Budowa pierwszej wypalarki CNC
2000x1000
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Re: Budowa pierwszej wypalarki CNC
ja w plazemkach zwykle ustawiałem mikrokrok 1:10, czyli wyjsciowo 2 tys kroków pomnozone przez przekladnię i podielone przez pi d
dokladność maszynki jest czysto mechaniczna i wiecej jak 0,2mm nie nalezy sie spodziewac.
dokladność maszynki jest czysto mechaniczna i wiecej jak 0,2mm nie nalezy sie spodziewac.
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 18
Dzięki za odpowiedzi 0,2mm jakbym osiągnął to i tak będzie super.
Teraz pytanie o źródło które muszę kupić. Używał ktoś może spartusa procut 45?
Teraz pytanie o źródło które muszę kupić. Używał ktoś może spartusa procut 45?
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 1
Cześć, jeśli nie masz jeszcze źródła to zobacz ten wątek
problem-z-wypalarka-plazmowa-t71327.htm ... c%20ferryt
BTW świetny projekt!
problem-z-wypalarka-plazmowa-t71327.htm ... c%20ferryt
BTW świetny projekt!
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
źródła z reguły są dość drogie, musisz szukac takiego który ma 100% czasu pracy, czyli nie 15 minut i stop, tylko jedziesz tyle ile chcesz.
z chincykami róznie bywa. loteryjnie hehe, transformatorówka bedzie duza i ciężka ale i mniej podatna na poencjalne awarie jak układ oparty na mosfecie. Jak kto lubi i ile kasy ma w portfelu.
z chincykami róznie bywa. loteryjnie hehe, transformatorówka bedzie duza i ciężka ale i mniej podatna na poencjalne awarie jak układ oparty na mosfecie. Jak kto lubi i ile kasy ma w portfelu.
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
-
No właśnie od jakiegoś miesiąca rozglądam się z źródłem i do takich wniosków doszedłem:
-zajarzanie bezstykowe bez HF (cofająca się elektroda, blow-back)
-cykle pracy podawane w temp.40*C (tak samo jak przy markowych spawarkach, 60% przy maksymalnym prądzie przy 40*C będzie oznaczać niemal 100% w 20*C)
-zasilanie mimo wszystko 3x400V
Wszystko rozchodzi się o kasę, ploter do hobbystycznych prac i nie chciałbym wydawać 10tys na w miarę dobre źródło, które i tak jest chińskie. Ludzie polecają spartusa, ale taki pro cut 85 CNC to koszt z palnikiem w granicy 8000zł i ma tylko 65A no i to też chińczyk....
Gabaryty w moim przypadku nie grają roli, bo miejsca mam sporo. Chciałbym uzyskać dobrą jakość cięcia do max 12mm w stali czarnej.
-zajarzanie bezstykowe bez HF (cofająca się elektroda, blow-back)
-cykle pracy podawane w temp.40*C (tak samo jak przy markowych spawarkach, 60% przy maksymalnym prądzie przy 40*C będzie oznaczać niemal 100% w 20*C)
-zasilanie mimo wszystko 3x400V
Wszystko rozchodzi się o kasę, ploter do hobbystycznych prac i nie chciałbym wydawać 10tys na w miarę dobre źródło, które i tak jest chińskie. Ludzie polecają spartusa, ale taki pro cut 85 CNC to koszt z palnikiem w granicy 8000zł i ma tylko 65A no i to też chińczyk....
Gabaryty w moim przypadku nie grają roli, bo miejsca mam sporo. Chciałbym uzyskać dobrą jakość cięcia do max 12mm w stali czarnej.
-
Minęło już trochę czasu. Ploter działa bardzo dobrze, dostał ruszt wodny i w międzyczasie wymieniłem źródło na 3 fazowe. Czeka mnie jeszcze zmiana palnika na "mocniejszy" bo ten obsługuje dysze 1.0 czyli max 50A.