Ultra precyzyjna frezarka zegarmistrzowska przeróbka na CNC

Jakie są szanse przerobienia czegoś takiego na precyzyjną maszynę ze sterowaniem mach3?

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

Autor tematu
bas01
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 33

Re: Ultra precyzyjna frezarka zegarmistrzowska przeróbka na CNC

Post napisał: bas01 » 12 mar 2023, 19:50

Mr kamar * to uśrednienie niedokładności śruby w mach3 jakieś jest chyba ,ktoś tam gdzieś tam pokazywał na jakimś filmie ,nie wiem tylko jak to ma się do rzeczywistości ,czy ten błąd na odcinku dajmy na to 100mm ,a śruba posiada błąd szlifu 0,1 mm ,to i tak na odcinku 10 mm wyjdzie wiadomo 0,01,10mikro ,przy Twojej elektrodrążarce coś tam zmieniasz w programie aby to zniwelować ,czy to jest w ogóle niepotrzebne ?
Mr kamar* jesteś WIELKI ! ,właśnie to mój był największy dylemat z tym LUZEM NAWROTNYM [Na szlifierce do wałków dałem linkę stalową z ciężarkiem . Można by na stole obrotowym też próbować ale to ograniczy
liczbę jego obrotów. Jak pracujesz tylko na 360' to bez problemu naciągnie.]

nie jest ważne jak powoli idziesz ,ważne jest ,że nie stoisz w miejscu wtedy nauczysz się doskonale chodzić

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 18

Post napisał: tuxcnc » 12 mar 2023, 20:02

Avalyah pisze:
12 mar 2023, 19:37
Jak ten przysłowiowy trzmiel co rzekomo nie wie
Z trzmielem to jest zupełnie inaczej. Prawda jest taka, że jakiś naukowiec kiedyś stwierdził, że posiadana wiedza nie pozwala mu stwierdzić dlaczego trzmiel lata. Zasadniczo to nauka tak właśnie działa, że się czegoś nie wie i szuka się wytłumaczenia.
Jakiś poszukiwacz sensacji na siłę, przerobił tą historię tak, że podobno wszyscy naukowcy twierdzą że trzmiel latać nie może, co jest dwoma kłamstwami w jednym zdaniu... A historyjka nie zyskała popularności dlatego żeby była prawdziwa, tylko dlatego że jest ładna...

W przypadku ustawiania mikrokroku 1/100 to jest raczej jak z audiofilem, który sobie kupuje pozłacany kabel zasilający z "miedzi kierunkowej" i słyszy że jest lepiej...
Tutaj autor rozwiązania też zapewne widzi że jest dokładniej...

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10
Kontakt:

Post napisał: kamar » 12 mar 2023, 20:16

bas01 pisze:
12 mar 2023, 19:50
przy Twojej elektrodrążarce coś tam zmieniasz w programie aby to zniwelować ,czy to jest w ogóle niepotrzebne ?
W małej chińskiej są fabryczne sprężyny dociągające a w Agie dałem tez ciężarki.
No ale ja niżej setki nie wymagam. I tyle mam. Co Mach potrafi to nie wiem ale linuxCNC sobie radzi i to przy posuwach rzędu 0.1 mm/min.
I nie na YT tylko w realu :)

Awatar użytkownika

Autor tematu
bas01

Post napisał: bas01 » 12 mar 2023, 20:29

:) Panowie ,będzie dobrze ,wziąłęm pod uwagę Twoje nauki Mr tuxcnc*,skłaniam się jednak do przekładni mechanicznej 1/10 powinno wystarczyć przy silniku 500krok/0,72stopnia i śrubie precyzyjnej kulowej [made in Japan]o skoku 1mm przy nacisku 0,5kg błąd zaledwie 1,5 mikrona[chyba do przez ściśnięcie kulek w łożyskach i na śrubie ] ,siła nacisku freza na materiał podczas frezowania to od 5-50gram przy frezie 1mm ,już zaklepane ,mikrokroki Mr kamar*też w zasadzie będą potrzebne do wzbudzenia mechaniki [to są ciężkie rzeczy wbrew temu co widać na foto ],będziemy drążyć dalej ,[a trzmiel będzie latał w lecie bez względu na to co powiedzą naukowcy ] :wink:
nie jest ważne jak powoli idziesz ,ważne jest ,że nie stoisz w miejscu wtedy nauczysz się doskonale chodzić

