Głowica do sterowania Kamery CNC
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 5
Mechanikę mam bo na zdjęciach jest moja konstrukcja z wierceniem i toczeniem nie mam problemu. Problem w tym że użyte silniki są na tyle kiepskie że maksymalna prędkość głowicy to 3 obr./min. a ja bym chciał zęby było 12obr./min. Jak założyłem silniki z mniejszym przełożeniem to silniki skakały na małych obrotach. więc zastanawiam się co zmienić i dodatkowo może zrobić system który mógłby robić ruchy zaprogramowane z kompa i powtarzać je wielokrotnie.
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
witam.
no więc jak to - to myślę sobie że o wiele lepsze by były serwa .
uważam tak dlatego że dają możliwość o wilele płynniejszej pracy , mają większego " kopa " - łatwiej ruszyć no i kręcą się do większych obrotów - generalnie są bardzej precyzyjne .
wadą jest z pewnością większa cena .
na allegro widziałem i silniki i sterowniki .
ale joya i tak byś musiał zrobić.
co do sterowania z kompa to nic nie wiem ( nie znalazłem programu - a szukałem ) .
z tego co wyrozumiałem się to program lepiej żeby pracował pod dosem - czas rzeczywisty .
kogo pytałem to najpierw mówił że to nie problem a następnie wymiękał .
może ktoś od serw ( kto stosował ) ja na razie " badam sprawę " i nie sprawdziłem - więc wolę nie pisać .
pozdrawiam .
no więc jak to - to myślę sobie że o wiele lepsze by były serwa .
uważam tak dlatego że dają możliwość o wilele płynniejszej pracy , mają większego " kopa " - łatwiej ruszyć no i kręcą się do większych obrotów - generalnie są bardzej precyzyjne .
wadą jest z pewnością większa cena .
na allegro widziałem i silniki i sterowniki .
ale joya i tak byś musiał zrobić.
co do sterowania z kompa to nic nie wiem ( nie znalazłem programu - a szukałem ) .
z tego co wyrozumiałem się to program lepiej żeby pracował pod dosem - czas rzeczywisty .
kogo pytałem to najpierw mówił że to nie problem a następnie wymiękał .
może ktoś od serw ( kto stosował ) ja na razie " badam sprawę " i nie sprawdziłem - więc wolę nie pisać .
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
zastanawialem sie chwile na tym problemem i ... jak pisalem krokowy 2Nm daje sile na osi wirnika okolo 20kg/cm .czyli jesli by zalozyc podobna zebatke o srednicy 2 cm to napedzimy uklad porzez istniejacea przekladnie z sila okolo 60kg . moge sie troche mylic nieznam srednic zastosowanych kul zebatych.
wiec sily nam niezabraknie . co do szybkosci mozna uznac ze silnik niestraci momentu napedowego przy 100 - 150 obrotach na min wiec i szybkosc mamy zadawalajaca . jako program sterujacy mozna z powodzeniem wykozystac macha lub turbo cnc . bedziesz mugl bardzo prosto zaprogramowac dowolne ruchy kamery do sterowania niestety zwykly pecet bylby potrzebny jesli chodzi o korbki lub yojstik niema problemu dorobic chyba praktyczniejszy bylby yojstik ze zwyklymi przejacznikami i prosty generatorek kroku. sterowniki silnikow oczywiscie z mikrokrokiem aby kamerka niedrzala
wiec sily nam niezabraknie . co do szybkosci mozna uznac ze silnik niestraci momentu napedowego przy 100 - 150 obrotach na min wiec i szybkosc mamy zadawalajaca . jako program sterujacy mozna z powodzeniem wykozystac macha lub turbo cnc . bedziesz mugl bardzo prosto zaprogramowac dowolne ruchy kamery do sterowania niestety zwykly pecet bylby potrzebny jesli chodzi o korbki lub yojstik niema problemu dorobic chyba praktyczniejszy bylby yojstik ze zwyklymi przejacznikami i prosty generatorek kroku. sterowniki silnikow oczywiscie z mikrokrokiem aby kamerka niedrzala
Ostatnio zmieniony 04 lis 2008, 21:03 przez kwarc, łącznie zmieniany 1 raz.
