Frezarka 3824 - krok po kroku.
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 515
Re: Frezarka 3824 - krok po kroku.
Ja kupiłem takie sterowniki, są tanie, nic się z nimi złego nie dzieje i obsługują silniki nawet 5A, polecam: https://a llegro.pl/oferta/sterownik-silnika-krokowego-tb6600-hy-div268n-5a-12807458525 Jeśli chodzi o chińskie, to słyszałem że niestety są z nimi problemy.
Serwo ze zintegrowanym sterownikiem swego czasu ktoś tutaj bardzo chwalił, nie tylko za wygodę i dokladnosć ale i dynamikę tego napędu,
Epoksygranit jest spoko rozwiazaniem, też mi nieraz chodzi po głowie, w szczególności w połączeniu ze stalowym szkieletem - te dwa materiały świetnie uzupełniają się (stal usztywnia, epoxy tłumi drgania). Jeśli chodzi o samą masę, z kamieniami może być kłopot (wewnątrz masy pozostają puste przestrzenie), świetny rezultat daje natomiast żywica z piaskiem: https://youtu.be/4aBVAbfxLJw
Serwo ze zintegrowanym sterownikiem swego czasu ktoś tutaj bardzo chwalił, nie tylko za wygodę i dokladnosć ale i dynamikę tego napędu,
Epoksygranit jest spoko rozwiazaniem, też mi nieraz chodzi po głowie, w szczególności w połączeniu ze stalowym szkieletem - te dwa materiały świetnie uzupełniają się (stal usztywnia, epoxy tłumi drgania). Jeśli chodzi o samą masę, z kamieniami może być kłopot (wewnątrz masy pozostają puste przestrzenie), świetny rezultat daje natomiast żywica z piaskiem: https://youtu.be/4aBVAbfxLJw
Kto pyta, nie błądzi.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 22
{z wodą i prądem nie ma żartów,mały przeciek i masakra} ,trzeba dać różnicowe tak jak tu kolega mówi na trzy fazy ,poszukam te hitachi 5A ,też mi się wydaje ,że trzeba zespawać ze stalowych profili i zalać tym sztucznym granitem z piaskiem i żywicą ,poważna to robota ,jeśli dzwoni to jeszcze nie jest żle ,gorzej jeśli się ugina konstrukcja pod naciskiem ,wtedy dziwne rzeczy wychodzą ,testowałem to na manualnej ,wrzeciono też powinno być dobrze zrobione ,[ale są jeszcze obróbki takie jak szlifowanie ,polerowanie ,ew powlekanie galwaniczne ,wtedy są mikrony ],na marginesie,dałbyś radę zestroić silniki ze sprzężeniem zwrotnym [enkoderem ']?
-
Przecież ja mam instalację jednofazową 230v. Wystarczy że odetnie L i N (na wypadek gdybym odwrotnie włożył wtyczkę). 3 fazy mam tylko pomiędzy falownikiem a silnikiem, a tam montować przekaźników nie będę. No bo chyba nie mówisz o odcinaniu uziemienia? Zresztą ta pompa nie ma nawet uziemienia i jest na cienkich kabelkach 0,5mm2, wiem bo oryginalnie miała wtyczkę typu USA, wczoraj ją obciąłem (przy okazji przewlekania kabla przez pokrywę zbiornika) i zamontowałem europejską. Także trudno mówić tu o bezpieczeństwie. Po prostu nie będę pchał rąk do beczki z chłodziwem gdy kabel jest w gniazdku, jest ona hermetycznie zamknięta, jest dławnica na kablu, jeszcze założę tam kłódkę by nikomu z domowników do głowy nie przyszło tam zaglądać. Mam różnicowkę, nie jedną w skrzynce bezpieczników, jak w każdym polskim domu i chyba to wystarczy?
Nie trzeba nic spawać, elementy zbrojenia mogą być skręcone śrubami.
Niestety nie znam się na enkoderach...
Nie trzeba nic spawać, elementy zbrojenia mogą być skręcone śrubami.
Niestety nie znam się na enkoderach...
Kto pyta, nie błądzi.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 178
Nie było wiadomo do czego podłączysz ten przekaźnik. Mogłeś na zasilaniu silnika (3 fazy), mogłeś do sterowania urządzeniami (gdy jedną fazę rozwidlisz na 3 obwody).
-
Zawsze można rozdzielić na 3 fazy za przekaźnikiem
.
Znalazłem w rupieciach potencjometr z oznaczeniem A500kOhm. Niewiele mi to mówi. Myślę by użyć go do sterowania prędkością obrotową wrzeciona. Jedyne co przeczytałem, to że jest to potencjometr logarytmiczny cokolwiek to znaczy. Jak się on spisze, jeśli go podłączę do falownika, nie spali mi nic?
Znalazłem w rupieciach potencjometr z oznaczeniem A500kOhm. Niewiele mi to mówi. Myślę by użyć go do sterowania prędkością obrotową wrzeciona. Jedyne co przeczytałem, to że jest to potencjometr logarytmiczny cokolwiek to znaczy. Jak się on spisze, jeśli go podłączę do falownika, nie spali mi nic?
Kto pyta, nie błądzi.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 20
Ło Matko Bosko Falownikowo! Nie dość że przypadkowa rezystancja to jeszcze logarytmiczny - bo to nie jest zwykły tylko logarytmiczny pewnie musi być "lepszy" od zwykłego...Rafalgl pisze: ↑20 lut 2023, 12:05Znalazłem w rupieciach potencjometr z oznaczeniem A500kOhm. Niewiele mi to mówi. Myślę by użyć go do sterowania prędkością obrotową wrzeciona. Jedyne co przeczytałem, to że jest to potencjometr logarytmiczny cokolwiek to znaczy. Jak się on spisze, jeśli go podłączę do falownika, nie spali mi nic?
Brak autorefleksji, próby własnego przemyslenia- poziom kosmos.
Najlepiej zamiast pytać na forum, czy zajrzeć do instrukcji to te trzy nóżki potencjometru w dowolnej konfiguracji podepnij między zaciski UVW na falowniku
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 44
Ło matko ale wydziobał w skarbach akurat właściwy bo "A" to liniowy i się nadaje (charakterystyka bo wartość to nie będzie banglać)WP Kamil pisze:Ło Matko Bosko Falownikowo! Nie dość że przypadkowa rezystancja to jeszcze logarytmiczny
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 20
Może i akurat do logarytmicznego by się przyzwyczaił- kto wie... Może nikt nie próbował...
Spójrz że do dokumentacji elektroniki którą chciałbyś sterować i taki kup- naprawdę nie trzeba do mądrości forum, nie trzeba nic dopasowywać eksperymentalnie ani obliczać ani kombinować.
Spójrz że do dokumentacji elektroniki którą chciałbyś sterować i taki kup- naprawdę nie trzeba do mądrości forum, nie trzeba nic dopasowywać eksperymentalnie ani obliczać ani kombinować.