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 16

Post napisał: atom1477 » 12 mar 2023, 20:33

kamar pisze:
12 mar 2023, 19:22
Robisz coś na krokowcach czy tylko wiesz ?
Mikrokrok 1/10 to jest typowy podział w mało wymagających aplikacjach. W dokładniejszych (drutówki) mam 1/100.
O widzisz, w końcu i mnie dopadło Twoje wywyższanie się tutaj na forum. Jak Ty tak masz to to jest jedyna prawidłowa opcja, no nie?
No właśnie nie.
Podział 1/100 nie ma żadnego sensu jeżeli chodzi o dokładność (1/128 też).
Nie myl dokładności (czy rozdzielczości) z kulturą pracy.
Duży podział polepsza kulturę pracy, oraz rozdzielczość. Co w aplikacjach z małymi siłami obróbki (np. drutówka) ma znaczenie. Nijak jednak nie daje dokładności. Silnik stojący gdzieś na 57/100 kroku, przesunie się o wiele setnych części kroku od samego wylądowania muchy. O tym że dokładność liniowości podziału na kroki może być mniejsza od całego kroku nie wspominając (standardowy silnik ma dokładność podziału około 5%, co przy 200 krokach daje błąd do 10 kroków).
Zapytam więc i ja Ciebie:
Robisz jakieś precyzyjne rzeczy, czy tylko wiesz?
Ostatnio zmieniony 12 mar 2023, 20:41 przez atom1477, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 12 mar 2023, 20:38

bas01 pisze:
12 mar 2023, 20:29
chyba do przez ściśnięcie kulek w łożyskach i na śrubie
Jak zwykle nic za darmo, precyzja kosztem oporów ruchu.
Pomimo przekładni 1/10 możesz potrzebować całkiem sporych silników...
Ale tu znowu powstaje problem, żeby przy tzw. dzwonie czegoś nie urwać, pogiąć czy zmielić...
Doczytaj lub dopytaj jaki jest maksymalny moment na wale zdawczym przekładni i według tego dobierz silniki.

Awatar użytkownika

Autor tematu
bas01

Post napisał: bas01 » 12 mar 2023, 20:45

:) ok ! super ! dzięki Panowie ![ zabezpieczenia przed wielkim bummm :!: ! ,kapuję ,nie ma zartów ,to droga byłaby zabawka i tylko raz te bumm...],ale i tak pewnie nie obejdzie się bez jakiegoś *wielkiego diabła* aby dopasował to wszystko i zagrało jak fabryczne :wink:

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 12 mar 2023, 20:51

bas01 pisze:
12 mar 2023, 20:45
aby dopasował to wszystko i zagrało jak fabryczne :wink:
Najpierw musisz maszyną rozmontować i zobaczyć ile miejsca masz do dyspozycji...
Ja już miałem takie jajca, że nakrętki kulowe za żadną cholerę nie chciały się zmieścić tam, gdzie wcześniej były trapezowe....

zwyczajny
Posty w temacie: 1

Post napisał: zwyczajny » 12 mar 2023, 21:25

Nie dałoby rady zamiast przerabiania zrobić oprzyrządowanie z silnikami krokowymi tak aby kręciły precyzyjnie korbkami i enkodery kontrolowały korbki?

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 16

Post napisał: atom1477 » 12 mar 2023, 21:33

To za mało.
Nie wierzę że to miało dokładność "korbkową" liczoną nawet w setkach.
Może i to pozwalało na obróbkę w mikronach, ale po zmierzeniu i skorygowaniu ustawień. Skasowaniu luzów w kierunku działania sił obróbki. Itp.
A więc sama podmiana korbek na silniki nic nie da. A w sumie pogorszy (choć nie wprost). Pogorszy bo przy okazji odpadną pomiary i korekcje jakie przy korbkach człowiek robił odpowiednimi przyrządami.
Żeby to zadziałało, to enkodery nie mogą być na "korbkach" (na wałkach napędowych). Muszą być już na posuwie liniowym (za całością napędu, czyli nawet za śrubami i nakrętkami). Czyli muszą to być enkodery liniowe a nie obrotowe. No i oczywiście muszą być o bardzo dobrej dokładności.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”