Czyli że co złożyłeś frezarką a nie zrobiłeś komory obróbczej żeby chłodziwo i wióry nie latały gdzie chcą i to ma być pretekst wyższości klawiatury nad dotykiem. Słaby bo to powodem jest lenistwo a nie monitor z dotykiem .Daniu pisze:składając frezarkę postanowiłem zaopatrzyć ja w ekran dotykowy. Fajne to było do testów i zabawy. Teraz jest odpiete bo podczas frezowania jak wióry latają w koło i siadają na monitorze
Z klawiaturą też można mieć problemy
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 35
Re: Z klawiaturą też można mieć problemy
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
Można by zamontować wycieraczki samochodowe na monitorze a na gogle zrywki znane z enduro. Na wszystko jest sposób 
Mi wiór czasem wpadnie po klawisz... Na monitor jeszcze się nie zdarzyło
Mi wiór czasem wpadnie po klawisz... Na monitor jeszcze się nie zdarzyło
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 47
- Kontakt:
A dziadunio mawiał - " pamiętaj wnusiu, że lepiej z mądrym zgubić niż z głupim znaleść "

Za pomoc staram się zawsze odwdzięczyć. Internetowi też poprzez forum bo dał mi darmo
program żywiący mnie od piętnastu lat. Więc rzucam te moje skromne perełki a gdzie upadną to już nie mam wpływu

-
- Posty w temacie: 12
- Kontakt:
A skromność jego znana w kraju i na całym świecie.

Ostatnio zmieniony 16 lut 2023, 13:22 przez drzasiek90, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 7
Kamar 
A Panom powyzej napisze, ze to jest tylko moja opinia, której wcześniej nie wyrażałem, bo spodziewałem się podobnych odpowiedzi…
Dodam, ze pamietam tematy w których odradzano bezprzewodowe wędki/myszki/klawiatury bo zakłócenia moga generować niekontrolowane ruchy. W moim przypadku był to dotyk, nie był mi niezbędny to z niego zrezygnowałem. Oczywiście jak komuś się sprawdza… wolny wybór.
Dziekuje..
Więcej luzu Panowie, bo strach tu teraz udzielić odpowiedzi…
Miłego dnia..
A Panom powyzej napisze, ze to jest tylko moja opinia, której wcześniej nie wyrażałem, bo spodziewałem się podobnych odpowiedzi…
Dodam, ze pamietam tematy w których odradzano bezprzewodowe wędki/myszki/klawiatury bo zakłócenia moga generować niekontrolowane ruchy. W moim przypadku był to dotyk, nie był mi niezbędny to z niego zrezygnowałem. Oczywiście jak komuś się sprawdza… wolny wybór.
Dziekuje..
Więcej luzu Panowie, bo strach tu teraz udzielić odpowiedzi…
Miłego dnia..
„Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy”…
-
I przez tyle czasu nic się technicznie nie rozwinąłeś poza linuxcnc 2.14 gdzie ty byłeś jak ludzie kupowali bbrali w lizing maszyny które same robią . U ciebie poza kolorem na maszynach nic się nie zmieniło przez te 15 lat . I co teraz będziesz bilety do skansenu sprzedawał ?.kamar pisze:program żywiący mnie od piętnastu lat
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki
-
- Posty w temacie: 14
tristar0 pisze:I co teraz będziesz bilety do skansenu sprzedawał ?.
Daj już spokój z tymi glupimi uwagami. Kazda robota ma swoje wymagania. I nie każda potrzebuje super maszyn.
Roboty seryjne wymagaja duzych wydajnosci od maszyn. Roboty jednostkowe już nie. Za to wymagaja olbrzymich ilosci oprzyrządowań. I nie ominiesz tego nową obrabiarką. Więc nie zawsze kupno takiej maszyny ma zasadnosć.
-
- Posty w temacie: 17
Formalnie prawda, ale to że gdzieś jeszcze pracują pięćdziesięcioletnie obrabiarki na taśmę perforowaną nie tłumaczy strachu przed nowym i nieznanym, na jaki cierpi bardzo wielu ludzi, z których z kolei wielu wstydzi się tego i próbuje sobie racjonalizować, że jak oni nie używają to znaczy że nikomu nie jest to potrzebne...IMPULS3 pisze: ↑16 lut 2023, 15:29Kazda robota ma swoje wymagania. I nie każda potrzebuje super maszyn.
Roboty seryjne wymagaja duzych wydajnosci od maszyn. Roboty jednostkowe już nie. Za to wymagaja olbrzymich ilosci oprzyrządowań. I nie ominiesz tego nową obrabiarką. Więc nie zawsze kupno takiej maszyny ma zasadnosć.
A przed nowym się nie ucieknie i o ile wspomniana obrabiarka na taśmę perforowaną może spełniać oczekiwania właściciela, to już jakakolwiek awaria będzie oznaczała zezłomowanie, a nagłe przejście na sprzęt współczesny będzie bardzo bolesne...
-
- Posty w temacie: 14
tuxcnc pisze:nie tłumaczy strachu przed nowym i nieznanym, na jaki cierpi bardzo wielu ludzi,
A co to za strach? Wszystko co jest fabrycznie wypuszczane do sprzedaży ma być jak najprosciej obsługiwane tak aby klient z ochotą wrócil po kolejna sztuke. To prędzej Linux odstraszy.
Natomiast nie rozumiecie specyfiki prac różnych. Jka masz 4 frezarki to one 4 są porzebne. Jedna ma imadlo, druga podzielnicę, trzecia goły stół a czwarta stol podziałowy. I nadal brakuje kolejnej żeby z jeszcze inną robotą pójść prosto na nią a nie zrzucać z tych co są już uzbrojone pod inne roboty.
Tego nie zastąpisz nowymi maszynami bo nie ma to uzasadnienia ekonomicznego po prostu.
A robić tylko po to aby kupić kolejna nowa maszynę i żeby ona stała 70% swego czsasu to bezsens.
-
kto ci karze kupować nową możesz kupić z rozsądnych pieniądzach kupić coś używanego , Niestety maszyny z poprzedniego wieku kończą się powoli i nikt nic na to nie poradzi a tworzenie czegoś po środku to ala amatorów jak najbardziej ale dla firmy to już robi się niesmaczne.IMPULS3 pisze:robić tylko po to aby kupić kolejna nowa maszynę i żeby ona stała 70%
Dodane 3 minuty 42 sekundy:
A to że dałem się namówić na robienie czegoś po środku ze starego klamota to raczej jako ciekawostka ,bo przecież nie będę na tym robił produkcji bo śmiech na sali ,a coś tam czasem zrobię to nie znaczy że zaraz będę kupował wraki i przerabiał na cnc, bo to nadal nie ta liga w działaniu .