Zbiornik buforowy do pieca CO

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC
Awatar użytkownika

kozak12
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 35

Re: Zbiornik buforowy do pieca CO

Post napisał: kozak12 » 06 gru 2022, 09:44

senio pisze:
06 gru 2022, 09:09

. Kocioł 5 klasy nie ma możliwości rusztu. Ale i to nie istotne.

Zerknij na allegro już sa kotły na drewno 5 klasy
senio pisze:
06 gru 2022, 09:09

Zamiast sprasowane bobki kupować po 3000 wystarczy mała modyfikacja kosza i trocina solo też idzie. Pewnie musi ładować tam co chwila, ale dać się da.

Poza tym ruskie zrobili odpowiednią dyszę i pellet, zrębki czy co tam jest do kosza i jechane. Odpowiednie ustawienia w PID żeby się kocioł nie odstawiał i działać będzie na każdych śmieciach sprassowanych czy spod rębaka.
Napiszę tak
CAŁA Twoja wiedza opiera się na YouTube

Żadne ruskie tego nie wymyślili.
Ja takie coś miałem do 2008r
Hajnówka smok się nazywa wiesz ile mp tego śmiecia potrzeba aby palić ? Wiesz jak to syf tam to trzeba było siedzieć w kotłowni bo albo za dużo albo za mało albo trocina inna i już inne parametry

Dodane 13 minuty 18 sekundy:
A ja 2lata temu z 400zł kupiłem drewno na cały rok za 400 zł pocięli porąbali i poukładali .

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 26

Post napisał: szopenn » 06 gru 2022, 09:45

kozak12 pisze:Zerknij na allegro już sa kotły na drewno 5 klasy

żeby się nie okazało, że mówisz o klonach ogniwa ds, niech ludziska kupią i pokażą jakie to efektywne i bezobsługowe, wtedy pogadamy. Papier przyjmie wszystko

Daniu
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Daniu » 06 gru 2022, 09:48

Jak rozmowa i tak jest poza tematem to zapytam kolegów zachwalających ekologiczny węgiel, ile on teraz kosztuje? Czy wydając min. 10kzl na sezon nie lepiej grzać gazem, ewentualnie prądem. Wyjdzie taniej i jeszcze wygodniej. Popiołu w ogóle nie będzie…

A ruszt do kotła pelletowego 5 klasy miałem w komplecie… 😀
Ostatnio zmieniony 06 gru 2022, 09:50 przez Daniu, łącznie zmieniany 1 raz.
„Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy”…

Awatar użytkownika

kozak12

Post napisał: kozak12 » 06 gru 2022, 09:48

szopenn pisze:
06 gru 2022, 09:28
ja też mam węgiel za 900 bo kupowałem dwa lata temu.
Węgiel na dwa lata do przodu kupuje 😁🥳🥳🥳🥳🥳🥳
A nie myśli z wyprzedzeniem co za gość .

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: szopenn » 06 gru 2022, 09:51

Mnie nie pytaj bo u mnie budowa stanęła bo nie założyłem kotłowni ze względu właśnie na to o co pytasz, a w garażu mam to co już mam, troche odłożone i przepalam. Czekam na "stabilizacje".

Dodane 1 minuta 17 sekundy:
kozak12 pisze:ęgiel na dwa lata do przodu kupuje 🥳🥳🥳🥳🥳🥳
A nie myśli z wyprzedzeniem co za gość .

kolego dalej dopowiadasz, ja mam kopciucha w warsztacie!!! u mnie tona węgla schodzi 2 lata!!!! rozumiesz, teraz sobie przelicz, że jak jedziesz po węgiel i ustalasz transport i wrzucasz to w koszty to nie opłaca się brać mniej niż 2 tony np, i mam właśnie przez to w przód - widzisz jak przekręcasz i narzucasz swoje postrzeganie rzeczywistości na innych.

Awatar użytkownika

kozak12

Post napisał: kozak12 » 06 gru 2022, 09:55

Daniu pisze:
06 gru 2022, 09:48
Jak rozmowa i tak jest poza tematem to zapytam kolegów zachwalających ekologiczny węgiel, ile on teraz kosztuje? Czy wydając min. 10kzl na sezon nie lepiej grzać gazem, ewentualnie prądem. Wyjdzie taniej i jeszcze wygodniej. Popiołu w ogóle nie będzie…
Właśnie taki szopem chwali się że ma groszek z przed 2 lat to ma w tamtej cenie
Ja w tamtej cenie mam drewno tyle co on za tonę ja za rok dałem ale on ma wygodę😭😭😭😭😀

Na ile mu ten groch starczy na rok jeszcze jak za rok kupi po 5000za tone to inaczej będzie gadał .

