Frezarka 1200x500x300 - do drewna i metali miękkich
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 50
Witam kolegów!!
Zmontowałem oś Z.
Troche mnie to zaskoczyło bo wyszło masywniejsze niz sie wydawało na rysunkach.
Jedno co wiem - będzie sztywne.
Jedyne co mnie martwi to mały rozstaw prowadnic na belce, mniejszy niz rozstaw wałków w pionie, niby fi25 ale przydałoby sie 10cm więcej.
Nie będe tym obrabiał stali więc będzie dobrze. W aluminium tez sobie poradzi bo koledzy duzo delikatniejszymi maszynami
A jak będzie cos nie tak to konstrukcja pozwala na dodanie trzeciej prowadnicy fi16 lub szynowej na górze profilu ale na razie zostaje jak jest, wyjdzie w pomiarach przy obróbce.
Jestem wesoły bo wszystkie elementy po złozeniu pasują IDEALNIE. Nic nie trzeba poprawiac. Wszystko jest zbazowane, osiowość otworów miodzio.
[ Dodano: 2008-10-31, 22:44 ]
Reszta fotek:
[ Dodano: 2008-10-31, 22:55 ]
Przymiarka śruby napędowej.
Niestety chwilowo będą trapezówki. Jak sie nie spiszą to załoze toczne, ale to później, to zawsze mozna wymienić.
Teraz skupiam sie na ramie. Pospawac słupki, obrobić podstawe pod prowadnice i słupki na strugarce 6metrowej, załozyc bramę i obrobić płaszczyzne osi Y pod prowadnice by uzyskac prostopadłośc płaszczyzn.
Cięzko będzie ale damy rade
Zmontowałem oś Z.
Troche mnie to zaskoczyło bo wyszło masywniejsze niz sie wydawało na rysunkach.
Jedno co wiem - będzie sztywne.
Jedyne co mnie martwi to mały rozstaw prowadnic na belce, mniejszy niz rozstaw wałków w pionie, niby fi25 ale przydałoby sie 10cm więcej.
Nie będe tym obrabiał stali więc będzie dobrze. W aluminium tez sobie poradzi bo koledzy duzo delikatniejszymi maszynami
A jak będzie cos nie tak to konstrukcja pozwala na dodanie trzeciej prowadnicy fi16 lub szynowej na górze profilu ale na razie zostaje jak jest, wyjdzie w pomiarach przy obróbce.
Jestem wesoły bo wszystkie elementy po złozeniu pasują IDEALNIE. Nic nie trzeba poprawiac. Wszystko jest zbazowane, osiowość otworów miodzio.
[ Dodano: 2008-10-31, 22:44 ]
Reszta fotek:
[ Dodano: 2008-10-31, 22:55 ]
Przymiarka śruby napędowej.
Niestety chwilowo będą trapezówki. Jak sie nie spiszą to załoze toczne, ale to później, to zawsze mozna wymienić.
Teraz skupiam sie na ramie. Pospawac słupki, obrobić podstawe pod prowadnice i słupki na strugarce 6metrowej, załozyc bramę i obrobić płaszczyzne osi Y pod prowadnice by uzyskac prostopadłośc płaszczyzn.
Cięzko będzie ale damy rade

- Załączniki
-
- z10.jpg (94.03 KiB) Przejrzano 970 razy
-
- z2.jpg (86.62 KiB) Przejrzano 943 razy
-
- z2.jpg (86.62 KiB) Przejrzano 941 razy
-
- z3].jpg (100.21 KiB) Przejrzano 950 razy
-
- z4.jpg (85.56 KiB) Przejrzano 946 razy
-
- z5.jpg (68.52 KiB) Przejrzano 950 razy
-
- z6.jpg (115.22 KiB) Przejrzano 962 razy
-
- z7.jpg (76.95 KiB) Przejrzano 959 razy
-
- z8.jpg (77.86 KiB) Przejrzano 951 razy
-
- z9.jpg (85.27 KiB) Przejrzano 959 razy
-
- z1.jpg (85.92 KiB) Przejrzano 948 razy
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 10
- Kontakt:
Ja mawiam byle do przodu , choć obudowy łożysk otwartych w osi X będą dawać o sobie znać ( parę opinii było na ich temat na forum ) . Pozostaje czekać na kolejne foty z przebiegu prac ..situ pisze:Cięzko będzie ale damy rade

Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

-
Jak obudowy będą lipne to sobie zrobie jakies solidniejsze z klocków aluminiowych.
Chcoiaż moim zdaniem maszyna nie będzie pracować takimi siłami zeby coś sie powyginało.
Jak na razie wszystko wyglada solidnie i mimo małego rozstawu prowadnic na belce bramy elementy są mocne.
W tygodniu wrzucam zdjęcia konstrukcji stalowej
Chcoiaż moim zdaniem maszyna nie będzie pracować takimi siłami zeby coś sie powyginało.
Jak na razie wszystko wyglada solidnie i mimo małego rozstawu prowadnic na belce bramy elementy są mocne.
W tygodniu wrzucam zdjęcia konstrukcji stalowej

-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 10
- Kontakt:
Racja ,wyjdzie w praniusitu pisze:Jak obudowy będą lipne to sobie zrobie jakies solidniejsze z klocków aluminiowych.

Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

-
No i wziałem sie za słupki. Obrobione czoła i wyszlifowane powierzchnie. Będzie punkt zaczepienia
Elementy z blachy na podstawe słupka i zastrzały. Blacha 15 i 10mm.
Odebrane z plazmy. Jakosc cięcia paskudna, ale pod spaw nie potrzeba lepszej.
Aha - bloki łozyskujące. Z blachy alu PA6, grubosc 15mm. Wytoczone na tokarce, teraz czeka je owiercenie i dospawanie mocowan silnika. Łozyska pasują idealnie, pasowanie z leciusienkimw ciskiem

Elementy z blachy na podstawe słupka i zastrzały. Blacha 15 i 10mm.
Odebrane z plazmy. Jakosc cięcia paskudna, ale pod spaw nie potrzeba lepszej.
Aha - bloki łozyskujące. Z blachy alu PA6, grubosc 15mm. Wytoczone na tokarce, teraz czeka je owiercenie i dospawanie mocowan silnika. Łozyska pasują idealnie, pasowanie z leciusienkimw ciskiem

- Załączniki
-
- 5.jpg (48.29 KiB) Przejrzano 939 razy
-
- 2.jpg (43.9 KiB) Przejrzano 938 razy
-
- 6.jpg (49.61 KiB) Przejrzano 940 razy
-
- 3.jpg (58.58 KiB) Przejrzano 933 razy
-
- 4.jpg (39.95 KiB) Przejrzano 934 razy
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 7
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
To zależy co się odrabia i jakimi prędkościami...mufi pisze:Wałek 25mm wystarczy i nie będzie się uginał?
Na Z działają największe siły i z Zetki są przenoszone dalej na Y i na X . Więc wniosek czy powinny być podparte prowadnice na Z nasuwa się sam. Mimo, iż jest to zazwyczaj najkrótsza oś maszyny sił fizyki nie przeskoczysz

W dzień obchodź się z żoną jak z przyjacielem, w nocy jak z przyjaciółką.
-
Z tym podparciem na Z macie racje, przydałaby się.
Ale przeznaczenie tej maszyny to nie te siły aby to pogięły.
Najwięcej będzie dostawac po pi***ie os Y, mały rozstaw prowadnic na bramie, i dosyc cięzka Zetka. Dlatego dałem fi25 podparte na całości. Jak sie skręci i przyprawi kilka kołków będzie nie do rozwalenia.
Na stół daje fi16 podparte, wystarczy spokojnie.
Zobaczcie sobie jaki jest rozstaw łozysk w osi Z. 340mm. Zakres ruchu to 200mm.
Moim zdaniem cięzko będzie cos takiego pogiąc, chyba ze w stali.
Zobaczy sie doświadczalnie, jak sie będzie giąc to dołoże podpory, nie widze w tym problemu
Martwi mnie masa maszyny - dokładając kolejne elementy ze stali zaczynam pod 400kg podchodzić. Jak jeszcze zrobie podstawe z wanienką na chłodziwo - 600-700 niewyjęte....
[ Dodano: 2008-11-06, 09:05 ]
Ale przeznaczenie tej maszyny to nie te siły aby to pogięły.
Najwięcej będzie dostawac po pi***ie os Y, mały rozstaw prowadnic na bramie, i dosyc cięzka Zetka. Dlatego dałem fi25 podparte na całości. Jak sie skręci i przyprawi kilka kołków będzie nie do rozwalenia.
Na stół daje fi16 podparte, wystarczy spokojnie.
Zobaczcie sobie jaki jest rozstaw łozysk w osi Z. 340mm. Zakres ruchu to 200mm.
Moim zdaniem cięzko będzie cos takiego pogiąc, chyba ze w stali.
Zobaczy sie doświadczalnie, jak sie będzie giąc to dołoże podpory, nie widze w tym problemu

Martwi mnie masa maszyny - dokładając kolejne elementy ze stali zaczynam pod 400kg podchodzić. Jak jeszcze zrobie podstawe z wanienką na chłodziwo - 600-700 niewyjęte....

[ Dodano: 2008-11-06, 09:05 ]
Raczej jak lekka bryza wiejąca wieczorem znad spokojnego morzadeflection pisze:Widze, mkniesz do przodu jak burza:)