Dokładnie tak. Tylko bardziej dosadnie niż ja ubrałeś to w słowa
Nowy klon Nutoola za 1/2 ceny
Promocja
-
senio
- ELITA FORUM (min. 1000)

- Posty w temacie: 5
Re: Nowy klon Nutoola za 1/2 ceny
@Aeromikie
. Mam do czynienia z ludźmi. W tej chwili wielu młodych nie wie nawet to to jest śrubokręt gwiazdkowy, imbus czy jaki rozmiar klucza ma nakrętka. Odpowiedź na każde najprostsze pytanie "przepraszam ale ja nie techniczny jestem". Więc jak by taki jeden z drugim doszedł do maszyny paluchy urwane z miejsca i łeb rozbity. Jest temat Nutool w LM. Zobaczcie ile tam się działo. Zobaczcie ile teraz się dzieje. I to już stanie się standardem. To że takie technicznie posrane czasy, nie skreśla wszystkich. Owszem wielu sobie coś tam grzebie. Ale tego co było nawet tutaj 10 lat temu nie ma, i już to nie wróci. To widać dokładnie po aktywności o czym już wspomniałem.
-
atom1477
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 3
Tak jest tylko w naszej części świata.
Ktoś zrobił ogólnoświatowe badanie, że pytał dzieci (z 6 lat) kim chcą zostać.
No i w USA albo EU (w GB czy Australii pewnie też) odpowiadały że chcą zostać celebrytą albo influencerem.
Ale w Chinach czy ogólnie w Azji, odpowiadały że chcą zostać astronautą, pilotem, informatykiem, strażakiem, operatorem koparki, itp. Dziewczynki chyba głównie że pielęgniarką.
-
Krzychu-sob
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

- Posty w temacie: 1
Jak to pięknie powiedzianeAeromikie pisze: ↑09 sie 2023, 22:17Myślę że z punktu LM takie towary jak tokarki dla majsterkowiczów to żaden biznes. Chodzi o wolumin sprzedażowy. Druga sprawa lista tokarzy i osób które potrafią drastycznie spada. Nadchodząca generacja śmieciowa nie będzie potrafiła nic naprawić to będą ludzie dla których szczytem ambicji jest bycie celebrytą.
-
pukury

- Posty w temacie: 2
Hej.
ONI już tu są !
Dzisiaj obserwowałem jak młodzieniec zakładał łańcuch do roweru.
Prawie 30 minut.
Innych przypadków lepiej nie wspominać.
Jeden znajomy chciał zwracać wiertarkę bo krzywo wierci.
Był zdumiony jak się dowiedział o tajemnej sztuce punktowania
Tak że spoko.
pzd.
ONI już tu są !
Dzisiaj obserwowałem jak młodzieniec zakładał łańcuch do roweru.
Prawie 30 minut.
Innych przypadków lepiej nie wspominać.
Jeden znajomy chciał zwracać wiertarkę bo krzywo wierci.
Był zdumiony jak się dowiedział o tajemnej sztuce punktowania
Tak że spoko.
pzd.
Mane Tekel Fares
-
RomanJ4

- Posty w temacie: 27
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
marviz
- Stały bywalec (min. 70)

- Posty w temacie: 29
Cześć wszystkim!
Wracając do tematu, dziś mam odebrać swoją tokarkę, jedzie na palecie. Wcześniej nie miałem takiej maszynki, głównie spawałem tigiem amatorsko, teraz powoli zaczynam z obróbką skrawaniem i na pewno trochę pytań będę miał. Odrabiam lekcje i szykuje się do czyszczenia wrzeciennika, kasowania luzów, wymiany łożysk i wszystko to co było tu już opisane. Wiem w co się wpakowałem ale wolę się tego nauczyć. Niestety wszystko jest rozsiane po forum w przeróżnych tematach ale walczę z wyszukiwarką
Może po jakimś czasie skrobnę opis dla świeżaków z punktu widzenia świeżaka.
Wracając do tematu, dziś mam odebrać swoją tokarkę, jedzie na palecie. Wcześniej nie miałem takiej maszynki, głównie spawałem tigiem amatorsko, teraz powoli zaczynam z obróbką skrawaniem i na pewno trochę pytań będę miał. Odrabiam lekcje i szykuje się do czyszczenia wrzeciennika, kasowania luzów, wymiany łożysk i wszystko to co było tu już opisane. Wiem w co się wpakowałem ale wolę się tego nauczyć. Niestety wszystko jest rozsiane po forum w przeróżnych tematach ale walczę z wyszukiwarką
-
RomanJ4

Trzymamy kciuki, i sluzymy radą w razie czego.
Jaka to maszyna?
A jak zaczynasz w obróbce, to może na początek nieco poczytaj(jeśli nie czytałeś) o tokarskim ABC napisane właśnie dla "świeżaków", łatwiej Ci będzie potem pytać... (szkoda, że niektóre linki już nie działają..)
https://pfmrc.eu/topic/60403-frezowanie ... y-romanj4/
Powodzenia!
Jaka to maszyna?
A jak zaczynasz w obróbce, to może na początek nieco poczytaj(jeśli nie czytałeś) o tokarskim ABC napisane właśnie dla "świeżaków", łatwiej Ci będzie potem pytać... (szkoda, że niektóre linki już nie działają..)
https://pfmrc.eu/topic/60403-frezowanie ... y-romanj4/
Powodzenia!
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
marviz

Dzięki Roman.
Tokarka to właśnie ta, tytułowa, z Leroy. Dziś przyjechała ale niestety du** dał sprzedawca oleju bo chciałem jutro przepłukać i wlać hipol ale widzę że nie dojdzie...
Tokarka to właśnie ta, tytułowa, z Leroy. Dziś przyjechała ale niestety du** dał sprzedawca oleju bo chciałem jutro przepłukać i wlać hipol ale widzę że nie dojdzie...
-
RomanJ4

Możesz nieco o tym typie przeczytać u też kolegi adepta sztuki wiórotwórczej
https://pfmrc.eu/topic/88421-tokarka-ty ... ent-812670
https://pfmrc.eu/topic/88421-tokarka-ty ... ent-812670
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
marviz

Dzięki raz jeszcze, o ile poprzedni temat widziałem już wcześniej linkowany właśnie przez Ciebie gdzieś tu na forum, o tyle na ten drugi nie trafiłem. Wczoraj jedynie na chwilę uruchomiłem tokarkę na dosłownie 10sek żeby zobaczyć czy w ogóle działa. Wydaje się wszystko grać, teraz muszę ją "rozkonserwować". W zestawie, w odróżnieniu od innych klonów, nie ma np. podtrzymki, pewnie kiedyś albo kupię używkę albo sam zrobię, żadnego noża też nie ma i jak tylko pomierzę jaki rozmiar do osi pasuje to będę musiał coś zamówić. Rozglądam się za jakimś zestawem na początek, warto od razu pakować się w płytki? Planuję toczyć głównie detale w stali, chyba nawet nie mam żadnego aluminium. Do tego jeszcze daleka droga bo mam pewnie piasek z chin we wrzecienniku do odessania. Dziś może czujnik zegarowy założę zobaczyć czy jest jakieś bicie.