Mój zasilacz laboratoryjny DIY
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 95
Re: Mój zasilacz laboratoryjny DIY
Działać działa, choć chwilowo coś nie mam weny na frezowanie, ale trzeba będzie ją wreszcie odpalić bo tylko czekać jak kondensatory w falowniku się zastoją. A w czym dokładnie problem?
Kto pyta, nie błądzi.
-
Drobny mod - dodane zostało gniazdo uziemienia i zmienione wtyczki:
Wyprzedzając pytanie "po co uziemienie" - ot tak dla wygody, pomiarów, jako podręczne, referencyjne źródło potencjału ziemi
. Prawdopodobnie dodam jeszcze wtyki zaciskowe (takie jak do głośników). Zakręcane banany średnio zdawały egzamin, ni to dobrze nie trzymało banana, ni to wygodnie się nie zaciskało w tym kabelków bez końcówek. Muszę tylko wykombinować, co zrobić aby szybciej odcinało prąd na takich gniazdach (nie przystosowane do 20a)

Wyprzedzając pytanie "po co uziemienie" - ot tak dla wygody, pomiarów, jako podręczne, referencyjne źródło potencjału ziemi
Kto pyta, nie błądzi.
-
Mam pytanko - co się stanie, jeśli w przetwornicy step down impulsowej zamontuję większy dławik niż w dokumentacji? Np. zamiast 300uh założę 50mh? Pytam bo kupiłem takie płytki z avt z przetwornica impulsową i jedna chce zrobić zgodnie ze schematem a druga trochę zmodyfikować. No i co jeśli dam materiał z większej przenikalności magnetycznej (zamiast żółtego rdzenia dam szary), a co jeśli o mniejszej (brązowy np?). Ogółem w datasheecie jest tylko dolny limit indukcyjności podany dla scalaka.
Kto pyta, nie błądzi.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 25
50mH to 166 razy więcej niż 300uH - albo nowy dławik jest o wiele większy niż stary albo któryś z jego parametrów jest dużo gorszy.
Np. Może być nawinięty dużo cieńszym drutem - więc ma wyższą rezystancję. Może rdzeń ma większą przenikalność ale kosztem niższego prądu max.
Nawet zakładając że nowa cewka jest idealna - przy tych samych napięciach prąd w cewce 50mH będzie narastał 166 razy wolniej niż w cewce 300uH. Co oznacza dużo wolniejsza reakcję przetwornicy na zmiany obciążenia. Cewka 50mH przy danym prądzie przechwuje też 166 razy więcej energii niż cewka 300uH - ozncza dużo większe skoki napiecia przy nagłych zmianach obciążenia.
Krótko mówiąc - bedzie źle
Np. Może być nawinięty dużo cieńszym drutem - więc ma wyższą rezystancję. Może rdzeń ma większą przenikalność ale kosztem niższego prądu max.
Nawet zakładając że nowa cewka jest idealna - przy tych samych napięciach prąd w cewce 50mH będzie narastał 166 razy wolniej niż w cewce 300uH. Co oznacza dużo wolniejsza reakcję przetwornicy na zmiany obciążenia. Cewka 50mH przy danym prądzie przechwuje też 166 razy więcej energii niż cewka 300uH - ozncza dużo większe skoki napiecia przy nagłych zmianach obciążenia.
Krótko mówiąc - bedzie źle
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 11
Hej.
Daj spokój - przecież nie dla żartu tak ktoś zaprojektował.
W takich przetwornicach to nie takie proste tam elementy muszą współpracować ze sobą.
pzd.
Daj spokój - przecież nie dla żartu tak ktoś zaprojektował.
W takich przetwornicach to nie takie proste tam elementy muszą współpracować ze sobą.
pzd.
Mane Tekel Fares
-
Spoko, pytam z czystej ciekawości. Ciekawi mnie to zagadnienie o tyle że mało znalazłem przystępnie objaśnionych konkretnych informacji na temat cewek. Jak choćby oznaczenia kolorystyczne rdzeni, czym różni się rdzeń walcowy od toroidalnego, co spowoduje zbyt duża indukcujność a co zbyt mała itp. Albo jak dobrać odpowiednią cewkę do częstotliwości np. w układach rezonansowych itd...
Wiem też, że cewka wygładza podobnie jak kondensator, z tym że wpinamy ja szeregowo nie równolegle, czym się różni wygładzenie sygnału z cewki od tego z kondensatora?
Albo.... Ostatnio podłączyłem do autotransformatora cewkę 300mH, napięcie dałem ok 50v. Trafo zaczęło głośno buczeć, nie buczało tak przy zadnym innym obciążeniu, jak wtedy gdy wpialem cewkę - dlaczego?
No i ostatnie pytanie - dlaczego jeden miernik pokazuje mi totalnie inna indukcujność tej samej cewki niż drugi? Tzn jeden 15mH a drugi 300mh.
Poniżej moje 2 cewki. Drut 1mm. Mniejsza ma 50mH, na obu miernikach, większa albo 15mh albo 300mH, zależnie od miernika... Mam też rdzenie w kolorze brązowym, żółtym i zielonym. Ich jeszcze nie nawijałem.

Wiem też, że cewka wygładza podobnie jak kondensator, z tym że wpinamy ja szeregowo nie równolegle, czym się różni wygładzenie sygnału z cewki od tego z kondensatora?
Albo.... Ostatnio podłączyłem do autotransformatora cewkę 300mH, napięcie dałem ok 50v. Trafo zaczęło głośno buczeć, nie buczało tak przy zadnym innym obciążeniu, jak wtedy gdy wpialem cewkę - dlaczego?
No i ostatnie pytanie - dlaczego jeden miernik pokazuje mi totalnie inna indukcujność tej samej cewki niż drugi? Tzn jeden 15mH a drugi 300mh.
Poniżej moje 2 cewki. Drut 1mm. Mniejsza ma 50mH, na obu miernikach, większa albo 15mh albo 300mH, zależnie od miernika... Mam też rdzenie w kolorze brązowym, żółtym i zielonym. Ich jeszcze nie nawijałem.

Kto pyta, nie błądzi.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 13
Ciekawość powinna cię poprowadzić w stronę czytania książek i podręczników. Widać że brakuje ci podstaw. To co wiesz z filmików to za mało.
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
-
No mam książki forbota ale tam praktycznie tylko obwody prądu stałego są omówione w pierwszej części. Druga dopiero zaczalem i póki co jestem przy komparatorach.
Kto pyta, nie błądzi.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 13
A takie też czytasz: http://delibra.bg.polsl.pl/Content/2384 ... amator.pdf ?
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