Stożki ISO 30 - ER 32
wytarcie na stozku
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 3
Stożki ISO 30 - ER 32
Witam
Musiałem na szybko kupić kilka sztuk uchwytów ISO 30 ( oczywiście made in china ) do nowego wrzeciona Teknomotor. Sprawdziłem odchyłki bicia na stożku wrzeciona, uchwytu i na samym frezie i powiedzmy, że wszystko łapie się w normach. Jednak na samym stożku uchwytu pojawiły się otarcia ( nie przepracowały więcej niż 3-4 godziny ).
To moje początki z tym sposobem mocowania narzędzi, wiec się zastanawiam.. czy takie otarcia powstają podczas instalacji stożka we wrzecionie. Czy geometria samego stożka jest zwalona i płaszczyzny nie przylegają do siebie tak jak powinny ??
Macie jakieś godne polecenia stożki tego typu ?
Musiałem na szybko kupić kilka sztuk uchwytów ISO 30 ( oczywiście made in china ) do nowego wrzeciona Teknomotor. Sprawdziłem odchyłki bicia na stożku wrzeciona, uchwytu i na samym frezie i powiedzmy, że wszystko łapie się w normach. Jednak na samym stożku uchwytu pojawiły się otarcia ( nie przepracowały więcej niż 3-4 godziny ).
To moje początki z tym sposobem mocowania narzędzi, wiec się zastanawiam.. czy takie otarcia powstają podczas instalacji stożka we wrzecionie. Czy geometria samego stożka jest zwalona i płaszczyzny nie przylegają do siebie tak jak powinny ??
Macie jakieś godne polecenia stożki tego typu ?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Re: Stożki ISO 30 - ER 32
stożki są ok masz pewnie problem z gniazdem ( niemieckim )afrykaner77 pisze:. Czy geometria samego stożka jest zwalona i płaszczyzny nie przylegają do siebie tak jak powinny
Dodane 3 minuty 35 sekundy:
w jednej frezarce nie dawno zakupionej z za odry temat był podobny ISO 30 prawie pasują ale Chińskie pasują dobrze trzeba czyścić gniazdo bo nawet trochę pyłu ,oleju i już bicie .
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Też mam z tymi stożkami taki sam problem , myślałem że to normalne , mam też inne które dostałem od producenta frezarki (lepszej jakości) jutro zobaczę czy też są porysowane
-
tristar0 pisze:stożki są ok masz pewnie problem z gniazdem ( niemieckim )
To jest teknomotor, produkcja "Italiańska"

-
- Posty w temacie: 2
Nie
fakt jest taki że niemieckie stożki pasują na całej powierzchni do maszyny niemieckiej ,choć jakiś czes temu dokupiłem wytaczadło iso30 i nie ma problemu a jak kupiłem oprawkę weldon iso 30 to pojawił się podobny problem na stożku.afrykaner77 pisze:produkcja "Italiańska"
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki
-
- Posty w temacie: 1
afrykaner77 pisze:Czy geometria samego stożka jest zwalona i płaszczyzny nie przylegają do siebie tak jak powinny ??
Sprawdź na tusz, i będzie wszystko jasne...
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Sprawdziłem u mnie , te tanie krótkie chińskie mają obtarcia w tym samym miejscu co u ciebie , inne lepsze mają na górze delikatne od brudu w gniezdzie ale one już chwilę są używane , tamte mają po kilkanaście godzin.
-
Dzięki. Niedługo dojadą do mnie oryginalne stożki od Teknomotor. Wtedy zrobię pomiary z biciem i dam im trochę popracować.. Zobaczymy, czy pojawią się jakieś ślady.
Przy okazji zrobię też porównanie bicia na jednych i na drugich. wrzucę jakieś fotki jeśli kogoś to interesuje.
Przy okazji zrobię też porównanie bicia na jednych i na drugich. wrzucę jakieś fotki jeśli kogoś to interesuje.