Frezarka 3824 - krok po kroku.
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 515
Re: Frezarka 3824 - krok po kroku.
Tak, zrobię jakąś małą próbę. Najważniejsze na ten moment żeby oś X i Y się krzyżowały idealnie prostopadle, bo chodzi tu głównie o precyzyjne otwory. Reszta ma drugorzędne znaczenie w wypadku tego co chce wyciąć. Jakość krawędzi praktycznie żadnego na ten moment.
Kto pyta, nie błądzi.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 178
Cewka zwykłego przekaźnika wpłynie.
Chyba że to będzie przekaźnik na niskie napięcie. Max 2...3V. Np. przekaźnik z kontaktronem. Można taki zrobić samemu.
Ale prościej będzie zrobić czujnik prądu na jednym tranzystorze NPN. Będzie to wyjście OC do podłączenia np. do Piko.
Ale chyba masz błędne założenie. Pompy raczej rzadko się uszkadzają tak że nie pobierają prądu. Zwykle wirnik się klinuje i pompa pobiera prąd, tylko nie pompuje cieczy. Więc lepiej wykrywać przepływ cieczy a nie prąd.
-
Trafne spostrzeżenie... Jeśli nie pompuje, to co mi po tym że pracuje. Ale wolałbym, aby to zabezpieczenie pompy nie było zależne od Piko, wszak falownik można wystartować ręcznie z panelu sterowania. Użyję przekaźnika czasowego. Ile minut takie wrzeciono wytrzyma bez chłodzenia tak swoją drogą, przy średniej temperaturze otoczenia, z małym lub zerowym obciążeniem ale na max obrotach?
Dodane 13 minuty 59 sekundy:
Raz wtedy co pisałem, że zapomniałem włączyć pompę, wrzeciono chodzilo przez ok 4 minuty na sucho i było na szczęście jedynie lekko ciepłe.
Dodane 13 minuty 59 sekundy:
Raz wtedy co pisałem, że zapomniałem włączyć pompę, wrzeciono chodzilo przez ok 4 minuty na sucho i było na szczęście jedynie lekko ciepłe.
Kto pyta, nie błądzi.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 99
Rafalgl pisze:było na szczęście jedynie lekko ciepłe.
Bo wrzeciono to kawał metalu i zanim ten metal się rozgrzeje, to jest trochę czasu. To nie procesor, który na rozgrzanie się do 100 stopni potrzebuje sekundy.
-
w końcu udało mi się sprawić, że oś x jest w równej wysokości od stolu na całej długości... Okazało się, że z jednej strony za wysoko przykręciłem bazę jednej prowadnicy Y i była ona lekko uniesiona. To mogło też powodować drgania z prawej strony materiału. Przy okazji dołożyłem 2 kątowniki. Dojdą jeszcze dwa oraz od spodu wzmocnienie poprzeczne mniej więcej na wysokości wrzeciona, jako że działa tam największa siła. Przy okazji widzę teraz dopiero jak bardzo krzywy jest stół - tragedia
Na ten moment chcę osiągnąć dokładność na czujniku 0,05 mm/400mm, póki stół nie będzie splanowany raczej nie ma szans na więcej, bo jego własne odchyłki wynoszą +- 0,05mm
ile waszym zdaniem dokladnosci idzie wycisnac na budowanej od zera amatorskiej frezarce ?

Kto pyta, nie błądzi.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 105
Jakoś nie chce mi się wierzyć że ten stół z 3018 bez planowania ma tylko 5 setek nie równości na całej długości. Mówisz że jest masakrycznie krzywy a później że ma odchyłki 5 setek... Czego byś nie zobaczył gołym okiem
-
Chcę wpierw Zetkę ustawić idealnie i prowadnice... Żeby nie było kilku setek odchyłki, tylko zero do 2. Wtedy go splanuję - gdy reszta będzie perfekcyjnie. Mierzył będę od dolnych prowadnic. Dziś zamierzam się w to pobawić. I nim splanuje stół myślę na mdfie wpierw zrobić próbę. Przykro by było, gdyby mi się ze stołu zrobiły schody. Ale chcę to zrobić, bo mam już materiał na nowy wózek Zetki jak i jej ukończony projekt i 2 wózki HGH15. Tym razem mam formatke z większym marginesem. Ją też będę planował tak nawiasem mówiąc, gdyż jej powierzchnia nie jest idealna.
Kto pyta, nie błądzi.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 105
Rafalgl pisze: ↑20 kwie 2023, 08:24Chcę wpierw Zetkę ustawić idealnie i prowadnice... Żeby nie było kilku setek odchyłki, tylko zero do 2. Wtedy go splanuję - gdy reszta będzie perfekcyjnie. Mierzył będę od dolnych prowadnic. Dziś zamierzam się w to pobawić. I nim splanuje stół myślę na mdfie wpierw zrobić próbę. Przykro by było, gdyby mi się ze stołu zrobiły schody. Ale chcę to zrobić, bo mam już materiał na nowy wózek Zetki jak i jej ukończony projekt i 2 wózki HGH15. Tym razem mam formatke z większym marginesem. Ją też będę planował tak nawiasem mówiąc, gdyż jej powierzchnia nie jest idealna.
Już chce zobaczyć równoległość dwóch stron tej formatki planowanej na tym imadle

Po poprzednim poście wiem że odchyłki 5 setek to dla ciebie za dużo na tej frezarce więc napewno nie będziesz zadowolony
Zdaje sobie sprawę że tutaj nie będzie dla Ciebie tak ważna równoległość, ale będziesz mial przykład na póżniej