Frezarka 3824 - krok po kroku.

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

Autor tematu
Rafalgl
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 515

Re: Frezarka 3824 - krok po kroku.

Post napisał: Rafalgl » 21 kwie 2023, 00:40

Nie będzie planowana na imadle. Będzie planowana na podkładce z mdfu lub sklejki która także przedtem zostanie splanowana.

Tymczasem takie tam kosmetyczne korekty Z'ki- przylutowałem od nowa wtyczkę wrzeciona zakładając termokurcze w miejsce taśmy izolacyjnej; ciągle mnie to jakoś gryzło, że nie zrobione porządnie. No i zrobiłem krótsze końcówki kabli, bo mi izolacja nie wchodziła do wtyczki i kabel się załamywał. Teraz jest w końcu jak trzebw. Ponadto... Wydrukowana z super-mocnej żywicy obejma rurki wirowej (do chłodzenia frezu zimnym powietrzem). Mam tym sposobem dwie opcje chłodzenia - mokre i suche.
A na koniec - zmienione sprzęgło sprężynowe na kłowe.
Obrazek

Kto pyta, nie błądzi.

Bagunio
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 105

Post napisał: Bagunio » 21 kwie 2023, 08:05

Rafalgl pisze:
21 kwie 2023, 00:40
Nie będzie planowana na imadle. Będzie planowana na podkładce z mdfu lub sklejki która także przedtem zostanie splanowana.

Tymczasem takie tam kosmetyczne korekty Z'ki- przylutowałem od nowa wtyczkę wrzeciona zakładając termokurcze w miejsce taśmy izolacyjnej; ciągle mnie to jakoś gryzło, że nie zrobione porządnie. No i zrobiłem krótsze końcówki kabli, bo mi izolacja nie wchodziła do wtyczki i kabel się załamywał. Teraz jest w końcu jak trzebw. Ponadto... Wydrukowana z super-mocnej żywicy obejma rurki wirowej (do chłodzenia frezu zimnym powietrzem). Mam tym sposobem dwie opcje chłodzenia - mokre i suche.
A na koniec - zmienione sprzęgło sprężynowe na kłowe.
Obrazek

Z mdfem widzę kolejne problemy , jest miękki a ty płaskownik musisz złapać łapami więc płaskownik m zagłębi się w płytę mdfu, kolejnym problem: skoro planujesz całą powierzchnię musisz podzielić planowanie na dwie operacje i przy zmianie uchwytów musisz dokręcić z tą samą siłą aby płaskownik tak samo się wbił w drewno bo inaczej nawet jednej strony nie będziesz miał równej a co dopiero dwóch równoległych , tak czy siak jestem ciekawy wyniku i czekam na pomiary tego planowania bo wynik kilku setek nie będzie łatwy do osiągnięcia.

A wydrukowany uchwyt wygląda bardzo fajnie.

Avalyah
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 99

Post napisał: Avalyah » 21 kwie 2023, 09:08

Próbowałeś już jak działa ta rurka? Też o takiej myślałem, chociaż nie wiem na ile byłaby użyteczna, bo w chłodzeniu na sucho to nie chłodzenie raczej jest problemem, tylko to, że na sucho ;)

Awatar użytkownika

Autor tematu
Rafalgl
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Rafalgl » 21 kwie 2023, 12:27

Na razie probowałem ją podłączyć do kompresora i faktycznie działa, tzn. powietrze leci chłodne z jednej, ciepłe z drugiej strony. Nie są to bardzo wysokie/ niskie temperatury, ale posiada ona w środku zawór do regulacji temperatury, póki co nie bawiłem się nim ale możliwe, że można jeszcze obniżyć temperaturę. Można też połączyć obie metody i wpiąć rurkę w dyszę z mgłą olejową, obniżajac jej tempwraturę. Słyszalem też, że jeśli zapoda się małe ciśnienie także na zbiornik z olejem, to "mgła" przybiera bardziej formę sprayu i nie rozchodzi się tak po całym pomieszczeniu. Obecnie kompletuję jeszcze elementy tego układu chłodzenia.

