Frezarka 3824 - krok po kroku.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 99
Re: Frezarka 3824 - krok po kroku.
Chyba Ci się przecinek przesunął.
Na szybko licząc masz 0,4 różnicy w przekątnych. Na kwadracie (100x100?) czyli odchylenie kąta bedzie 0,4/ √ 2 co daje niecałe 0,3 na długości 100, czyli na 600 masz 6x~0,3=~1,8.
Na szybko licząc masz 0,4 różnicy w przekątnych. Na kwadracie (100x100?) czyli odchylenie kąta bedzie 0,4/ √ 2 co daje niecałe 0,3 na długości 100, czyli na 600 masz 6x~0,3=~1,8.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 515
Ufff.. to mnie uspokoiłeś. Wybaczcie, ale z matmy to ja ledwo się akurat ledwo prześlizgiwałem z klasy do klasy, a co tu mówić po 20 latach od zakończenia nauki
Kto pyta, nie błądzi.
-
A tak btw. Kwadrat miał 94x94 bo trzeba odjać po 3mm grubości frezu z każdej strony, ja zadawałem z klawiatury a nie w programie. Ale to i tak raczej dużej różnicy nie zrobi z tego co widzę.
Kto pyta, nie błądzi.
-
Skoro jesteśmy przy temacie kątowników... Ktoś może wie jak nazywa się taki aluminiowy kątownik z otworami do przykręcenia do stołu, z wycięciem na frez między ramionami, służący do powtarzalnego ustawiania materiału? Będzie mi potrzebny gdy podłączę krańcówki. Gdy już zamontuję Piko, chciałbym tak zaprogramować frezarkę, by na końcu każdego programu maszyna automatycznie dojeżdżała na każdej osi do ustalonej krańcówki (zaczynając koniecznie od osi Z i górnej krańcowki, pozostałe dwie osie mogą jechać nawet rownocześnie, zerowała się (kasując zgubione kroki), a następnie jechała do ustalonego punktu home, natomiast przed rozpoczęciem miała by zrobić to samo (na wypadek gdybym w między czasie coś kręcił przy osiach przy wyłączonej maszynie), ale dodatkowo sam program wystartuje dopiero gdy sonda dokona pomiaru długości narzędzia (punkt home będzie znajdował się centralnie nad zamocowaną na sztywno na ramie sondą, poza obszarem stołu, przy podniesionej na maxa Z-ce, co ma ułatwić zamocowanie frezu). Ale na nic to się nie zda, jeśli materiał do obróbki nie będzie każdorazowo ustawiony idealnie. Brzmi skomplikowanie i jeszcze nie mam pojęcia jak to zrobię, chce do tego użyć Piko PLC, będę się martwił za parę stron.
Kto pyta, nie błądzi.
-
Rafalgl pisze:kasując zgubione kroki
Maszyna nie powinna gubić kroków. Jeśli to robi to trzeba się dowiedzieć dlaczego i rozwiązać ten problem, a nie zalepiać plastrem.
Rafalgl pisze:maszyna automatycznie dojeżdżała na każdej osi do ustalonej krańcówki
Takie jest założenie, najpierw Z zawsze do góry. Co nie jest wcale takie oczywiste, bo jeśli byś na przykład zatrzymał pauzą program w trakcie robienia rowka teowego to będzie katastrofa.
Rafalgl pisze:dodatkowo sam program wystartuje dopiero gdy sonda dokona pomiaru długości narzędzia (punkt home będzie znajdował się centralnie nad zamocowaną na sztywno na ramie sondą, poza obszarem stołu, przy podniesionej na maxa Z-ce, co ma ułatwić zamocowanie frezu)
Tak to działa. Po uruchomieniu piko będziesz musiał wykonać jazdę referencyjną, która dojedzie do krańcówek i zmierzy narzędzie.
Rafalgl pisze: Brzmi skomplikowanie i jeszcze nie mam pojęcia jak to zrobię, chce do tego użyć Piko PLC, będę się martwił za parę stron.
