Nowy klon Nutoola za 1/2 ceny

Promocja

Dyskusje na temat popularnych małych tokarek hobbystycznych.

front247
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 12

Re: Nowy klon Nutoola za 1/2 ceny

Post napisał: front247 » 23 sie 2023, 08:32

Do mnie wspomniana w temacie tokarka dotarła przedwczoraj, dobrze że miałem wyciąg łańcuchowy bo bym nie wtargał z palety na stół...:) . Po rozpakowaniu i włączeniu szok...nie wiem skąd ogólne narzekania...tokarka jest moim zdaniem świetnie wykonana. Najpierw sprawdziłem centrowanie konika (wg. jutuba) - odchył zero ,potem luzy na tych prowadnicach - zero, na uchwycie nie wiem bo nie mam jeszcze czujnika ale ,,na oko,, jest okej. Potem otworzyłem skrzynke napędu..kolejny szok ...to jest 10 x razy lepiej zrobione niż na filmach pokazuja w chinskich tokarkach,ale ta tez jest chińska. Po włączeniu kolejny szok..bo ona chodzi bardzo cicho. W srodku jest jakiś olej w instrukcji podali ze można zmienić ale..że nie jest to od razu obowioązek. Od jakiegoś czasu jak sie zainteresowałem tematem to czytałem opinie że te tokarki są umazane syfem , coś niedokręcone itd.. narzekania..a tymczasem patrzę w instrukcje a sam producent pisze że przed uruchomieniem wyczyscić tokarke bo jest pokryte olejem na czas transportu ,sprawdzić wszystkie mocowania,śruby...więc to dziwne że ludzie narzekają na coś co jest normalne. Jedyne co wydaje mi sie odbiegające jakością od całosci to imak...jest chyba słabo wykonany ,ale może sie nie znam ale widziałem że ludzie wymieniaja sobie na takie solidne ,duże z szybkim mocowaniem. Więc zacząłem pierwsze toczenie od razu z grubej rury czyli taka piasta własnej roboty od mojego buggy ,rurka fi 30 i przyspawane koło fi 150...powiem tak na chinskim nożu na 10 zł ztoczyłęm 5 mm (oczywiscie nie na raz) i jak dla moich potrzeb to jest bajka(pierwsze toczenie w życiu) , potem mała rurka fi 20 i tak samo ładnie to wychodzi dla moich potrzeb bo zawsze musiałem z pierdami jechać gdzies kilometry do tokarza, jestem z niej mega zadowolony no i ta śmieszna cena 3179 z transportem. Moim zdaniem to w tej chwili najlepsza okazja na rynku z chinskich tokarek dla hobbystów ;)
[hsimg][/hsimg]
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

33jannowak
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: 33jannowak » 23 sie 2023, 10:09

Gratuluje zakupu i fajnie że trafiłeś na dobry egzemplarz, mam pytanie, czy na wyposażeniu są koła zmianowe, daj foto gitary

WP Kamil
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: WP Kamil » 23 sie 2023, 10:20

Ta piasta toczona bez podtrzymki, czy konika na takim wysięgu... Wyłącznie z dużego musu, ale raczej należało by unikać takich konfiguracji

front247

Post napisał: front247 » 23 sie 2023, 11:14

Tak toczona bez podtrzymki jej długosć to około 20 cm...wiem ze nie powinienem ale chciałem spróbowac ekstremalnych warunków na chwile :) . Kółka metalowe dołączone do kompletu ,wszystkie klucze i imbusy nawet przyzwoitej jakości jak na czajne :) ,są też dwa kły ...i tu mam pytanie..o ile jeden jest do konika ten mniejszy na mk2 to ten drugi jest gruby i nie wiem po co on jest. Dziś toczyłem crashpady do motocykla z abs-u...bajka :) . Zmieniłem też olej na orlen lan-46 ,ten co spuściłem wyglądał bardzo dobrze tzn. nei było w skrzynce żadnej mazi czy brudu jak to nieraz spotykałem na filmach. Wczoraj wieczorem rozkreciłem ten cały support co sie przesuwa (nie wiem czy to sie tak nazywa) i wymyłem nafta jak było w instrukcji i dałem olej maszynowy . Potem wrzuce fotki tej gitary..cokolwiek to oznacza ale domyślam sie że chodzi o ten tył za całą skrzynką..;) . I mam jeden w sumie problem ...ten cały support co jedzie po głównych szynach ma blokade i okej..ale ten górny poprzeczny co służy do planowania nie ma blokady i zauważyłem jak toczyłem ze on lekko sie może odkrecać ...i zminiac odległosc...jak to zmodyfikowac? Przewiercić otwór od góry i normalnie śrubą zablokować tak jak ten dolny? pozdrawiam

