Frezarka 3824 - krok po kroku.

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 178

Re: Frezarka 3824 - krok po kroku.

Post napisał: atom1477 » 21 lut 2023, 14:10

Rafalgl pisze:
21 lut 2023, 13:18
Sprawdzałem multimetrem i masa mojego falownika nie ma połączenia z aluminiowym radiatorem, który jest jedynym metalowym elementem falownika dotykającym płyty montażowej, toteż do fakownika MUSI być doprowadzony przewód uziemienia do złącza GND
Na pewno nie do GND (ani co "COM" czy "common GND").
Do PE. Choć w tej dziwnej chińskiej dokumentacji nazwali to "E".

Awatar użytkownika

Autor tematu
Rafalgl
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 515

Post napisał: Rafalgl » 21 lut 2023, 17:13

To jest wszystko w temacie doboru potencjometru i połączeń, co podają w mojej instrukcji. External analog voltage input i tyle. Nie będę zmieniał dobrego falownika z powodu tego tylko że instrukcja jest kiepska

Obrazek

Podłączam aktualnie Piko i mam problem, płytka jest 2x większa niż grbl i się nie mieści. W dodatku przewody zasilacza krokowców wychodzą bezpośrednio nad płytką i boję się, że będą wzbudzać w niej napięcie. Na stojąco nie chcę jej montować, bo nie będzie wówczas dostępu do niektórych wejść i wyjść. Więc generalnie chyba znów czeka mnie "przemeblowanie" skrzynki.
Kto pyta, nie błądzi.

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 16

Post napisał: pukury » 21 lut 2023, 17:59

Hej.
Znalazłem na allegro - https://alle gro.pl/oferta/potencjometr-spo-2-10k-2w-os-20mm-2sztuki-12324393279
Mam takie i działają ok.
pzd.
Mane Tekel Fares

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 141

Post napisał: tuxcnc » 21 lut 2023, 19:36

Rafalgl pisze:
21 lut 2023, 17:13
External analog voltage input i tyle
A czego byś jeszcze chciał?
To jest wejście napięcia sterującego 0-10v (ew. 0-5V).
Można tam podłączyć napięcie z dowolnego źródła, byleby nie przekraczało dopuszczalnego zakresu.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Rafalgl
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Rafalgl » 21 lut 2023, 20:27

U mnie nie ma gwoli ścisłości ani E ani GND, jest rysunek piorunochronu jedynie. E i GND jest na schemacie, a napisałem GND aby każdy wiedział o co chodzi.

Tuxcnc... Na tyle znam angielski. Wejście sterujące.. ale nawet nie jest podane czym steruje. W opisach funkcji jest jedynie podane że VI1/CI to wejście 0-5/10V lub 4-20mA. Nic więcej ponad to. I skąd taki kupujący laik ma wiedzieć bez sięgnięcia do fachowego forum, lub przeczesania YouTube do czego to służy i jaki potencjometr tam włożyć? Ta instrukcja jest napisana dla elektryka, albo kogoś kto miał juź 10 innych falowników w rękach, kogoś kto spojrzy na napięcie wyjścia i już wie do czego ono służy. Ale nie dla kogoś kto buduje pierwsza w życiu frezarkę.

Np. powiedz mi tuxcnc do czego jest wyjście SP1 "open Collector Output"? Bo tego nie wiem po dziś dzień. Co to jest "otwarty kolektor"?
Kto pyta, nie błądzi.

WP Kamil
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 20

Post napisał: WP Kamil » 21 lut 2023, 20:35

Ten schemat może Ci niewiele mówi, ale tak naprawdę mówi bardzo wiele.
1. Jest typowy aż do bólu, a to by oznaczało że potencjometr 10kohma o charakterystyce liniowej na 99% to jest to czego szukasz.
2. Weź w rękę multimetr/voltomierz i sprawdź napięcie pomiędzy COM a 5V/10V tylko po to żeby właśnie sprawdzić czy falownik jest ustawiony na 5V napięcia sterującego czy na 10V. Domyślnie jest to na 99% 10V (ale warto to potwierdzić)
3. Pewnie w Piko jest dedykowane wyjście 0-10V do sterowania właśnie obrotami falownika- nie baw się potencjometrem tylko od razu walcz przez PIKO.
4. I tak pewnie będziesz gdzieś znaleźć parametr odpowiadający za sposób sterowania. Domyślnie pewnie jest sterowanie z panelu, jak chcesz potencjometrem czy z PIKO to trzeba ten parametr znaleźć i najpewniej zmienić.
5. Napisz czy możesz/umiesz zmieniać prędkość wrzeciona z panela. Jeżeli z panela nie dajesz rady (a wiesz gdzie szukać tego w menu falownika) to zawsze możesz wziąć dowolny zasilacz uniwersalny i podać napięcie 4,5V na zaciski COM/VL1 (dobrze byłoby nie pomylić przy tym polaryzacji. Jeżeli po wciśnięciu przycisku start wrzeciono uruchomi się- to będziesz wiedział że to wejście jest aktywne, sprawne i możesz śmiało podłączać potencjometr, lub PIKO. Jeżeli się nie zakręci to wróć do punktu 4. Jeśli wrzeciono zakręci się ze zbliżoną do maksymalnej prędkością będziesz wiedział że napięcie sterujące powinno zawierać się w przedziale 0-5V, Jeśli będzie to prędkość zbliżona do połowy maksymalnej to będziesz wiedział że napięcie sterujące powinno zawierać się w przedziale 0-10V.

Także tak. Można zrobić tak wiele bez żadnego ryzyka i na podstawie tych informacji jakie posiadasz.
I dlatego wyciągnięcie jakiegokolwiek potencjometru z szuflady i zadanie pytania na forum czy się nadaje to kompletne ignoranctwo. To, że Ty tego nie wiesz wynika z kompletnego braku elementarnej wiedzy, a nie z faktu, instrukcja to w połowie chińskie krzaczki- i dlatego póki co nie powinieneś się za to zabierać wyłącznie w oparciu o odpowiedzi z forum- bo to jest potencjalnie niebezpieczne dla CIebie.

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 178

Post napisał: atom1477 » 21 lut 2023, 21:31

Rafalgl pisze:
21 lut 2023, 20:27
U mnie nie ma gwoli ścisłości ani E ani GND, jest rysunek piorunochronu jedynie. E i GND jest na schemacie, a napisałem GND aby każdy wiedział o co chodzi.
Jak nie ma? Jest E. Dziwne oznaczenie, ale jest.
Rafalgl pisze:
Np. powiedz mi tuxcnc do czego jest wyjście SP1 "open Collector Output"? Bo tego nie wiem po dziś dzień. Co to jest "otwarty kolektor"?
SP1 to uniwersalne wyjście. Konfiguruje się je (jak się chce). Może sygnalizować prawidłową pracę, albo błąd. Może sygnalizować pracę w określonym kierunku, albo załączenie hamulca, itp. Wszystko co się da ustawić w danym falowniku.
A "otwarty kolektor" to rodzaj wyjścia. Taki jaki pozwala jedynie włączyć i wyłączyć przepływ prądu w jednym kierunku. Domyślnie się uznaje że taka nazwa dotyczy wyjścia typu NPN, czyli zwierającego do masy. Choć tak w ogóle, to można mieć otwarty kolektor również typu PNP (ale wtedy jest to specjalnie oznaczane).
Wejście zwierające do masy pozwala jedynie na przepływ prądu do wejścia, czyli albo prąd płynie do wejścia (i dalej do masy), albo nie płynie. Nie ma opcji wypływania prądu.
Rafalgl pisze:
I skąd taki kupujący laik ma wiedzieć bez sięgnięcia do fachowego forum, lub przeczesania YouTube do czego to służy i jaki potencjometr tam włożyć? Ta instrukcja jest napisana dla elektryka, albo kogoś kto miał juź 10 innych falowników w rękach, kogoś kto spojrzy na napięcie wyjścia i już wie do czego ono służy. Ale nie dla kogoś kto buduje pierwsza w życiu frezarkę.
Jak już WP Kamil napisał, ten falownik i schemat jego podłączenia jest zupełnie typowy.
A jeżeli nie używałeś innego falownika, to nic nie szkodzi. Wystarczy że otworzysz sobie dokumentację innych falowników i porównasz (są też dostępne po polsku). Zobaczysz że praktycznie w każdej jest taki sam schemat połączeń.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Rafalgl
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Rafalgl » 21 lut 2023, 22:18

Typowe czy nie, ale nie było tam podane jaki konkretnie potencjometr należy użyć, a informacje które są tak zawarte nic nie mówią komuś kto nie miał z falownikami do czynienia. To tak w kwestii zarzutów, że pytam zamiast zobaczyć do instrukcji.

Prąd płynie z wejscia do wejścia? Nie bardzo rozumiem.... Przykładowo ustawie w opcjach żeby ten open Collector zapalał mi Buzzer podczas błędu. Podłączam więc jeden przewód tego buzzera do SP1, a drugi gdzie w takim razie ma iść?

Kilka dzisiejszych fotek:

Piko i walka o dodatkowe centymetry powierzchni montażowej:

Obrazek

Obrazek

Krańcówka standardowa i nowa mini krańcówka na oś Z - porównanie.

Obrazek

Guziczki, kontrolki, przełączniczki... czyli to co tygrysy lubią najbardziej😉Obrazek
Ostatnio zmieniony 21 lut 2023, 22:34 przez Rafalgl, łącznie zmieniany 3 razy.
Kto pyta, nie błądzi.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 141

Post napisał: tuxcnc » 21 lut 2023, 22:25

Rafalgl pisze:
21 lut 2023, 22:18
Przykładowo ustawie w opcjach żeby ten open Collector zapalał mi Buzzer podczas błędu. Podłączam więc jeden przewód tego buzzera do SP1, a drugi gdzie w takim razie ma iść?
Wybacz, ale za dużo tłumaczenia.
Wyjścia OC są standardem w automatyce przemysłowej, poszukaj sobie w necie.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Rafalgl
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Rafalgl » 22 lut 2023, 05:52

To prostsze pytanie. Bierzemy jakikolwiek zasilacz np. DC 12vna zasilanie AC230v. Podłączamy w nim wtyczkę AC odwrotnie do gniazdka. Czy w takiej sytuacji na wyjściu
DC zasilacza plus będzie tam gdzie powinien byc minus a minus w miejscu plusa?

To dość ważna sprawa, jako że w i instrukcji Piko widnieje ostrzeżenie aby nie podłączać plusa do wejścia minusowego.

Dodane 1 godzina 25 minuty 48 sekundy:
Owoc nieprzespanej nocy. Jednak i w małej skrzynce dużo się zmieści😉 Podłączanie jak odeśpię:
Obrazek
Kto pyta, nie błądzi.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”