uhaha z tym linuxem
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 11
Re: uhaha z tym linuxem
Pierwszy raz to piszesz.
Do tej pory twierdziłeś że nic nie zmieniałeś w konfiguracji, i że nadal była to konfiguracja pod zwykły enkoder kwadraturowy.
Do tej pory twierdziłeś że nic nie zmieniałeś w konfiguracji, i że nadal była to konfiguracja pod zwykły enkoder kwadraturowy.
-
- Posty w temacie: 40
mam zwykły enkoder 100 imp , podłączony sygnał A i index i nam nadzieje że to wystarczy a jak sobie ustawisz w pliku hall to już twoja inwencja twórca no chyba że robisz w kreatorze i nic nie zmieniasz ja zmieniałem raz że zapomniałem o enkoderze z sygnałem B wyłączyłem ten fragment w pliku hall a po drugie że dokładałem zadajnik wiec musiałem dopisać drugi enkoder .atom1477 pisze:Do tej pory twierdziłeś że nic nie zmieniałeś w konfiguracji,
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 39
- Kontakt:
w kolko te enkodery
a z tymi hallotronami jak? obok siebie czy przesuniecie fazowe tak jak fazy a i b w enkoderze? a index obok fazy a na równej linii.
Bo żeby za duzo nie mieszać, to wizje mam taką aby np w jednej linii powiesic 3 hallotrony, na obwodzie wrzeciona zmiesci mi sie 10 magnesików, ale w sumie to 5 trzeba zeby była jakas zmienna reakcja, bo dając wszystkie 10 na pełen obrót to w sumie nic nie daje i musi być przerwa, więc zeby nie popieprzyc rozstawu magnesów na obwodzie, to ustawiłem sobie kolejno N i S, więc mam 5 impulsów na obrót.
Teraz w drugim rzędzie dla fazy B magnesy przesunąłbym o połowę jednego magnesika z pierwszego rzędu, czyli byłoby tak jak w enkoderze, natomiast index to chyba wystarczy 1 magnesik.
i potem zliczanie impulsów w linuxie, wpisac 20?
a z tymi hallotronami jak? obok siebie czy przesuniecie fazowe tak jak fazy a i b w enkoderze? a index obok fazy a na równej linii.
Bo żeby za duzo nie mieszać, to wizje mam taką aby np w jednej linii powiesic 3 hallotrony, na obwodzie wrzeciona zmiesci mi sie 10 magnesików, ale w sumie to 5 trzeba zeby była jakas zmienna reakcja, bo dając wszystkie 10 na pełen obrót to w sumie nic nie daje i musi być przerwa, więc zeby nie popieprzyc rozstawu magnesów na obwodzie, to ustawiłem sobie kolejno N i S, więc mam 5 impulsów na obrót.
Teraz w drugim rzędzie dla fazy B magnesy przesunąłbym o połowę jednego magnesika z pierwszego rzędu, czyli byłoby tak jak w enkoderze, natomiast index to chyba wystarczy 1 magnesik.
Ostatnio zmieniony 23 kwie 2023, 13:15 przez bartuss1, łącznie zmieniany 1 raz.
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
-
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Co mam nie pamiętać

Do gwintowania z małymi prędkościami wystarczają zupełnie ale do toczenia ze stałymi prędkościami czy posuwem na obrót, już gorzej.
I dlatego u mnie to już historia.
-
- Kontakt:
no rozsuniete wiadomo, ale drugi rząd magnesów bym przesunął o połowę poprzednich magnesów no i byłby taki prowizoryczny enkoder
-
- Posty w temacie: 11
Drugi rząd magnesów być przesunął w kierunku osiowym? Czyli magnesy by były na obwodzie? To ryzykowne na wysokich obrotach.
Poza tym potrzeba 2 razy więcej magnesów.
Lepiej dać magnesy bokiem na jakieś tarczy. Tylko na jednej średnicy, a czujniki rozsunąć.
To że potrzebujesz odpowiednie hallotrony do odpowiedniego reagowania na bieguny N i S to pewnie wiesz.
Poza tym potrzeba 2 razy więcej magnesów.
Lepiej dać magnesy bokiem na jakieś tarczy. Tylko na jednej średnicy, a czujniki rozsunąć.
To że potrzebujesz odpowiednie hallotrony do odpowiedniego reagowania na bieguny N i S to pewnie wiesz.
Ostatnio zmieniony 23 kwie 2023, 14:12 przez atom1477, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty w temacie: 17
Po czym się miewa takie wizje?bartuss1 pisze: ↑23 kwie 2023, 13:08wizje mam taką aby np w jednej linii powiesic 3 hallotrony, na obwodzie wrzeciona zmiesci mi sie 10 magnesików, ale w sumie to 5 trzeba zeby była jakas zmienna reakcja, bo dając wszystkie 10 na pełen obrót to w sumie nic nie daje i musi być przerwa, więc zeby nie popieprzyc rozstawu magnesów na obwodzie, to ustawiłem sobie kolejno N i S, więc mam 5 impulsów na obrót.
-
- Kontakt:
czy ja wiem czy ryzykowne? na yt jakis koles przytroczył taśmą klejącą magnesik i w machu sie bawił chyba 3,5 tys obr. Ja bedee uzywał max 450 - 500, przy gwintach jeszcze mniej, zeby mi posuwy wydoliły.
no jakie halotrony to wiem, jak przyjdą to przetestuje ten ukladzik.
Dodane 25 sekundy:
po wytrzeźwieniu
no jakie halotrony to wiem, jak przyjdą to przetestuje ten ukladzik.
Dodane 25 sekundy:
tuxcnc pisze:Po czym się miewa takie wizje?
po wytrzeźwieniu

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 9
Kumpel ma tarczę 52 otwory jak pamiętam w SUI40 bo mniejsza nie wchodziła. Zrobiliśmy tam stałą prędkość skrawania i używa tego na co dzień. Przetacza jakieś detale z fi 200 na fi 50 i mu to potrzebne było żeby nie stać i nie kręcić potencjometrem bo to trochę trwa. I tak ograniczony jest obrotami wrzeciona, ale do max prędkości obrotowej wrzeciona pogania tym enkoderem. Działa, robi tyle wiem. W szczegóły się nie zagłębiałem, ale nic nie mówi i toczy więc musi być dobrze