Makro do sondy 3D
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 23
Re: Makro do sondy 3D
Spokojnie Panowie, ja czerpie wiedze od jednego i drugiego, możliwe że mam coś źle skonfigurowane, sterowanie nie działa dp końca jak powinno, jestem umówiony z człowiekiem, który będzie mi to poprawiał. Pod Probe mam wpięty czujnik wysokości narzędzia a sondę 3D wpiąłem w Input1 - intuicyjnie, może tu jest problem, piny niby ok, ale tylko w takim sensie, że jak naciskam jest reakcja zielonych diod w zakładce diagnostyka, muszę sie na razie wstrzymać z makerm aż zerknie na to człowiek. qqaz, temat cały czas aktualny jak będę pewny sterowania to się w temacie odezwę
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 17
Tak, zniechęcam, bo to prosta droga do katastrofy.
Ale co ma Linux do sondy 3d?
No chyba tylko tyle, że się makro pisze w innym języku, ale przecież MUSI ono działać identycznie.
Jeśli sonda nie zatrzymuje posuwu na kontakcie, to pisanie jakiegokolwiek kodu jest modlitwą o wypadek i niczym poza tym.
-
- Posty w temacie: 25
podepnij oba czujniki razem pod probe, o ile są typu OC czyli zwierają gdy są pobudzone.
Powiedziałem że pomogę/napiszę ale:
czy masz krańcówki home na osiach - pozwalają utrzymać porządek w układzie współrzędnych.
czy czujnik wysokości narzędzia masz na stałe/możesz mieć i wtedy są stałe współrzędne maszynowe na które trafi makro.
To jest potrzebne aby spiąć sondowanie wysokości materiału z frezem który włożysz zamiast sondy.
Podczas referencji osi - najazd na krańcówki home - następuje wyzerowanie wsp maszynowych. Czyli zawsze wiesz , niezależnie od chwilowego offsetu programowego , gdzie pojechać z frezem do sprawdzenia.
Wtedy takie makro sonda/frez będzie działać.
Powiedziałem że pomogę/napiszę ale:
czy masz krańcówki home na osiach - pozwalają utrzymać porządek w układzie współrzędnych.
czy czujnik wysokości narzędzia masz na stałe/możesz mieć i wtedy są stałe współrzędne maszynowe na które trafi makro.
To jest potrzebne aby spiąć sondowanie wysokości materiału z frezem który włożysz zamiast sondy.
Podczas referencji osi - najazd na krańcówki home - następuje wyzerowanie wsp maszynowych. Czyli zawsze wiesz , niezależnie od chwilowego offsetu programowego , gdzie pojechać z frezem do sprawdzenia.
Wtedy takie makro sonda/frez będzie działać.
-
Mam Hołmy ale jeden nie działa (X) tak jak powinie, jak pisałem wcześniej musi to zobaczyć człowiek, czujnika wysokości nie mam na stałe, mogę umiejscowić go w dowolnym miejscu, myślałem o przepięciu sondy 3d i czujnika wysokości /wtyczek/ w sterowaniu, ale nie da rady, jedno ma 2 piny drugie 3 piny
PS jak usunąć błędnie przypisane makro do przycisku?
PS jak usunąć błędnie przypisane makro do przycisku?
-
- Posty w temacie: 17
Dokładnie tak, masz to spieprzone i NIE RÓB NIC dopóki tego nie poprawisz.j22 pisze: ↑28 maja 2024, 20:03Pod Probe mam wpięty czujnik wysokości narzędzia a sondę 3D wpiąłem w Input1 - intuicyjnie, może tu jest problem, piny niby ok, ale tylko w takim sensie, że jak naciskam jest reakcja zielonych diod w zakładce diagnostyka, muszę sie na razie wstrzymać z makerm aż zerknie na to człowiek. qqaz, temat cały czas aktualny jak będę pewny sterowania to się w temacie odezwę
Nie pomogę Ci, bo nie znam i nie używam Mach3, więc nie wiem jak w nim ten problem rozwiązać.
Ale ogólnie to rozwiązania są dwa:
1. Podpiąć oba czujniki pod jedno wejście. Tu jest problem, bo zwykle elektrycznie jest to niemożliwe. Kiedy masz czujniki mechaniczne takiego samego typu (oba NC albo oba NO), to problemu nie ma. Ale w czujnikach elektronicznych masz jeszcze wspólną masę wyjścia i zasilania. Tylko dwa czujniki NO da się połączyć równolegle, innych możliwości nie ma.
2. Wykonać prostą funkcję logiczną, na przekaźniku, transoptorach, czy układzie logicznym, albo użyć funkcji logicznych w programie sterującym (w LinuxCNC jest taka możliwość, w Mach3 nie wiem).
