Zamontowałem wzmocnienie osi X. To ta długa listwa z tyłu. Na środku widać zastrzał. Dojdą dwa kolejne. Mam sporo profili a w sumie nie są wykorzystane. Podocinam je na taśmówce, przefrezuję i porobie wzmocnienia gdzie tylko będzie potrzeba. Mam też dwa profile 80x20x600, dam je pod spód maszyny, usztywnią nieco oś Y i uchronią dół frezarki przed "rozjeżdżaniem się" na boki
Dodane 2 godziny 46 minuty 31 sekundy:
Końcówek do HGH20 już nie mam jak coś. Montuję właśnie centralne smarowanie osi Y. Mam patent jak to zrobić bez konieczności ponownego ustawiania; wpierw odkręciłem jedna połowę stołu i 2 wózki. Teraz przykrecilem ją idealnie tak jak była, tj. na styk z drugą połową blatu. No i zaraz wezmę się za odkręcanie drugiej strony

. Niestety straciłem 2cm w osi Y na
tę instalację centralnego smarowania umieszczoną pod stołem. Blok łożyska już nie chowa się pod stół.
No i przyszedł przekaźnik czasowy z opóźnionym odpadaniem - po ok 30 sek. bez chłodzenia ma uruchomić on pomarańczowy buzzer. Będą 2 albo 3 buzzery, każdy w innym kolorze i każdy będzie odpowiadał za co innego. Dzięki temu nie będę musiał zgadywać i szukać jakego typu awaria się przydarzyła.
Kto pyta, nie błądzi.