marviz
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 29

Post napisał: marviz » 23 sie 2023, 11:28

Dziś pomiary. Konik o ile jest na względnie dobrej wysokosci, tak odstaje trochę w bok będę to musiał wyregulować ale wczesniej trzeba sprawdzić i tak osiowość wrzeciennika. Natomiast bicie na zbieraku jest, 0,01mm na czole i 0,02 na rancie centrującym. To też będzie pewnie do zrobienia o ile wymiana łożysk nic nie zmieni. Będę się starać zrobić z niej dość dokładną maszynę, choćbym musiał szczęki szlifować dremelem ;)

P.s. u mnie uchwyt dość ciasno wchodzi uchwyt do zbieraka, musialem trochę gumowym młotkiem go nabić i wtedy skręcić od tyłu śrubami, też tak ciasno jest osadzony u Ciebie?
Resize_20230823_110619_9303.jpg
Resize_20230823_111951_1366.jpg
Resize_20230823_110618_8346.jpg
Resize_20230823_110617_7730.jpg

front247

Post napisał: front247 » 23 sie 2023, 12:19

Tak u mnie też uchwyt lekko dobiłem gumowym młotkiem on tam jest spasowany idealnie. Za pare dni bede miał czujnik zegarowy to tez u siebie sprawdzę , ale na tę chwilę u mnie jest taka dokładność na tulejkach czy planowaniu ze mi to z zapasem wystarcza :) ,nie potrzebuje az tak dokłądnych spasowań u mnie tokarka ma służyc do wytoczenia jakiejs tulejki do quada,motocykla,traktorka, może jakies nowe gałki do sprzetu audio ,raczej hiper precyzyjnie nie bede toczył ;).

marviz
Posty w temacie: 29

Post napisał: marviz » 23 sie 2023, 13:56

Ja właśnie chciałem robić swoje narzędzia i elementy z jak największą precyzją i wiem że w jakimś stopniu jestem w stanie to osiągnąć. Nie wiem czy widziałeś filmy kolegi Adama (Maszynotwór) z Youtube który praktycznie taką samą tokarkę doprowadza do bardzo przyzwoitych osiągów. Warto obejrzeć nawet jeśli nie gonisz za mikronami.
Odnośnie konika, mój był praktycznie schowany, ale tą osiowość sprawdzałeś też na wysuniętym? Czujnik zegarowy to chyba podstawa przy tokarce, nawet nie chodzi o bicie ale też przydaje się np. przy dokładnym posuwie supportu w jednej czy drugiej osi. Mikromierz też jest praktycznie niezbędny żeby sprawdzić czy Ci nie toczy stożka, chociaż to można względnie i zgrubnie sprawdzić suwmiarką (tylko jak to nie mitutoyo to lepiej sprawdzić czy na brzegach szczęk nie masz innych odczytów niż łapiąc wyżej bo oprócz kilku topowych marek reszta się telepie). Niżej dodaje Adama na dobranockę, warto obejrzeć wszystkie części z remontu.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 27

