Frezarka 3824 - krok po kroku.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 31
Re: Frezarka 3824 - krok po kroku.
Rafalgl - chodzi mi głównie o to abyś doprowadził mechanikę do ładu
- bo jak Tobie gdzieś, jakaś oś gubi kroki to najpierw sprawdź mechanikę - a nie rób na zasadzie "dowalę napięcia to będzie mocniejsze"
- bo jak Tobie gdzieś, jakaś oś gubi kroki to najpierw sprawdź mechanikę - a nie rób na zasadzie "dowalę napięcia to będzie mocniejsze"
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 515
Mikrokrok, na 1/4 będzie ok? No łożyska to bym w sumie wymienił na lepsze. Jakie polecacie?
Luzów nie ma chyba, bo nie idzie ręką ruszyć żadnej z osi w czasie postoju ani w jedną ani w drugą choćby o pół mm. Mogę spróbować poruszać z czujnikiem ale pewnie byloby widać luz już gołym okiem.
Luzów nie ma chyba, bo nie idzie ręką ruszyć żadnej z osi w czasie postoju ani w jedną ani w drugą choćby o pół mm. Mogę spróbować poruszać z czujnikiem ale pewnie byloby widać luz już gołym okiem.
Ostatnio zmieniony 17 kwie 2023, 20:52 przez Rafalgl, łącznie zmieniany 1 raz.
Kto pyta, nie błądzi.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 105
atom1477 pisze: ↑17 kwie 2023, 20:22Ano zadrżało. Ale ważny jest powód dla którego zadrżało.
Zadrżało akurat gdy zaczynał się łuk (i to samo było widać na poprzednim zdjęciu na innym łuku).
Czyli zaczyna drżeć jak druga oś zaczyna jechać.
Czyli masz jakieś małe drgania od kroków silnika (w sumie mikrokroków). Albo nie wiem, luzy na łożyskach czy nakrętce śruby.
Właśnie dla takiej pomocy powinno się dawać dokładne zdjęcia. Nic nie dodaje
-
Ciekawe w sumie ile moja maszyna waży na obecną chwilę. A no i zmienię mikrokrok z 1/8 na 1/4 i zobaczę czy drgania znikną. Łożyska które wtedy tak gruchotały byćmoże też jakieś gówniane są.
Ostatnio zmieniony 17 kwie 2023, 20:57 przez Rafalgl, łącznie zmieniany 1 raz.
Kto pyta, nie błądzi.
-
Zrobiłem 1/4. Widzieć różnicy nie widzę, ale słyszę. Dźwięk silników zrobił się wyższy i cichszy. Przedtem był jakby bardziej basowy.
Kto pyta, nie błądzi.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 178
Na pewno nie znikną. Raczej wzrosną. Jak już to powinieneś sprawdzić mikrokrok 1/10 i 1/16.
Pamiętaj że przy zmianie mikrokroku musisz też zmienić ilość impulsów na obrót (albo ilość impulsów na mm) w konfiguracji LinuxaCNC.
-
Chyba jest lepiej, ale jeszcze się sprawdzi dokladnie z czasem tzn. wyjdzie w praniu. Wiadomo, zmiany temperatury, rozszerzalność cieplna itd też robią swoje, zawsze jakaś odchyłka drobna może wyjść, jak maszyna stoi... inaczej nie trzeba by bazować w ogóle.
Na 1/10 to nie mam nawet takiej opcji. 1/16 to jest max i wtedy już na bank zacznie gubić kroki a silniki zrobią się strasznie słabe. Mogę z ciekawości tak ustawić, to będzie 3200 impulsów na obrót. Pamiętam o czestotliwości tym razem
Ale póki co zobaczę jak będzie na tej 1/4. Gorszy problem dla mnie to gubienie kroków niż te drobne drgania, powierzchnia i tak jest mega, lepsza niż na optimum vario, ale myślę że wysokie obroty i frezy jednopiórowe też tutaj robią swoje
Dodam, że z parametrów jedynie zmniejszyłem posuw na 600, frez na 6mm jednopiórowy, reszta bez zmian, czyli krok zagłębienia 0,3 i też było to robione jako "rowek".
Idę do paczkomatu, przewody pneumatyczne fi4mm chłodziwa czekają. Okazało się, że nawet w trakcie pracy frezarki załączający się kompresor 1.8kW nie wybija korków. Maszyna ciągnie 1,3 ampera w trakcie takiej pracy, jak dzisiaj. Także będzie mgła olejowa do chłodzenia. Znacie jakieś eko-friendly chłodziwo? Z racji że frezuję w domu musi być nietoksyczne i dobrze gdyby miało neutralny/przyjemny zapach. Ustawiłem sobie tryb pulsacyjny, jedno psiknięcie na kilka sekund, więc kompresor będzie się rzadziej załączał a ja nie będę mniał mgły na cały pokój.
Na 1/10 to nie mam nawet takiej opcji. 1/16 to jest max i wtedy już na bank zacznie gubić kroki a silniki zrobią się strasznie słabe. Mogę z ciekawości tak ustawić, to będzie 3200 impulsów na obrót. Pamiętam o czestotliwości tym razem

Idę do paczkomatu, przewody pneumatyczne fi4mm chłodziwa czekają. Okazało się, że nawet w trakcie pracy frezarki załączający się kompresor 1.8kW nie wybija korków. Maszyna ciągnie 1,3 ampera w trakcie takiej pracy, jak dzisiaj. Także będzie mgła olejowa do chłodzenia. Znacie jakieś eko-friendly chłodziwo? Z racji że frezuję w domu musi być nietoksyczne i dobrze gdyby miało neutralny/przyjemny zapach. Ustawiłem sobie tryb pulsacyjny, jedno psiknięcie na kilka sekund, więc kompresor będzie się rzadziej załączał a ja nie będę mniał mgły na cały pokój.
Kto pyta, nie błądzi.