Szanowny kolego EDZIU.Parametry 300mm/min osiągnołem na CMS SPEED 3 wrzeciono z napedem bezposrednim 13,5kw.I tak jak wczesniej napisałem frez z DIAMUTA.Obroty wrzeciona 4500.Najlepiej odkryc sobie narzedzie uprzednio ciac impale w miare mozliwosci na niej najlepiej sie docieraja narzedzia.Dobre otwarcie diamentu to 99% skutecznosci.
A dla kolegi OZI,auta fabrycznie tez maja parametry ksiazkowe a nikt na to nie patrzy.Jak kolega sie sugeruje ksiazkami to znaczy ze wiele nie pracowal w tym materiale i zycze powodzenia jeszcze jedno co do krojenia to proponuje pogadac z producentami programu ROZKROJ.
Również pracuję na maszynie CMS z wrzecionem 13,5 Kw. Fakt, przyznaję się, że nie pracowałem na frezach firmy DIAMUT ale parametry które podajesz są według mnie "trochę

Kolego EDIU dałeś przykład, że parametry książkowe również podają producenci samochodów i nikt na to nie patrzy. DLACZEGO???? Bo są mocno naciągane i są chwytem reklamowym. Np spalanie różni się na niekorzyść kupującego średnio o 30 do 40%,
Odnośnie pracy to w zakładzie kamieniarskim mam praktykę od ładnych kilku lat.
Odnośnie KROJENIA podtrzymuję swoje zdanie. Można kroić np. chleb na krajalnicy.
Skoro kolego EDZIU pracujesz na tak profesjonalnej maszynie jak CMS Speed, korzystasz z narzędzi renomowanych producentów i uważszasz sie za profesjonalistę, to uważam, że powinieneś używać słownictwa prawidłowego aby dać przykład innym kolegom mniej zaawansowanym, którzy czerpią wiedzę z tego forum. Jeżeli więc sformułowanie "krojenie" było przypadkowe to trzeba się do tego przyznać a nie mędrkować. Czy słyszałeś aby frezer mówił kiedyś że właśnie kroi sobie jakiś element na frezarce, bo ja nigdy
Co do programu ROZKRÓJ, nazwa prgramu jest uniwersalna, ponieważ można w tym programie np. ustawić materiał np. skórę, tkaninę do krojenia.
To chyba tyle. Troszkę odeszliśmy od tematu.
Zgadzam się natomiast w 100% z kolegą darkghoust że:
.Nero to w oklicach 100-120mm
Co do montażystów i ustawień parametrów narzędzi czy to frezów palcowych, profilowych czy innych narzędzi to przy instalacji zawsze ustawiają według KATALOGU. Reszta wychodzi tak naprawdę w praktyce.
A żeby nie bylo, że nic nie wniosłem do tego wątku to polecam również uwadze narzędzia firmy
NICOLAI DIAMANT .