Ultra precyzyjna frezarka zegarmistrzowska przeróbka na CNC
Jakie są szanse przerobienia czegoś takiego na precyzyjną maszynę ze sterowaniem mach3?
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 33
Re: Ultra precyzyjna frezarka zegarmistrzowska przeróbka na CNC

nie jest ważne jak powoli idziesz ,ważne jest ,że nie stoisz w miejscu wtedy nauczysz się doskonale chodzić
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 16
Nie bardzo wiadomo co mierzyłeś na tym filmiku. Mi to raczej wygląda na skokową pracę silnika krokowego, z powodu tego że musi wykonywać bardzo małe kroki (w sumie mikrokroki). A więc przeskakuje jak pokonuje opory tarcia statycznego (zjawisko slip stick, choć tu akurat na całości napędu a nie tylko na prowadnicach).
Jak dla mnie to możesz na nawet powinieneś użyć przekładni. Silnik będzie miał lżej, a do tego będzie wykonywał więcej kroków. A więc będzie mniej skakania.
To co jest na obrazku to oś Z?
X i Y masz jeszcze niezdemontowane?
Jak dla mnie to możesz na nawet powinieneś użyć przekładni. Silnik będzie miał lżej, a do tego będzie wykonywał więcej kroków. A więc będzie mniej skakania.
To co jest na obrazku to oś Z?
X i Y masz jeszcze niezdemontowane?
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 33
aha ,rozumiem ,1mikron nie jest dzielony przez program na 10 tylko tak mniej więcej ,nie wiem czy widzicie ,że czujnik to nie jest 1/100 [0,01mm] ale mikronowy czyli 1/1000 [0,001mm],poza tym prowadnicę ,napęd zrobiła fabryka siemens [lepiej raczej nie będzie ] ,jeśłi jest takie sprzężenie silnika ze śrubą oznacza ,że jest to najlepsze rozwiązanie do tego zastosowania ,przesuw całkowity 25mm ,natomiast przy paskach i przekładni to błąd jest +/-10mikronów ,nawet nie chce mi się kręcić filmu ,pask naciąga się bez względu na napięcie go ,to nie ten klimat ,na filmie widać błąd nawrotny czyli luz albo w łożyskach albo w nakrętce kulowej w wielkości 5 impulsów nawrotnych bez przesuwu czyli około lub blisko 1mikron ,w zasadzie mogłoby być ,ciekawe jest tylko to kiedy przyjdą prawdziwe opory i jakie wtedy będą odchylenia ,ta prowadnica jest tylko do testów nie ma nic wspólnego z hauserem 
Dodane 40 minuty 19 sekundy:
zastanawia mnie tylko czy mach3 da radę ogarnąć to
Dodane 2 minuty 14 sekundy:
https://cncbote.de/en/product/heidenhai ... r-encoder/

Dodane 40 minuty 19 sekundy:
zastanawia mnie tylko czy mach3 da radę ogarnąć to

Dodane 2 minuty 14 sekundy:
https://cncbote.de/en/product/heidenhai ... r-encoder/
nie jest ważne jak powoli idziesz ,ważne jest ,że nie stoisz w miejscu wtedy nauczysz się doskonale chodzić
-
- Posty w temacie: 16
Skąd taki wniosek?
Wcale nie. Niejedna porządna firma odwaliła czasami fuszerkę.
Albo zjawisko slip stick, powodowane między innymi sprężystością sprzęgła (a ta sprężystość jest szczególnie duża w sprzęgle mieszkowym jakie tam masz).
-
- Posty w temacie: 18
Po prostu NIE PISZ GŁUPOT, a nikt nie będzie musiał marnować swojego życia, które każdy ma tylko jedno, na prostowanie oczywistych bzdur.
To jest sprzęgło helikalne:

Jak widać, jest to rodzaj sprężyny i zachowuje się jak sprężyna.
Takie sprzęgła stosuje się z powodzeniem tam, gdzie występują znikome siły, na przykład do sprzęgnięcia enkodera, gdzie jedyny opór stawiają łożyska.
Natomiast w sprzęgle mieszkowym stosuje się mieszek, rodzaj karbowanej rury, który sprężyną nie jest i nie zachowuje się jak sprężyna: