Głowica do sterowania Kamery CNC

Linie produkcyjne, automaty, roboty nie tylko CNC. Przeróbki, modernizacje oraz konstrukcje własne.

Autor tematu
adamniegadam
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5

Post napisał: adamniegadam » 04 lis 2008, 16:16

Mechanikę mam bo na zdjęciach jest moja konstrukcja z wierceniem i toczeniem nie mam problemu. Problem w tym że użyte silniki są na tyle kiepskie że maksymalna prędkość głowicy to 3 obr./min. a ja bym chciał zęby było 12obr./min. Jak założyłem silniki z mniejszym przełożeniem to silniki skakały na małych obrotach. więc zastanawiam się co zmienić i dodatkowo może zrobić system który mógłby robić ruchy zaprogramowane z kompa i powtarzać je wielokrotnie.

Tagi:

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: pukury » 04 lis 2008, 17:10

witam.
no więc jak to - to myślę sobie że o wiele lepsze by były serwa .
uważam tak dlatego że dają możliwość o wilele płynniejszej pracy , mają większego " kopa " - łatwiej ruszyć no i kręcą się do większych obrotów - generalnie są bardzej precyzyjne .
wadą jest z pewnością większa cena .
na allegro widziałem i silniki i sterowniki .
ale joya i tak byś musiał zrobić.
co do sterowania z kompa to nic nie wiem ( nie znalazłem programu - a szukałem ) .
z tego co wyrozumiałem się to program lepiej żeby pracował pod dosem - czas rzeczywisty .
kogo pytałem to najpierw mówił że to nie problem a następnie wymiękał .
może ktoś od serw ( kto stosował ) ja na razie " badam sprawę " i nie sprawdziłem - więc wolę nie pisać .
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares

Awatar użytkownika

kwarc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: kwarc » 04 lis 2008, 20:34

zastanawialem sie chwile na tym problemem i ... jak pisalem krokowy 2Nm daje sile na osi wirnika okolo 20kg/cm .czyli jesli by zalozyc podobna zebatke o srednicy 2 cm to napedzimy uklad porzez istniejacea przekladnie z sila okolo 60kg . moge sie troche mylic nieznam srednic zastosowanych kul zebatych.
wiec sily nam niezabraknie . co do szybkosci mozna uznac ze silnik niestraci momentu napedowego przy 100 - 150 obrotach na min wiec i szybkosc mamy zadawalajaca . jako program sterujacy mozna z powodzeniem wykozystac macha lub turbo cnc . bedziesz mugl bardzo prosto zaprogramowac dowolne ruchy kamery do sterowania niestety zwykly pecet bylby potrzebny jesli chodzi o korbki lub yojstik niema problemu dorobic chyba praktyczniejszy bylby yojstik ze zwyklymi przejacznikami i prosty generatorek kroku. sterowniki silnikow oczywiscie z mikrokrokiem aby kamerka niedrzala
Ostatnio zmieniony 04 lis 2008, 21:03 przez kwarc, łącznie zmieniany 1 raz.

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: pukury » 04 lis 2008, 20:57

witam.
chyba masz rację .
może się trochę zagalopowałem z serwami .
wszystko zależy od wymaganej jakości filmu/ujęć .
zrobiłem coś podobnego - kamera po szynie prostej i z krokówkami były drgania .
niby wszystko byłó ok - ale na filmie było widać drgania .
co do joystika - to myślałem o czymś bardziej bardziej " wyrafinowanym " chodziło mi o to że im więcej wychylasz - tym szybciej się kamera obraca .
ale pewnie i zwykły by wystarczył .
ale to już do decyzji Kol.
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares

dobson
Posty w temacie: 1

Post napisał: dobson » 04 lis 2008, 23:23

Witam.
Mam doświadczenie w sterowaniu silników krokowych za pomocą sterowników PLC z możliwością wpisywania i zapamiętywania pozycji oraz wykonywania jazdy ręcznej, wszystko z odpowiednią rampą. Wydaje mi się jednak, że zastosowanie programu na PC np MACH będzie dobrym rozwiązaniem. Innym problemem będą drgania ale myślę, że zastosowanie przekładni (np. pasek zębaty) i sterowanie silnika z mikrokrokiem spowoduje eliminację tego problemu. :shock:

Awatar użytkownika

Inf-el
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: Inf-el » 04 lis 2008, 23:27

Właśnie robię coś takiego, ale serwa będą małe (modelarskie) a kamera również mała.
Całość steruję z Atmega8.
Jest możliwość podłączenia do PC przez port szeregowy albo podłączenia joysticka analogowego (takiego od PC) do przetwornika ADC Atmegi.
Załączniki
kam.jpg
kam.jpg (19.8 KiB) Przejrzano 1168 razy

Autor tematu
adamniegadam
Posty w temacie: 5

Drgania

Post napisał: adamniegadam » 06 lis 2008, 16:35

Z tego co mówicie i ekonomicznego punktu widzenia krokowe były by lepsze ale o drganiach nie może być mowy to była by cecha dyskfalifikująca. W jakim stopniu eliminacja drgań zależy od silników a w jakim od sterowania. Czy stosując lepsze/droższe silniki nie ma tego problemu czy plote głupoty?

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: pukury » 06 lis 2008, 16:59

witam.
czy jest gwarancja ? - raczej mniejsza możliwość .
załóż temat o serwah - krokowcach z zapytaniem co pracuje płynniej i daje mniejsze drgania .
nawiasem mówiąc coś podobnego było na forum .
ja zrezygnowałem z krokówek i powoli drążę temat serw - w tym zastosowaniu .
dobry sterownik krokówe z odpowiednim mikrokrokiem kosztuje chyba niewiele niż sterownik do serw .
mówię tu o czymś podobnym do " wieloryba " .
na forum któryś kol. miał dość tanio serwa dc a i na allegro występują .
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „INNE MASZYNY i URZĄDZENIA”