Płaskownik będzie złapany tylko raz, posiada on margines, kupiłem ciut większy, właśnie dla ułatwienia mocowania. Nie wykluczam poza tym że zamontuję go śrubami; wezmę 8 śrub, wpierw nawierce płyte i formatke w 8 miejscach (po 2 otwory obok siebie w każdym narożniku) i przykręcę najpierw na 4 śruby samą płytę, splanuję ją, potem dokręcę formatkę na pozostałe 4 śruby. Jest też opcja zrobić ze sklejki stały wasteboard, z otworami i wklejonymi metalowymi, gwintowanymi tulejami m8. Zawsze dodatkowo trochę usztywni stół i wytłumi wibracje taka twarda sklejka. W przyszłości zamówię sobie lepszy stół z aluminium.

Jeszcze co do tego gniazdka falownika - przypadkowo uziemiłem ekran z obu stron - pojedyncze końcówki drucików ekranu nie zostały zaizolowane dodatkowo taśmą i zwierają się lekko z wtyczką. Teraz myślę czy to zaizolować czy zostawić jak jest. Na elektroda.pl radzili by ten odcinek był uziemiony z obu stron i ogólne słyszę sprzeczne opinie. Jedni piszą że z jednej inni że z obu stron. Nawet w instrukcjach falowników różnie piszą..

Dodane 2 godziny 12 minuty 26 sekundy:
Zamówiłem sondę 3D i rozmaite czujniki temperatury, przepływu napiecia, przepływu cieczy itd...🙂
Kto pyta, nie błądzi.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Rafalgl
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Rafalgl » 21 kwie 2023, 15:38

Jeszcze apropos mocowania, dzięki za uznanie. I bardzo polecam żywice z serii anycubic tough clear resin, naprawdę jest mega mocna, nawet wytrzymalsza od ABS-like a przy tym elastyczna, prędzej się ugnie niż pęknie. Zamówiłem sobie teraz opakowanie czarnej, aby zrobić nowa obudowę do rozdzielacza krańcówek zamiast tej puchy na górze ramy, o którą w dodatku haczą przewody.
Kto pyta, nie błądzi.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Rafalgl
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Rafalgl » 21 kwie 2023, 22:04

Nudząc się w robocie zaprojektowałem taką tam puszkę do krańcówek: Obrazek
Jest miejsce na diody LED/przyciski. Co kto woli. Można tam zamontować np. diody sygnalizujące najechanie na daną krańcówkę. Taki tam bajer, ale byćmoże komuś się przyda.😉 Tak na marginesie od razu zapytam - czy taka żywica 3d dobrze izoluje? Można bez obaw zrobić z niej np. gniazdo bezpiecznika? Naturalnie mowa o tej mocnej żywicy.
Kto pyta, nie błądzi.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Rafalgl
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Rafalgl » 22 kwie 2023, 19:33

Jaką temperaturę graniczną dla silnika ustawić? Obecnie jest 80 stopni. Wygląda na to, że mój falownik ma wbudowane zabezpieczenie termiczne, tak więc termometr będzie mierzył tylko dodatkowo temperaturę samej wody wypływającej z falownika, abym mógł porównać obie temperatury i ustawić odpowiednio alarm. To pozwoli mi w porę zareagować, zapauzować itp., nim falownik zatrzyma mi wrzeciono w samym środku programu. Tak czy inaczej sprzęgnę fault code temperatury z pikocnc, aby krokowce tez zatrzymać.
Kto pyta, nie błądzi.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Rafalgl
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Rafalgl » 24 kwie 2023, 12:09

Słuchajcie, ważne pytanie - kupiłem moduł step down z 24 na 12VDC. Potrzebne mi 12 do przeplywomierza. Mam pytanko - przetwornik ma wyjściowe napięcie 10A, natomiast mój zasilacz 24V ma chyba 2,5A. Kable do tego są bardzo grube, ogólnie ta przetwornica jest chyba do obniżania napięcia z akumulatorów samochodów ciężarowych. Czy nie uszkodzi mi zasilacza sam fakt, że to podłączę, zakładając że obciążenie będzie grubo poniżej tych 10A, tj. rzędu kilkudzieiseciu mA? Chodzi mi, czy sam transformator i obciążenie pracy tego przetwornika mi nic nie uszkodzi...
Kto pyta, nie błądzi.

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 40
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 24 kwie 2023, 12:30

a co? multimetra nie masz i nie mozesz se zmierzyć co masz na wyjsciu?
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 178

Post napisał: atom1477 » 24 kwie 2023, 14:07

Ciężko będzie zmierzyć napięcie w amperach.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”