Gwintowanie frezem Picocnc
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 5
Gwintowanie frezem Picocnc
Stałem się posiadaczem frezarki cnc ze sterowaniem Picocnc .
Nie mogę znaleźć opisu jak zrobić gwint ( konkretnie M3) w bloku aluminiowym frezem do gwintowania. Frez do gwintowania zakupiłem .
Instrukcja jest uboga a w sieci tylko pokazane ,że można.
Może ktoś łaskaw opisać jak to zrobić ?
pozdrawiam
Nie mogę znaleźć opisu jak zrobić gwint ( konkretnie M3) w bloku aluminiowym frezem do gwintowania. Frez do gwintowania zakupiłem .
Instrukcja jest uboga a w sieci tylko pokazane ,że można.
Może ktoś łaskaw opisać jak to zrobić ?
pozdrawiam
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Re: Gwintowanie frezem Picocnc
A cco to za filozofia, trzeba zrobić objazd po helisie o odpowiednim promieniu (dla zewnętrznego gwintu 1,25+ Φ frezu/2, dla wewnętrznego 1,5- Φ frezu/2) i skoku 0,5
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
Dzięki za wyjaśnienie .
Jakie parametry obróbki zastosować , jaki otwór ,obroty wrzeciona i prędkość zagłębiania aby od razu nie połamać freza ?
Aluminium PA6.
Jakie parametry obróbki zastosować , jaki otwór ,obroty wrzeciona i prędkość zagłębiania aby od razu nie połamać freza ?
Aluminium PA6.
-
Bodek66 pisze:Jakie parametry obróbki zastosować , jaki otwór ,obroty wrzeciona i prędkość zagłębiania aby od razu nie połamać freza ?
A piszesz z palca, czy używasz jakiegoś CAMa?
-
Próbuję używać CAM z piko.
Dodane 2 godziny 48 minuty 19 sekundy:
Już znalazłem funkcję gwintowania .
Teraz jeszcze nie umiem zdefiniować freza gwintującego w magazynie narzędzi .W rozwijanym menu nie ma tego typu narzędzia ,czy definiować jako frez płaski ?
Dodane 2 godziny 48 minuty 19 sekundy:
Już znalazłem funkcję gwintowania .
Teraz jeszcze nie umiem zdefiniować freza gwintującego w magazynie narzędzi .W rozwijanym menu nie ma tego typu narzędzia ,czy definiować jako frez płaski ?
-
bartekn86 pisze:poćwicz se w plexi, ja tak robiłem na początku
Ja ładowałem od razu w aluminium, i to nie jakieś spore gwinty, tylko M3. Co ciekawe, chociaż ręki sobie bym nie dał uciąć, bo nie widziałem, tylko słyszałem (w sensie dźwięk maszyny podejrzany), ale zdarzyło mi się wyfrezować gwint w otworze, którego jeszcze nie było

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Tak z innej strony, jaki jest sens frezować gwint M3 w aluminium, rozumiem w hartowanej stali.
Szybciej, taniej i z wymaganą tolerancją jest wywiercić otwór i gwintownikiem zrobić czy to zwykłym czy formującym.
Dla samej nauki to jak najbardziej wiedza się przyda.
Tak nic niezwykłego, robiłem tak dla testów i sprawdzenia w aluminium.
Ciekawostką jest że ten frez jaki mam ze skokiem 1.25 prawy gwint frezuje na lewych obrotach. Wymóg taki bo zaczyna od góry schodząc w dół.
Szybciej, taniej i z wymaganą tolerancją jest wywiercić otwór i gwintownikiem zrobić czy to zwykłym czy formującym.
Dla samej nauki to jak najbardziej wiedza się przyda.
Avalyah pisze:zdarzyło mi się wyfrezować gwint w otworze, którego jeszcze nie było
Tak nic niezwykłego, robiłem tak dla testów i sprawdzenia w aluminium.
Ciekawostką jest że ten frez jaki mam ze skokiem 1.25 prawy gwint frezuje na lewych obrotach. Wymóg taki bo zaczyna od góry schodząc w dół.