W mojej frezarce z piko działa to dokładnie tak, jak opisałeś, że chciałbyś u siebie.
Rafalgl pisze: jeśli materiał do obróbki nie będzie każdorazowo ustawiony idealnie
Po co?
-
Ej no jak tak to super
Po co? A no po to, żeby chociażby nie marnować więcej materiału niż trzeba.
Możesz mi powiedzieć jeszcze do czego służy w Piko funkcja "oś techniczna"?
Po co? A no po to, żeby chociażby nie marnować więcej materiału niż trzeba.
Możesz mi powiedzieć jeszcze do czego służy w Piko funkcja "oś techniczna"?
Kto pyta, nie błądzi.
-
Przyszła dostawa nitonakrętek m3 i m4 (to chore, w całym Gdańsku w marketach nie dostałem rozmiaru mniejszego niż m5). Zamierzam wymienić nakrętki w rozdzielnicy na nitonakrętki i zablokować śruby na locktite, albo podkładki sprężynowe by nie odpadło, co też ułatwi mi w przyszłości montaż i wymianę przewodów oraz podzespołów (nie będzie trzeba odkręcać całej płyty montażowej). Zamontowane zostanie Piko, przekaźniki SSR o których mówił qqaz oraz parę innych rzeczy. Dodatkowo wspomnniane pomiary, ustawianie osi, więc będę tu bywał trochę rzadziej, co niektórzy odpoczną od moich nieustannych pytań
. Zanim to nastąpi zapytam jeszcze tylko, którą sondę narzędzia lepiej zamówić:
a) Z krokodylkiem:
https://a llegro.pl/oferta/ustawienie-narzedzia-osi-z-cnc-sonda-dotykowa-mach-12908318886
b) Bez krokodylka:
https://a llegro.pl/oferta/osi-cnc-automatyczne-ustawienie-narzedzia-sonda-z-12866690500
c) Inną (jaką?)

a) Z krokodylkiem:
https://a llegro.pl/oferta/ustawienie-narzedzia-osi-z-cnc-sonda-dotykowa-mach-12908318886
b) Bez krokodylka:
https://a llegro.pl/oferta/osi-cnc-automatyczne-ustawienie-narzedzia-sonda-z-12866690500
c) Inną (jaką?)
Kto pyta, nie błądzi.
-
Rafalgl pisze:Po co? A no po to, żeby chociażby nie marnować więcej materiału niż trzeba.
Nie przesadzaj, to nie jest realny problem. Jeśli byś robił serię to jak najbardziej można o czymś takim pomyśleć, ale wtedy przeważnie zrobiłbyś to inaczej - wziąłbyś większy kawał aluminium, przykręcił go do stołu i wyfrezował w nim odpowiednie kieszenie itd. do mocowania materiału. W ten sposób tworzysz przyrząd mocujący o bardzo dużej dokładności i idealnej powtarzalności.
Do trzymania materiału załatw sobie najlepiej jakiś zestaw docisków, imadło i podkładki. Będziesz miał uniwersalnie, a te kilkanaście zmarnowanych gramów aluminium jakoś przeżyjesz.
Rafalgl pisze:Możesz mi powiedzieć jeszcze do czego służy w Piko funkcja "oś techniczna"?
Piko przyszedł do mnie na gotowo we frezarce, więc nie musiałem jak dotąd sam tego ustawiać, także niestety nie pomogę. Polecam poczytać dokumentację, możesz też zapytać samego twórcę programu, jest u nas na forum.
Dodane 49 sekundy:
Rafalgl pisze: Bez krokodylka:
Bierz bez.
