebie nieprzydatne.

lepi napisz o co chodzi
Jeśli masz CSmio to wejdź na stronę producenta i pobierz gotowe makra. Potem możesz je modyfikować sam lub kogoś o to poprosić.
Tu, jak sam widzisz, dostałeś odpowiedzi od ludzi, którzy może i chcą pomóc ale nie potrafią.

Autor tematu
j22
Posty w temacie: 23

Post napisał: j22 » 01 cze 2024, 11:04

Wystraszyłem się trochę , bo to tak zabrzmiało, że jak mam CSmio to nie mogę korzystać z makr ....
Pytałem producenta /CS Lab/, mają tylko do wysokości narzędzia, które pobrałem, makra do badania krawędzi, nie mają

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 17

Post napisał: tuxcnc » 01 cze 2024, 12:27

j22 pisze:
01 cze 2024, 11:04
Pytałem producenta /CS Lab/, mają tylko do wysokości narzędzia, które pobrałem, makra do badania krawędzi, nie mają
Musisz zrozumieć zasadę działania czujnika.
Sprzętowo jest to proste, jak element pomiarowy przesunie się o określoną wartość, to zmienia się stan sygnału wyjściowego
Programowo sprawa się komplikuje, bo czujnik nie może po prostu odłączyć silnika, to by się mogło skończyć zgubieniem pozycji, czyli cały pomiar straciłby sens.
Dlatego program sterujący musi zapamiętać pozycję w której czujnik zadziałał i łagodnie wyhamować posuw.
Ponieważ program nie wie co mierzysz, więc zapamiętuje pozycję wszystkich osi.
(Tak się dzieje we wszystkich sterowaniach które znam i nie sądzę żeby w Mach3 mogło być inaczej).
Wynika z tego, że jak masz makro do pomiaru w osi Z, to ono może działać w dowolnej innej osi, tylko trzeba wtedy użyć innych zmiennych, które z kolei są opisane w dokumentacji.
Tak samo to makro od osi Z może dokonywać pomiaru w kilku osiach równocześnie, tylko trzeba dopisać kilka linii podobnych do już istniejących.
No i na koniec, nie ma to żadnego znaczenia czy frez wjeżdża w nieruchomy czujnik, czy ruchomy czujnik wjeżdża w nieruchomy materiał, program w to nie wnika i jest mu wszystko jedno.
Tak więc najpierw doprowadź maszynę do stanu używalności, potem uruchom to makro od pomiaru narzędzia, a na koniec poproś kogoś o pomoc w jego przepisaniu na inne osie.

lepi
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: lepi » 01 cze 2024, 13:39

j22 pisze:
01 cze 2024, 11:04
Wystraszyłem się trochę , bo to tak zabrzmiało, że jak mam CSmio to nie mogę korzystać z makr ....
Oczywiście, że możesz. Jednak powinieneś używać funkcjonalności oferowanej przez używany sterownik.
Producent udostępnia przykłady wystarczające aby ogarnięty programista napisał makro spełniające wymagania użytkownika.

qqaz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: qqaz » 01 cze 2024, 16:04

Na tle tego co Tuxc zasygnalizował pozwolę sobie dopisać.
Wszystkie systemy oparte na Windows nigdy nie dadzą dokładnego pomiaru, jedynie przybliżony którego
błąd może być bardziej lub mniej zmniejszany.
Jeżeli masz rejestr danej w postaci więcej niż jednobajtowej (XP to 4 bajty) to aby pobrać wartość
współrzędnej np X trzeba kolejno te bajty skopiować do pamięci. I to wystarcza aby była różnica w
momencie impulsu i pobrania pierwszego bajtu a kolejnym pobieraniem następnych. Bo licznik idzie i
ostatni skopiowany bajt określa już inną pozycję niż ta w momencie impulsu.

W Machu zorganizowali to tak że czytanie wartości licznika następuje po zatrzymaniu osi. Widocznie
uznali że stałe parametry skanowania pozwolą zachować stały błąd sprzętowy i go albo pominąć jako
niewielki ( bo faktycznie mały ) albo go wyznaczyć i wynik o tą powtarzalną wartość korygować.
Łatwo to sprawdzić skanując ściankę z np różnymi prędkościami najazdowymi albo z różnymi ustawieniami
silników (rozruch /hamowanie) To są wartości powtarzalne dla których można wymacać optymalne ustawiania.
Tak wygląda przy Machu na LPT.