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: szopenn » 06 gru 2022, 09:56

kozak12 pisze:Właśnie taki szopem chwali się że ma groszek z przed 2 lat to ma w tamtej cenie

a taki drzaś czy ty chwalicie na dzień dziejszy drewno bo macie je za darmo lub sporo poniżej ceny rynkowej (250zeta) i weź tu takiego przekonaj.....

i nigdzie takiego czegoś nie napisałem, napisałem że mam piec na ekogroszek w rodzinie i jestem zaznajomiony z tematem i nie podzielam twojej negatywnej opinii o nim - poza tym że trzeba raz na tydzień dosypać, to jest to piec bezobsługowy - w przeciwieństwie do dwóch czy trzech sobót, składowania, wietrzenia lub buk wie co.
kozak12 pisze:Ja w tamtej cenie mam drewno tyle co on za tonę ja za rok dałem ale on ma wygodę

co do wygody podzielam zdanie SENIO, palenie w zasypowcu to udręka - nie tylko ja tak uważam, wcale to nie jest związane z tym że ktoś jest nieumny, nie potrafi, i nie powinno go na forum cnc być - kiedy to zrozumiesz? Już pomijam kwestie "obietnic 5tej klasy", a jak to wygląda w rzeczywistości. Tu nasyp trocin bo inaczej smoła z kociołka poleci na terakotę w kotłowni :D W du*** mam taki eco design, no chyba że chce smołe sprzedawać czy jakiś tam kurek na dziegieć zamontujesz to sobie dorobisz. Przecież ty umiesz wszystko, to tylko 2 soboty roboty.

PS. na allegro klonów ogniwo DS zatrzęsienie, a własnie o tym klonie i wadach paleniu w oryginalnym wydaniu tego kotła rozmawialiśmy w innym temacie na forum - nawet drzaś pisał, że palenie w nim drewnem to porażka :D :D
Ostatnio zmieniony 06 gru 2022, 10:04 przez szopenn, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

kozak12

Post napisał: kozak12 » 06 gru 2022, 10:05

szopenn pisze:
06 gru 2022, 09:56
[

nigdzie takiego czegoś nie napisałem, napisałem że mam piec na ekogroszek w rodzinie i jestem zaznajomiony z tematem i

kozak12 pisze:Ja w tamtej cenie mam drewno tyle co on za tonę ja za rok dałem ale on ma wygodę

Tu nasyp trocin bo inaczej smoła z kociołka poleci na terakotę w
Czyli nie masz pieca na groszek nie paliłes w nim a się wypowiadasz bo szwagier mówił dobra opinia

Dodane 1 minuta 8 sekundy:
Trocina to ty se w warsztacie pal ja to już przerabiałem następny specjalista z YouTube

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: szopenn » 06 gru 2022, 10:09

kozak12 pisze:Czyli nie masz pieca na groszek nie paliłes w nim a się wypowiadasz bo szwagier mówił dobra opinia

nie, znowu prowadzisz rozmowę na dopowiadaniu, ja ten piec obsługuje, bo siostra wyjeżdża np na urlop na miesiąc w zimie do alp i ja wtedy idę dokładam do niego groszek. Stąd opinia, nie wiem dlaczego z tego powodu miałaby być gorsza a twoja lepsza? Ślimak też w tym piecu wymieniałem bo szwagier ma dwie lewe ręce, masz racje nic nie wiem.

No cóż ustaliliśmy:
*drewno jest lepsze bo można je mieć za darmo albo za 250 zł
*z kilku sobót zrobiło się już sporo poświęconych weekendów i urlopów na przeróbki pieca, smoki czy inne dragony
*paniczny lęk przed zaworami sterującymi, brak zrozumienia zasady działania mieszaczy jako elementów niezależnych instalacji - czyste zło
*potępienie niegospodarności, marnowanie tego co nam natura daje i odnawialnego, układanie się pod "światowy spisek paliwowy"
*niekonstruktywne wykorzystywanie czasu wolnego, wszakże w czasie wolnym dla zdrowia powinno się rąbać i wstać o te 10 min wcześnie - kto by pomyślał tak długo przysypiać
*gwarancja zaspokojenia ciepła rodziny to gwarancją na sukces w życiu osobistym i powodzenie w związku małżeńskim. Kiedyś prawdziwy facet miał maczuge, dzisiaj to ten co spędza sobotę przy drewienku.

kozak12 pisze:Trocina to ty se w warsztacie pal ja to już przerabiałem następny specjalista z YouTube

dalej nie zrozumiałeś i dopowiadasz swoje, przeczytaj dokładnie temat który zalinkowałem do forum o ciepłym ogrzewaniu kiedy toczyła się rozmowa o piecach ogniwo DS, po co ludzie wsypują trociny do kotłów 5 tej klasy i co chcą przez to osiągnąć.... z tobą chłopie nie idzie się dogadać. PS. pewnie trocina szła do ekogroszka domyślam się i dlatego piec poszedł na wylot?? tak to jest jak się w końcu po doswiadczeniach z YT nabrało praktyki :D

Awatar użytkownika

kozak12

Post napisał: kozak12 » 06 gru 2022, 10:18

szopenn pisze:
06 gru 2022, 10:09
[
*paniczny lęk przed zaworami sterującymi, brak zrozumienia zasady działania mieszaczy jako elementów niezależnych instalacji - czyste zło
Wiesz co to grupa pompowa ?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”