-
W oczekiwaniu na zamówione większe kątowniki do pomiarów geometrii bawiłem się dziś falownikiem. Udało mi się skonfigurować tak, że rozpędza się momentalnie i równie szybko hamuje. Odpowiadają za to parametry "main rising velocity" i "main descent velocity"; prędkości ustawia się w Hz. Braking time zdaje się, to jedynie wyhamowywanie do zera na samym końcu, gdy obroty są już niskie. Coś w środku tego wrzeciona się wtedy załącza bo słychac pyknięcie. Udaje się w każdym razie zatrzymać wrzeciono w miejscu bez żadnego rezystora. Ale żeby nie przedobrzyć, ostatecznie przestawiłem prędkość z oryginalnych 25hz na 100, czyli rusza i zatrzymuje się 4x szybciej, a to robi już i tak sporą różnicę. Ale temperatura wzrosła mi raptem o 2 stopnie, do 31 w trakcie tych zabaw także chyba jest ok. Zastanawia mnie tylko w jaki sposob falownik odczytuje tę temperaturę, czy można polegać na tych wskazaniach? Posiadam zwykły, analogowy termometr do instalacji wodnych, myślę by zamontować go na baniaku chłodziwa, aby mierzył temperaturę chłodziwa wracającego z obiegu. Na razie pozostaje jedynie dotknięcie wrzeciona/wężyków ręką.
Będę póki co dalej badał funkcje tego falownika i na koniec chyba wrzucę tu mała tabelkę w excelu z parametrami dla najpopularniejszego wrzeciona 2.2kw, oraz opisem który do czego służy.
Będę póki co dalej badał funkcje tego falownika i na koniec chyba wrzucę tu mała tabelkę w excelu z parametrami dla najpopularniejszego wrzeciona 2.2kw, oraz opisem który do czego służy.
Kto pyta, nie błądzi.
-
Oś Y i stół mam już ustawione idealnie co do setki. Musiałem rozebrać stół, wpierw idealnie ustawić płaskowniki do których mam zamocowane wózki, potem kątownikiem ze stopką (kupiłem specjalnie nowy, większy niż posiadałem) płaskowniki dopasowałem do brzegu stołu i przykreciłem go, na koniec ustawiłem całość razem z prowadnicami, mierząc do brzegu stołu. Z-ka o dziwo była idealnie pod kątem 90 stopni do stołu w płaszczyźnie X, niestety pochylona w przód osi Y. Wygląda na to, że cała oś X jest lekko przechylona w przód, więc będzie trzeba podłożyć jakieś podkładki, poza tym jest ona z jednej strony minimalnie wyżej niż z drugiej.
Pytanie - czy taki gotowy stół z profili aluminiowych się planuje na koniec? Wygląda na to że nie jest on idealnie płaski, niemniej jednak zedrę tym sposobem warstwę ochronnej anody i nieco go osłabię. No i jeśli mam planować, to czy mogę założyć fly cutter 40mm do tego wrzeciona, żeby była bardziej równa powierzchnia?
https://a llegro.pl/oferta/nowe-imadlo-o-szczekach-rownoleglych-cnc-plaskie-i-12908690646 kto z was posiada takie imadło? Podoba mi się, że jest bardzo niskie, a zarazem szerokie, pozwala na zamocowanie większych elementów. Czy wystarczająco solidnie trzyma ono obrabiany materiał?
Pytanie - czy taki gotowy stół z profili aluminiowych się planuje na koniec? Wygląda na to że nie jest on idealnie płaski, niemniej jednak zedrę tym sposobem warstwę ochronnej anody i nieco go osłabię. No i jeśli mam planować, to czy mogę założyć fly cutter 40mm do tego wrzeciona, żeby była bardziej równa powierzchnia?
https://a llegro.pl/oferta/nowe-imadlo-o-szczekach-rownoleglych-cnc-plaskie-i-12908690646 kto z was posiada takie imadło? Podoba mi się, że jest bardzo niskie, a zarazem szerokie, pozwala na zamocowanie większych elementów. Czy wystarczająco solidnie trzyma ono obrabiany materiał?
Kto pyta, nie błądzi.