Ale robi się katastrofa gdy stosujesz rozszerzenia komunikujące się przez kabel bo taka komunikacja
zawsze wprowadza opóźnienia których nie masz jak oszacować ani mieć pewność że są powtarzalne.
Bo kluczowa jest tutaj szybkość odpowiedzi do Macha z zacisku na sprzęcie Csimo. Buforowanie informacji wyklucza taki sens pracy.
Dlatego Csimo napisało własną procedurę skanowania która przebiega w ich sprzęcie a tylko gotowy wynik
jest zwrotnie udostępniany.
Dlatego w tym makrze które wrzuciłeś wcześniej na drugiej stronie jest G38.2.3.4 itd bo są to
wewnętrzne kody Csimo.
Oraz polecenie:
NotifiPlugins(010010)
które uruchamiają procedurę zewnętrzną (plugin) obsługującą zewnętrzny sprzęt fizycznie realizujacy
pomiar (dlatego Ci nie zadziałało bo nie skopiowałeś go do katalogu. Pomijam już fakt braku podłaczenia
sondy tam gdzie trzeba).
Jak to się odbywa? Autorzy wiedzą, może powiedzą.

Natomiast zawsze będą działać wszelkie makra napisane w składni Macha które sobie uruchomisz i działać będą bez względu na to czy Lepi pozwoli im działać czy nie.
Oczywiście uwzględnieniem ograniczeń tych warunków w prędkości odczytu.
Co więc dalej:
1) pomijamy rewelacyjne podpowiedzi eunuchów
2) wyznacz błąd skanowania czy wartość jest pomijalna lub powtarzalna (podpowiem jak)
3) jeżeli są do zaakceptowania to jak wcześniej pisałem - makro będziesz miał.
Tylko jeszcze trochę rozmowy w której wyjdą możliwe inne kwiatki typu błąd podłączenia (jakoś to krytykom umknęło przy zwalaniu na wadliwe kody i groźbę łamania sondy)

lepi pisze:
01 cze 2024, 13:39
ogarnięty programista napisał makro
nie znajac struktury sprzętowej czyli w ciemno, Oczywiście kol Lepi, oczywiście

Udostępnił dwa w tym z użyciem wspomnianego pluginu
A skanowanie też jest z błędem (chyba) bo nie wiadomo czy wynik to jest skanowania czy końca ścieżki - Mach tego nie rozróżnia, może wpisali taką analizę.

Dodane 1 godzina 27 minuty 45 sekundy:
zajrzałem na stronę CSmio do treści makra.
Sondowanie wysokości Z nie jest w żadnym miejscu inne niż by było dla Macha w LPT. Coś Lepi tu wlepia że nie jest przydatne, może nie widział.
Drugie makro - skanowanie XYZ z użyciem pluginu to jak ono działa to nie mogę się zorientować pomimo zamieszczonego opisu bloków jego działania. Ktoś pokaże gdzie jest fragment że ma szukać w osi X? Że jak tu ustawię i jadę stąd tam to trafię w ściankę i zobaczę gdzie ona? No nie widać miejsca w którym mogę wprowadzić ścieżkę poszukiwania. Może plugin po uruchomieniu wyświetla okienko z parametrami i to jest tam?
Ale gdyby było okienko na początku to dlaczego wynik jest w message a nie w nowym okienku?

Uwagi o szybkości przekazania do Macha miejsca kontaktu sondy pozostają bez zmian.

lepi
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: lepi » 01 cze 2024, 17:12

qqaz pisze:
01 cze 2024, 16:04

Drugie makro - skanowanie XYZ z użyciem pluginu to jak ono działa to nie mogę się zorientować pomimo zamieszczonego opisu bloków jego działania.
Dlatego wspominałem o ogarniętym programiście :D
Więcej czasu na analizę kodu a mniej na pisanie na forum przed zrozumieniem tematu. Może się uda.

Dodane 13 minuty 6 sekundy:
Ew. Wklej linię kodu, której nie rozumiesz.

qqaz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: qqaz » 01 cze 2024, 17:32

co mam wkleić skoro nie ma.
Napisałem że nie znalazłem niczego gdzie by było można wpisać
" jadę stąd tam i czekam na sondę"
Możesz mi wskazać gdzie ustawić że X=100 i szukam do X=200?

Dodane 2 minuty 23 sekundy:
albo ze start w stronę X na długości 100mm. No dowolnie jak byle tyko.

Dodane 1 minuta 44 sekundy:
Masz Macha, masz CSmio, deklarujesz w wielu tematach znajomość pisania a G31 to podstawa.
PODPOWIESZ?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”