Post napisał: RomanJ4 » 23 sie 2023, 15:22

Wczoraj wieczorem rozkreciłem ten cały support co sie przesuwa (nie wiem czy to sie tak nazywa)...
Potem wrzucę fotki tej gitary..cokolwiek to oznacza ale domyślam się, że chodzi o ten tył za całą skrzynką..
..ten cały support co jedzie po głównych szynach..
Tak to suport, dobrze byłoby byś przyswoił sobie budowę tokarki i nazwy poszczególnych jej części, wtedy będzie łatwiej i Tobie napisać i innym poznać o jaką konkretnie Ci chodzi, albo o jakiej ktoś pisze.. To nie takie trudne, ale nie musisz wszystkiego na raz i od razu, na początek żebyś wiedział co to wrzeciono, a co wrzeciennik, suport, łoże, pryzmy łoża, skrzynka posuwów(u Twojej brak), gitara, śruba pociągowa, rozróżniał co to sanki poprzeczne, a co sanki narzędziowe(z imakiem). A głębsza wiedza sama przyjdzie z czasem, ważne by conieco czytać i... samemu próbować w międzyczasie... 8)
Uniwersalne tokarki manualne(kłowe, w karuzelowych jest inaczej*) niezależnie od wielkości czy wieku mają bardzo podobna budowę blokową ,a różnią się szczegółami konstrukcyjnymi.
https://procestechnologiczny.com.pl/tok ... -podstawy/
https://strefainzyniera.pl/artykul/1188 ... iwersalnej
Obrazek
Rys. 4.1. Tokarka uniwersalna KNUT V-Turn 410
1-korpus, 2-skrzynka posuwów, 3 – skrzynka prędkości, 4 – wyświetlacz cyfrowy położenia, 5 – wrzeciono przedmiotowe, 6 – imak nożowy, 7 – prowadnice, 8 – konik, 9 – śruba pociągowa, 10 – wałek pociągowy, 11 – wałek sterujący (włączenie prędkości obrotowej wrzeciona), 12 – skrzynka suportowa z dźwigniami sterującymi (załączenie/wyłączenie mechanicznego posuwu
wzdłużnego i poprzecznego), 13 – przekładania pasowa, 14 – przekładania gitarowa.
Toczenie (2) Zasady budowy działania i obsługi tokarki kłowej

https://docplayer.pl/190592644-Budowa-i ... alnej.html

Tokarka klasy jak Twoja(stołowa "500"-tka) ma podobną do "dużych" budowę,
https://www.google.com/url?sa=i&url=htt ... hx6BAgAEA0

Nieco inaczej jest w rewolwerówkach które mają inne suporty - z głowicą rewolwerową do mocowania narzędzi, i brak konika, reszta jest podobna jak w kłowych.
(dla większej przejrzystości mała rewolwerówka stołowa, na suporcie głowica rewolwerowa o pionowej osi obrotu)
Obrazek Obrazek Obrazek

Warto obejrzeć te filmy instruktażowe dla szkół, stare co prawda, ale zasady się nie zmieniły....
Toczenie (1) Podstawowe zasady toczenia metali,

Typowe operacje tokarskie.

Toczenie (3) Szczególne przypadki operacji tokarskich

Obróbka skrawaniem (4) Zjawiska fizyczne przy skrawaniu

Toczenie (4) Noże tokarskie i ich zastosowanie

Obróbka skrawaniem (5) Wpływ ustawienia noża na jego kąty

Obróbka skrawaniem (6) Wpływ geometrii noża tok na przebieg skrawania

Obróbka skrawaniem (2) Parametry skrawania

Toczenie (5) Podstawowe metody skrawania i geometria warstwy skrawanej

Mechanizmy (2) Mechanizmy ruchu głównego i posuwowego tokarek

i inne tej serii

itd, itd...

* - https://www.obrabiarki.biz.pl/o-firmie/ ... -cz-i.html
pozdrawiam,
Roman

Adam Domański
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Adam Domański » 23 sie 2023, 16:45

front247 pisze: to ten drugi jest gruby i nie wiem po co on jest.

Jego mocujesz w stożku wrzeciona do toczenia w kłach.

front247

Post napisał: front247 » 23 sie 2023, 19:43

Panowie ,przyszły mi noze i płytki dcmt....no i teraz dopiero jestem w szoku...wytoczyłem walec fi 40 ..praktycznie lustro..ale to tnie :) jestem bardzo zadowolony ze sprzętu :)
Ale pozwole sobie tu spytać bo juz mam pewien problem,otóż muszę wytoczyć wytaczakiem w srodku rury fi40 grubośc scianek 5 mm...i długość rurki 20 cm...muszę w srodku zebrac dosłownie milimetr,nóż wytaczak chinski który kupiłem w markecie nie daje rady bo jest za krótki ,jak to wykonać? czy są takie długie wytaczaki? Musiałby to być wytaczak o długości około 26 cm ....chyba ze rezac z jednej i potem z drugiej strony..nie wiem ,macie szanowni jakiś patent na to? Dodam ze u mnie noże 12x12

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Tokarka Nutool 550, Zuch, OUS, TSA, TSB, Mini Lathe i inne małe tokarki”