Tak czy inaczej, zadziałanie dowolnego czujnika ma zmieniać ten sam sygnał.
Inaczej się nie da, bo do obu czujników używasz tego samego G38, który będzie oczekiwał zmiany tego samego sygnału.
Dodane 4 minuty 8 sekundy:
Tutaj masz mój wątek na ten temat laczenie-wejsc-roznych-typow-t119417.html
-
wiesz co, jak w tych tematach jestem zielony, ale automatyk maił to tak zrobić i mnie zapewnił, że będą działać oba bez konieczności przepinania, podobno makro teoretycznie też można tak napisać, że możemy wykorzystać zwykłe wejście (dowolne, nie tylko probe), np Input#1
Ten link to za wysokie progi dla mnie
Ten link to za wysokie progi dla mnie
-
- Posty w temacie: 25
wszystkie piny na LPT są dla Macha jednakowe i każdy pin widzi tak samo.
Róznica jest dopiero w przypisaniu tego pinu do funkcji którą ma spełniać.
Normalnie odświeżanie INPUT'ów odbywa się co 0,1s a dla niektórych funkcji szybciej.
Czyli jeżeli jest na pinie INPUT to bedzie wolno, jeżeli przyporządkujesz np. indeks to ten sam pin jest programowo przeglądany częściej. I nie ma możliwości tego zmienić.
Dlatego nie zbudujesz dobrego sondowania na pinie typu INPUT bo nie uruchomisz w Machu odpowiednio szybkich reakcji typu zatrzymanie ruchu.
Można napisać makro które będzie miało algorytm zgodny z procedurą sondowania i w oparciu o wejście na INPUT.
Ale będzie relatywnie wolne czyli niedokładne. Aby zwiększyć dokładność treba będzie wtedy znacznie zmniejszyć prędkość sondowania. Działać oczywiście będzie.
Aby temu zapobiec- wolnemu działaniu/małej prędkości można sondować podwójnie.
Pierwszy najazd szybszy i zgrubny, wycofanie i najazd wolno dla dokładności.
Tylko że wtedy sonda musi mięć znaczny dopuszczalny wychył aby się nie złamała w szybkim ruchu zanim Mach zobaczy że już trafił w ściankę.
Masz wejście PROBE to tego się trzymaj. Przecież zakres dokładności oczekiwanej dla wyznaczenia długości narzędzia jest rzędu 0,01mm. Policz co otrzymasz przy czasie próbkowania 0,1s.
Dodane 11 minuty 14 sekundy:
otwórz przycisk, skasuj treść i zapisz pusty.
Dodane 1 minuta 12 sekundy:
Róznica jest dopiero w przypisaniu tego pinu do funkcji którą ma spełniać.
Normalnie odświeżanie INPUT'ów odbywa się co 0,1s a dla niektórych funkcji szybciej.
Czyli jeżeli jest na pinie INPUT to bedzie wolno, jeżeli przyporządkujesz np. indeks to ten sam pin jest programowo przeglądany częściej. I nie ma możliwości tego zmienić.
Dlatego nie zbudujesz dobrego sondowania na pinie typu INPUT bo nie uruchomisz w Machu odpowiednio szybkich reakcji typu zatrzymanie ruchu.
Można napisać makro które będzie miało algorytm zgodny z procedurą sondowania i w oparciu o wejście na INPUT.
Ale będzie relatywnie wolne czyli niedokładne. Aby zwiększyć dokładność treba będzie wtedy znacznie zmniejszyć prędkość sondowania. Działać oczywiście będzie.
Aby temu zapobiec- wolnemu działaniu/małej prędkości można sondować podwójnie.
Pierwszy najazd szybszy i zgrubny, wycofanie i najazd wolno dla dokładności.
Tylko że wtedy sonda musi mięć znaczny dopuszczalny wychył aby się nie złamała w szybkim ruchu zanim Mach zobaczy że już trafił w ściankę.
Masz wejście PROBE to tego się trzymaj. Przecież zakres dokładności oczekiwanej dla wyznaczenia długości narzędzia jest rzędu 0,01mm. Policz co otrzymasz przy czasie próbkowania 0,1s.
Dodane 11 minuty 14 sekundy:
otwórz przycisk, skasuj treść i zapisz pusty.
Dodane 1 minuta 12 sekundy:
qqaz pisze:Z tym klawiszem to tak:
uruchamiasz Macha a w górnym menu/operator/edit button script zaczną ci pulsować klawisze aktualnego
ekranu które można edytować. Znajdż taki który jest pusty - typuje ze to będzie autotoolzero.
Naciskasz i rozwija się okienko w które możesz wkleić treść makra. Zapisz i gotowe, klawisz działa.