-
witam.
chyba masz rację .
może się trochę zagalopowałem z serwami .
wszystko zależy od wymaganej jakości filmu/ujęć .
zrobiłem coś podobnego - kamera po szynie prostej i z krokówkami były drgania .
niby wszystko byłó ok - ale na filmie było widać drgania .
co do joystika - to myślałem o czymś bardziej bardziej " wyrafinowanym " chodziło mi o to że im więcej wychylasz - tym szybciej się kamera obraca .
ale pewnie i zwykły by wystarczył .
ale to już do decyzji Kol.
pozdrawiam .
chyba masz rację .
może się trochę zagalopowałem z serwami .
wszystko zależy od wymaganej jakości filmu/ujęć .
zrobiłem coś podobnego - kamera po szynie prostej i z krokówkami były drgania .
niby wszystko byłó ok - ale na filmie było widać drgania .
co do joystika - to myślałem o czymś bardziej bardziej " wyrafinowanym " chodziło mi o to że im więcej wychylasz - tym szybciej się kamera obraca .
ale pewnie i zwykły by wystarczył .
ale to już do decyzji Kol.
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Witam.
Mam doświadczenie w sterowaniu silników krokowych za pomocą sterowników PLC z możliwością wpisywania i zapamiętywania pozycji oraz wykonywania jazdy ręcznej, wszystko z odpowiednią rampą. Wydaje mi się jednak, że zastosowanie programu na PC np MACH będzie dobrym rozwiązaniem. Innym problemem będą drgania ale myślę, że zastosowanie przekładni (np. pasek zębaty) i sterowanie silnika z mikrokrokiem spowoduje eliminację tego problemu.
Mam doświadczenie w sterowaniu silników krokowych za pomocą sterowników PLC z możliwością wpisywania i zapamiętywania pozycji oraz wykonywania jazdy ręcznej, wszystko z odpowiednią rampą. Wydaje mi się jednak, że zastosowanie programu na PC np MACH będzie dobrym rozwiązaniem. Innym problemem będą drgania ale myślę, że zastosowanie przekładni (np. pasek zębaty) i sterowanie silnika z mikrokrokiem spowoduje eliminację tego problemu.

-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 5
Drgania
Z tego co mówicie i ekonomicznego punktu widzenia krokowe były by lepsze ale o drganiach nie może być mowy to była by cecha dyskfalifikująca. W jakim stopniu eliminacja drgań zależy od silników a w jakim od sterowania. Czy stosując lepsze/droższe silniki nie ma tego problemu czy plote głupoty?
-
witam.
czy jest gwarancja ? - raczej mniejsza możliwość .
załóż temat o serwah - krokowcach z zapytaniem co pracuje płynniej i daje mniejsze drgania .
nawiasem mówiąc coś podobnego było na forum .
ja zrezygnowałem z krokówek i powoli drążę temat serw - w tym zastosowaniu .
dobry sterownik krokówe z odpowiednim mikrokrokiem kosztuje chyba niewiele niż sterownik do serw .
mówię tu o czymś podobnym do " wieloryba " .
na forum któryś kol. miał dość tanio serwa dc a i na allegro występują .
pozdrawiam .
czy jest gwarancja ? - raczej mniejsza możliwość .
załóż temat o serwah - krokowcach z zapytaniem co pracuje płynniej i daje mniejsze drgania .
nawiasem mówiąc coś podobnego było na forum .
ja zrezygnowałem z krokówek i powoli drążę temat serw - w tym zastosowaniu .
dobry sterownik krokówe z odpowiednim mikrokrokiem kosztuje chyba niewiele niż sterownik do serw .
mówię tu o czymś podobnym do " wieloryba " .
na forum któryś kol. miał dość tanio serwa dc a i na allegro występują .
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares