Z klawiaturą też można mieć problemy

Szukasz informacji o silniku, scalaku czy innym elemencie to podaj symbol, i inne oznaczenia a moze ktos coś ci znajdzie

Autor tematu
kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 47
Kontakt:

Re: Z klawiaturą też można mieć problemy

Post napisał: kamar » 16 lut 2023, 16:09

IMPULS3 pisze:
16 lut 2023, 15:48

Natomiast nie rozumiecie specyfiki prac różnych.
Ty to jednak masz cierpliwość. Normalnie podziwiam. Przecież wiesz że jednemu nie wytłumaczysz bo nie pojmie a drugiego nie przekonasz
bo zawsze wie najlepiej. Więc daremne żale, próżny trud ...
A to że po trzydziestu latach klepania masówki na automatach udaje się nieźle żyć z projektów i nietypowych części to tylko mój sukces,
Wielu niedostępny.

tristar0
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 35

Post napisał: tristar0 » 16 lut 2023, 16:09

I jestem przekonany że dla propagowania obróbki dla amatorów czy niedzielnych tokarzy to jest fajna zabawka tyle że stosowanie do przemysłowego zastosowania to słabo .
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 17

Post napisał: tuxcnc » 16 lut 2023, 16:10

IMPULS3 pisze:
Natomiast nie rozumiecie
Nie, to Ty nie rozumiesz o czym jest rozmowa.
Postęp wymaga zmian, które czasem są niekompatybilne wstecz.
W praktyce oznacza to, że są konfiguracje sprzętu i oprogramowania, które i owszem działają, ale nie da się ich ani unowocześnić, ani co może być ważniejsze, odtworzyć po awarii.
Jeżeli ktoś decyduje się na Linuxcnc, to powinien być w miarę na bieżąco, nawet nie w sensie wprowadzania zmian w istniejących konfiguracjach, ale raz na kilka miesięcy podłączyć nowszy komputer z nowszym oprogramowaniem i sprawdzić czy nie ma niespodzianek, które mogą się zemścić w razie awarii...
A awarie się zdarzają.
U mnie z komputerów na których zaczynałem przygodę z Linuxcnc nie pozostał nawet jeden. Trzy spalił mi piorun, reszta padła ze starości...
I nie pisz więcej o kupowaniu nowej obrabiarki żeby na niej zainstalować inne imadło, bo to zupełnie nie o to chodzi.

tristar0
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tristar0 » 16 lut 2023, 16:14

tuxcnc pisze: Trzy spalił mi piorun
a mówą że piorun w pioruna nie strzeli :P .A prawda jest taka że jak nie idziesz z postępem to się cofasz nawet jak ten postęp wydaje się głupi .
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 14

Post napisał: IMPULS3 » 16 lut 2023, 16:16

tristar0 pisze:Niestety maszyny z poprzedniego wieku kończą się powoli

Nic się nie kończy, nadal wszelkie maszyny ręczne mają się dobrze pod warunkiem że robią roboty pod nie dedykowane.
I nadal aby wymienić wszystkie maszyny to musisz kupić naście maszyn używanych ale też w miarę nowych więc ile to kosztuje? Jest sens?
tuxcnc pisze:Postęp wymaga zmian, które czasem są niekompatybilne wstecz.

Wytaczam wiele otworów w roznych rzeczach. Co mi da unowocześnienie jeśli od maszyny potrzebne jest mi tylko przesunięcie stołu o 100mm i wycofanie?

tristar0
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tristar0 » 16 lut 2023, 16:18

nadal uważam że linuxcnc jest fajny ale dla amatorskich zastosowań bo robienie na takim oprogramowaniu produkcji w firmie to proszenie się o kłopoty .Zakładamy że na takiej maszynie dochodzi do wypadku w firmie mamy zrobione dtr-ki nasz behapowiec będzie za nami bo przecież nie ugryzie ręki która go karmi ale jak dojdzie do np komisji to nie wiem czy ktoś się nie przyczepi że używam oprogramowania bez stosownych certyfikatów .

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 14

Post napisał: IMPULS3 » 16 lut 2023, 16:19

tristar0 pisze:.A prawda jest taka że jak nie idziesz z postępem to się cofasz nawet jak ten postęp wydaje się głupi .
No i co, masz najnowszy laser u siebie, najnowszą drutówkę, tokarke, wiertarkę, frezarkę, dłutownicę, szlifierki do wałków, otworów, płaszczyzn, narzędzi, najnowszą pomiarówkę, najnowsze centra obróbcze i najnowsze oprzyrządowania do wszystkich robót? Czy nie masz i się cofasz? :P

tristar0
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tristar0 » 16 lut 2023, 16:23

Nie jestem przeciwko linuxcnc jest dużo lepszy niż mach i tyle .

Dodane 2 minuty 41 sekundy:
IMPULS3 pisze:No i co, masz najnowszy laser u siebie, najnowszą drutówkę, tokarke, wiertarkę, frezarkę, dłutownicę, szlifierki do wałków, otworów, płaszczyzn,
mam najstarszą maszynę 10 lat , co roku muszę robić legalizację narządzi pomiarowych ,wszystkie narządzia z certyfikatem . No niestety mając iso tak trzeba . mając kuźnie robimy jak nam pasuje .

Autor tematu
kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 47
Kontakt:

Post napisał: kamar » 16 lut 2023, 16:25

IMPULS3 pisze:
.
A robić tylko po to aby kupić kolejna nowa maszynę i żeby ona stała 70% swego czsasu to bezsens.
Kup używaną po złotówce za kilo i zrobisz skok technologiczny. Do po leasingowego Mori trochę jej brak ale niewiele :)
https://www.olx.pl/d/oferta/tokarki-num ... T8kX4.html

tristar0
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tristar0 » 16 lut 2023, 16:28

kamar pisze:Kup używaną po złotówce za kilo i zrobisz skok technologiczny
kamar nie popadaj ze skrajności w skrajność skoro nie dajesz żadnego papieru na wytworzone produkty to możesz je sobie robić młotkiem na kolanie i też nabywca będzie zadowolony.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Informacji na temat...”