Deckel fp4 dialog 11 ciągły posuw osi Y
Ciągły, powolny ruch osi Y po włączeniu sterowania
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
Re: Deckel fp4 dialog 11 ciągły posuw osi Y
To ja nie wiem. Jedynie co mi przychodzi do glowy to sprawdzić oscyloskopem wyjście tacho... może po rozruchu sterowanie "testuje" prądniczke i nie widzi, że jedzie
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 7
Zamieniłem silniki X i Y i nadal oś Y jedzie. Więc tacho odpada. Obstawiam którąś z kart sterujących, pewnie NRP. Kiedyś miałem podobny przypadek z starszą maszyna, dialog 4, i był rąbniety przetwornik cyfrowo analogowy na karcie NRP. Niestety ten układ nie jest nigdzie dostępny.
Zauważyłem że oś X wykonuje ruchy z podobną prędkością o kilka stopni tylko że w obu kierunkach, zapewne w celu regulacji pozycji
Zauważyłem że oś X wykonuje ruchy z podobną prędkością o kilka stopni tylko że w obu kierunkach, zapewne w celu regulacji pozycji
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
To sterowanie działa tak, że feedback z silnika (chyba tacho) wchodzi na sterownik silnika, a liniał odczytywany jest przez NC.
1. Zmierz wejście analogowe (+-10V) na napędzie w trakcie tej bardzo powolnej jazdy. Jeśli rożne od zera (w porównaniu z innymi napędami), to może być walnięte wyjście z karty NC.
2. Wypnij przewód zadawania i zmostkuj wejście napędu do gleby. Jeśli dalej będzie jechać, walnięty lub rozstrojony napęd.
Wydaje mi się, że mam tą kartę na zapasie, ale dopiero w środę wieczorem będę mógł potwierdzić.
1. Zmierz wejście analogowe (+-10V) na napędzie w trakcie tej bardzo powolnej jazdy. Jeśli rożne od zera (w porównaniu z innymi napędami), to może być walnięte wyjście z karty NC.
2. Wypnij przewód zadawania i zmostkuj wejście napędu do gleby. Jeśli dalej będzie jechać, walnięty lub rozstrojony napęd.
Wydaje mi się, że mam tą kartę na zapasie, ale dopiero w środę wieczorem będę mógł potwierdzić.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 7
Potencjometr od offsetu już próbowałem. Miałem teorie że coś z regulacją pozycji nie działa, i ciągle próbuje zniwelować offset, tylko nie widzi ruchu. Ale po przeregulowaniu offsetu na minusowe wartości kierunek jazdy się nie zmienił. Co ciekawe, po odłączeniu przewodu sygnału sterowania z wzmacniacza silnika, silnik nie porusza się ale offset ciągle rośnie. Przy tym powolnym ruchu silnika offset jest w okolicach 0. Więc być może to z offsetem jest problem.
Myślę że podmiana karty mogła by wiele wyjaśnić, więc jak ktoś ma to chętnie się skontaktuje.
Myślę że podmiana karty mogła by wiele wyjaśnić, więc jak ktoś ma to chętnie się skontaktuje.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 11
Z opisu wynika, że oś "ucieka" a PID nie reaguje. Wiesz co by się działo gdyby poprawnie działał człon calkujący?